Edradour - Ed•ra•dow•er



Snabbfakta
Grundat:
1825

Land:
Skottland

Region:
Highlands (Southern)

Ägare:
Signatory Vintage Scotch Whisky Co.

Kapacitet:
130 000 liter per år

Aktivt:
Ja

Besökscentra:
Ja

Grannar:
Blair Athol (1,4 km), Aberfeldy (12,5 km), Glenturret (36,0 km)


Adress:
Pitlochry, Perthshire PH16 5JP

Telefon:
01796 472095

GPS position:
56.701661, -3.701127

Webbsida:


SMWS kod:
32


Om Edradour
Under lång tid var detta destilleri, beläget i Perthshire, Skottlands minsta men ett par nybyggda destillerier (Daftmill och Abhainn Dearg) är idag ännu mindre. Trots det är produktionen inte mer än 90,000 liter per år. Edradour är oerhört pittoreskt och detta kombinerat med läget gör det till Skottlands tredje mest besökta destilleri. Ursprungligen var Edradour en orökt whisky men sedan ett antal år tillbaka består en del av produktionen av den rökiga Ballechin som oftast lanseras med någon form av wood finish. Ägare är Signatory, en oberoende buteljerare som årligen släpper ett hundratal single malts från andra destillerier.

Smakprofil
Rökighet
Sötma
Fyllighet
Gillar du Edradour?
Klicka då här för att söka efter andra destillerier med en liknande smakprofil
Smakprofilen ovan är baserad på standardbuteljeringen Edradour 10 år.

Buteljeringar
Ballechin #5 Marsala Matured - 46%, Systembolaget art nr 10184
Ballechin #6 Bourbon Cask Matured - 46%, Systembolaget art nr 10139

Historik
1825-Förmodligen det år när ett destilleri med namnet Glenforres grundas av bönder i Perthshire.
1837-Första året som Edradour nämns.
1841-Bönderna bildar ett ägarbolag med namnet John MacGlashan & Co.
1886-J. G. Turney & Sons köper Edradour genom sitt dotterbolag William Whitely & Co.
1922-William Whiteley köper destilleriet och det ändrar namn till Glenforres-Glenlivet.
1975-Pernod Ricard köper Campbell Distilleries.
1982-Campbell Distilleries (Pernod Ricard) köper Edradour och bygger ett besökscenter.
1986-Första buteljeringen av en single malt.
2002-Edradour köps av Andrew Symington (som äger oberoende buteljeringsföretaget Signatory) för 5,4 miljoner pund. Sortimentet utökas med en 10-åring och en 13-årig cask strength.
2003-En 30-åring och en ny 10-åring släpps. Man börjar även destillera en kraftigt rökig variant.
2004-Ett antal wood finishes släpps, buteljerade som cask strength.
2006-Första buteljeringen av den rökiga Ballechin lanseras.
2007-En Ballechin lagrad på madeirafat lanseras.
2008-En Ballechin lagrad på portvinsfat och en 10-årig Edradour med en Sauternes finish släpps.
2009-Fjärde upplagan av Ballechin (Oloroso) lanseras.
2010-Ballechin #5 Marsala släpps.
2011-Ballechin #6 Bourbon och en 26-årig PX sherry finish lanseras.
2012-En 1993 Oloroso och en 1993 Sauternes finish såväl den 7e utgåvan av Ballechin(Bordeaux) lanseras.
2013-Ballechin Sauternes lanseras.

Karta