Buffalo Traces experiment med små fat misslyckades

2012-08-29 0 kommentarer

Frankfort, Franklin County, Ky (augusti 2012). Ibland, är inte alla experiment framgångsrika. Buffalo Trace Distillery har lärt sig detta den hårda vägen genom sina fatexperiment med små fat som startade 2006.

Med hjälp av 19, 37 och 57 liters fat fyllde företaget de små faten med samma mäsksats (Buffalo Trace Rye Bourbon Mash # 1) ungefär samtidigt, och lät dem åldras sida vid sida i ett lagerhus i sex år.

Resultaten var inte så lysande. Även om innehållet i tunnorna åldrades snabbt och plockade upp den djupa färgen och rökigheten från det kolade trät, gav varje bourbon mindre sockerarter än vanligt jämfört med ett 200 liters fat, vilket resulterar i att det inte blev något djup i smaken.

Även om Buffalo Trace INTE kommer att släppa dessa experiment för konsumtion, tyckte destilleriet att det var viktigt att publicera sina resultat. Företaget hoppas andra kan lära av ett sådant här experiment, precis som de själva gjort.

”Som väntat, mognade det mindre 19 liters bourbonfatet snabbare än 57 liters versionen. Men det är precis som om de alla hoppat över ett steg i åldrandet och aldrig fått den djup smak som vi förväntar oss av våra Bourbons. Även om dessa små fat inte uppfyller våra förväntningar, vi tycker att det är viktigt att undersöka och förstå skillnaderna mellan användning av olika fatstorlekar ”, säger Master Distiller Harlen Wheatley.

Var och en av de tre små bourbonfaten smakades av årligen för att kontrollera hur deras mognad fortskred, och lämnades sedan ensamma för att fortsätta åldrandet. Förhoppningen var att smaken skulle bli bättre med tiden. Slutligen, efter sex år, konstaterade teamet på Buffalo Trace att tunnorna inte skulle smaka något bättre och beslutade att stoppa försöket och lägga det till högen med erfarenheter.

”Dessa fat var bara så rökiga och mörka, att vi bara bekräftade att smaken inte skulle bli något bättre. Det största av de tre faten, 75 litaren, smakade bäst, men det var fortfarande inte vad vi som skulle anses uppfylla våra kvalitetskrav. Men istället för att bara sopa detta experiment under mattan och inte prata om det, ansåg vi att det var viktigt att dela med vad vi lärt oss, särskilt i ljuset av debatten om användningen av små fat. Detta är ett experiment som vi troligen inte kommer att upprepa”, sade Wheatley.

Dessa små fatexperiment är en del av de mer än 1.500 experimentella fat med whisky som lagras av Buffalo Trace Distillery. Var och en av dessa fat har unika egenskaper som skiljer det från alla andra. Några exempel på dessa experiment är att de har unika masher, träslag och grad av rostningar. För att ytterligare öka omfattningen, flexibiliteten och utbudet av det experimentella programmet har ett helt microdestilleri konstruerats vid Buffalo Trace Distillery, – som heter The Colonel EH Taylor Jr ”OFC” Micro Distillery. Det är komplett med kokkärl, jästankar och en state-of-the-art mikro-destilleripanna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.