Dailuaine - Dall•yoo•an



Snabbfakta
Grundat:
1852

Land:
Skottland

Region:
Speyside

Ägare:
Diageo

Kapacitet:
5 200 000 liter per år

Aktivt:
Ja

Besökscentra:
Nej

Grannar:
Imperial (1,7 km), Benrinnes (2,5 km), Glenallachie (2,7 km)


Adress:
Carron, Banffshire AB38 7RE

Telefon:
01340 872500

GPS position:
57.452710, -3.272620

Webbsida:


SMWS kod:
41


Om Dailuaine
De flesta destillerier sätter sin speciella karaktär på den single malt som de producerar, beroende på den utrustning man har, jäsningstider etc. Dailuaine är ett spännande undantag som fram till 2006 tillverkade en tung sprit med lätt svavelkaraktär. Efter det producerades en whisky med gröna, gräsiga toner under fyra år och de senaste två åren har man skiftat stil igen till en mer nötig karaktär. Sådana tvära kast hade kunnat vara ödesdigert för en whisky som skulle säljas som single malt men Diageo använder den i sina olika blends och där behövs en mängd olika smaker. Intill destilleriet ligger en anläggning som tar hand om och renar processvatten och biprodukter från ett antal destillerier i närheten.

Smakprofil
Rökighet
Sötma
Fyllighet
Gillar du Dailuaine?
Klicka då här för att söka efter andra destillerier med en liknande smakprofil
Smakprofilen ovan är baserad på standardbuteljeringen Dailuaine 16 år Flora & Fauna.

Historik
1852-Destilleriet grundas av William Mackenzie.
1865-William Mackenzie dör och hans änka hyr ut destilleriet till James Fleming, en bankman från Aberlour.
1879-William Mackenzie’s son grundar Mackenzie and Company tillsammans med Fleming.
1891-Dailuaine-Glenlivet Distillery Ltd grundas.
1898-Dailuaine-Glenlivet Distillery Ltd går samman med Talisker Distillery Ltd och bildar Dailuaine-Talisker Distilleries Ltd.
1915-Thomas Mackenzie dör utan att lämna några arvingar efter sig.
1916-Dailuaine-Talisker Company Ltd köps av de tidigare kunderna John Dewar & Sons, John Walker & Sons och James Buchanan & Co.
1917-En eldsvåda bryter ut och pagodtaken förstörs. Destilleriet tvingas stänga.
1920-Destilleriet öppnar igen.
1925-Distillers Company Limited (DCL) tar över.
1960-Ombyggnad där antalet pannor ökar från fyra till sex och en Saladin box ersätter golvmältningen.
1965-Pannorna börjar värmas indirekt genom ånga.
1983-Mältningen på plats upphör och man börjar köpa in malt istället.
1991-Den första officiella buteljeringen, en 16-åring, lanseras i Flora & Faunaserien.
1996-En 22-årig cask strength från 1973 lanseras som en Rare Malt.
1997-En cask strengthversion av 16-åringen lanseras.
2000-En 17-årig Manager´s Dram med lagring på sherryfat släpps.
2010-En single cask från 1997 lanseras.
2012-Produktionskapaciteten ökar med 25%

Karta