Aberlour - Ah•bur•lower



Snabbfakta
Grundat:
1826

Land:
Skottland

Region:
Speyside

Ägare:
Chivas Brothers (Pernod Ricard)

Kapacitet:
3 800 000 liter per år

Aktivt:
Ja

Besökscentra:
Ja

Grannar:
Glenallachie (1,4 km), Macallan (2,3 km), Benrinnes (2,9 km)


Adress:
Aberlour, Banffshire AB38 9PJ

Telefon:
01340 881249

GPS position:
57.467943, -3.229165

Webbsida:


SMWS kod:
54


Om Aberlour
Med undantag för en liten dip under 2009 har försäljningen av Aberlour ökat stadigt år för år de senaste decennierna och ligger idag på sjätte plats bland världens mest sålda single malts. I Frankrike är den till och med nummer ett. För Aberlour handlar det till största delen om lagring på sherryfat, inte minst när det gäller specialvarianten a´bunadh som löpande släpps i nya versioner. Om man vill besöka ett destilleri är Aberlour ett bra val med många turer på olika nivåer att välja bland. Destilleriet ligger bra till i utkanten av byn Aberlour mitt i hjärtat av Speyside.

Smakprofil
Rökighet
Sötma
Fyllighet
Gillar du Aberlour?
Klicka då här för att söka efter andra destillerier med en liknande smakprofil
Smakprofilen ovan är baserad på standardbuteljeringen Aberlour 10 år.

Buteljeringar
Aberlour a´bunadh - 61%, Systembolaget art nr 445

Historik
1826-James Gordon och Peter Weir grundar det första Aberlour distillery.
1827-Peter Weir drar sig ur och James Gordon fortsätter ensam.
1879-En brand förstör det mesta av destilleriet. Den lokale bankmannen James Fleming bygger ett nytt destilleri några kilometer uppströms längs Spey river.
1892-Destilleriet säljs till Robert Thorne & Sons Ltd som bygger ut det.
1898-Ännu en brand bryter ut och förstör nästan hela destilleriet. Arkitekten Charles Doig anlitas för att rita de nya byggnaderna.
1921-Robert Thorne & Sons Ltd säljer Aberlour till ett bryggeri, W. H. Holt & Sons.
1945-S. Campbell & Sons Ltd köper destilleriet.
1962-Aberlour slutar med golvmältning.
1973-Antalet pannor ökar från två till fyra.
1975-Pernod Ricard köper Campbell Distilleries.
2000-Aberlour a´bunadh lanseras. En 30-årig cask strength släpps i begränsat antal.
2001-Pernod Ricard köper Chivas Brothers från Seagrams och slår ihop Chivas Brothers och Campbell Distilleries under namnet Chivas Brothers.
2002-Ett nytt, moderniserat besökscenter invigs i augusti.
2008-18-åringen, tidigare exklusiv för Frankrike, lanseras även på andra marknader.
2013-Abelour 2001 White Oak lanseras.

Karta