Lagavulin - Lah•gah•voo•lin



Snabbfakta
Grundat:
1816

Land:
Skottland

Region:
Islay

Ägare:
Diageo

Kapacitet:
2 450 000 liter per år

Aktivt:
Ja

Besökscentra:
Ja

Grannar:
Ardbeg (1.2 km), Laphroaig (1.7 km), Port Ellen (4.3 km)


Adress:
Port Ellen, Islay, Argyll PA42 7DZ

Telefon:
01496 302749

GPS position:
55.63484, -6.12653

Webbsida:


SMWS kod:
111


Om Lagavulin
Av många ansedd som den rökigaste whiskyn från Skottland. När denna smak slog igenom under 90-talet, var det Lagavulin som sålde mest men destilleriet har sedan dess passerats av både Laphroaig och Ardbeg. Lagavulin ligger mellan Ardbeg och Laphroaig på södra delen av Islay och tillsammans kallas de The Kildalton Three. Nästan all whisky lagras på bourbonfat med undantag för The Distillers Edition som får en finish på PX sherry fat. Den mest populära versionen av Lagavulin är 16-åringen men varje år släpps en ny version av en 12-årig cask strength och undantagsvis dyker betydligt äldre versioner upp.

Smakprofil
Rökighet
Sötma
Fyllighet
Gillar du Lagavulin?
Klicka då här för att söka efter andra destillerier med en liknande smakprofil
Smakprofilen ovan är baserad på standardbuteljeringen Lagavulin 16 år.

Buteljeringar
Lagavulin 16 Years - 43%, Systembolaget art nr 400
Lagavulin Distillers Edition - 43%, Systembolaget art nr 10081

Historik
1816-John Johnston grundar destilleriet.
1825-John Johnston tar över det intilliggande destilleriet Ardmore som grundades 1817 av Archibald Campbell.
1835-Produktionen vid Ardmore upphör.
1837-Destillerierna går samman under namnet Lagavulin och drivs av Donald Johnston.
1852-John Crawford Graham, bror till vinhadlaren Alexander Graham, köper destilleriet.
1867-Destilleriet köps av James Logan Mackie & Co. och en renovering påbörjas.
1878-Peter Mackie anställs.
1889-James Logan Mackie dör och hans brorson Peter Mackie ärver destilleriet.
1890-J. L. Mackie & Co. ändrar namn till Mackie & Co. Peter Mackie lanserar White Horse (som innehåller bland annat Lagavulin) på exportmarknaden.
1908-Peter Mackie använder de gamla destilleribyggnaderna för att bygga ett nytt destilleri, Malt Mill.
1924-Peter Mackie dör och Mackie & Co. ändrar namn till White Horse Distillers.
1927-White Horse Distillers blir en del av Distillers Company Limited (DCL).
1930-Scottish Malt Distillers (SMD) tar över driften av Lagavulin.
1952-En explosion till följd av en eldsvåda orsakar stora skador.
1960-Malt Mill Distillery stänger och idag finns här Lagavulins besökscenter.
1974-Golvmältningen upphör.
1988-Lagavulin 16 år blir en av sex Classic Malts.
1998-En Pedro Ximenez sherry finish lanseras som en Distillers Edition.
2002-Två cask strengths (12 respektive 25 år) lanseras.
2006-En 30-åring lanseras.
2007-En 21-åring från 1985 och den sjätte upplagan av 12-åringen lanseras.
2008-En ny 12-åring lanseras.
2009-Ännu en version av 12-åringen.
2010-Ny version av 12-åringen, en single cask som bara kan köpas på destilleriet och en Manager´s Choice single cask lanseras.
2011-Tionde versionen av den 12-åriga cask strength släpps.
2012-Elfte versionen av den 12-åriga cask strength och en 21-åring släpps.
2013-En 37-åring och den tolfte versionen av den 12-åriga cask strength släpps.

Karta