Aultmore - Ault•moor



Snabbfakta
Grundat:
1896

Land:
Skottland

Region:
Speyside

Ägare:
John Dewar & Sons (Bacardi)

Kapacitet:
3 030 000 liter per år

Aktivt:
Ja

Besökscentra:
Nej

Grannar:
Glen Keith (3,5 km), Strathisla (3,6 km), Strathmill (3,9 km)


Adress:
Keith, Banffshire AB55 6QY

Telefon:
01542 881800

GPS position:
57.567777, -3.000274


SMWS kod:
73


Om Aultmore
Ett av Dewars ”okända” destillerier. En 12-åring produceras av ägarna - annars går det mesta till blended whiskies. Ligger i Speyside och syns tydligt från A96 när man kör mot Keith men tar tyvärr inte emot besökare. Under 1970- och 80-talen var Aultmore en av föregångarna när det gällde att ta hand om restprodukterna från whiskyframställning. En stor anläggning byggdes för att förvandla drav och gröpe till pellets som sedan användes som boskapsfoder. Den engelska termen för detta foder är dark grains och processen finns i högsta grad kvar men koncentrerad till ett fåtal stora anläggningar.

Smakprofil
Rökighet
Sötma
Fyllighet
Gillar du Aultmore?
Klicka då här för att söka efter andra destillerier med en liknande smakprofil
Smakprofilen ovan är baserad på standardbuteljeringen Aultmore 12 år.

Historik
1896-Alexander Edward, ägare till Benrinnes och en av grundarna av Craigellachie Distillery, bygger Aultmore.
1897-Produktionen startar.
1898-Produktionen fördubblas; Oban & Aultmore Glenlivet Distilleries Ltd driver Aultmore.
1923-Alexander Edward säljer Aultmore för 20,000 pund till John Dewar & Sons.
1925-Dewar’s blir en del av Distillers Company Limited (DCL).
1930-Driften av destilleriet läggs över på Scottish Malt Distillers (SMD).
1971-Antalet pannor ökar från två till fyra.
1991-UDV lanserar en 12-årig Aultmore i Flora & Fauna serien.
1996-En 21-årig cask strength presenteras i Rare Malts.
1998-Diageo säljer Dewar’s och Bombay Gin till Bacardi för 1,150 miljoner pund.
2004-En ny, officiell buteljering, 12 år, lanseras.

Karta