Springbank - Spring•bank



Snabbfakta
Grundat:
1828

Land:
Skottland

Region:
Campbeltown

Ägare:
Springbank Distillers (J & A Mitchell)

Kapacitet:
750 000 liter per år

Aktivt:
Ja

Besökscentra:
Ja

Grannar:
Glengyle (0,2 km), Glen Scotia (0,5 km), Arran (36,9 km)


Adress:
Well Close, Campbeltown, Argyll PA28 6ET

Telefon:
01586 551710

GPS position:
55.425196, -5.608507

Webbsida:


SMWS kod:
27 114


Om Springbank
En kultwhisky för många och ett av få familjeägda destillerier som fortfarande finns i Skottland. J & A Mitchell äger också Glengyle som precis som Springbank ligger mitt i Campbeltown längst ner på Kintyrehalvön. Springbank har alltid varit känt för att gå sina egna vägar. Fortfarande mältar man till exempel allt sitt korn själva. Tre distinkt olika märken produceras; Springbank destilleras 2,5 gånger och kan betecknas som medium rökig, den kraftigt rökiga Longrow destilleras 2 gånger medan den icke rökiga Hazelburn är trippeldestillerad. Sortimentet är stort och en del av utbudet utgörs av Springbank 10, 15, 18 och 21 år, Longrow 14 och 18 år samt Hazelburn 8 och 12 år.

Smakprofil
Rökighet
Sötma
Fyllighet
Gillar du Springbank?
Klicka då här för att söka efter andra destillerier med en liknande smakprofil
Smakprofilen ovan är baserad på standardbuteljeringen Springbank 10 år.

Buteljeringar
Springbank Gaja Barolo 9 Years old - 55%, Systembolaget art nr 40464
Longrow Red - 54%, Systembolaget art nr 40463

Historik
1828-Familjen Reid grundar destilleriet.
1837-Familjen får ekonomiska problem och John och William Mitchell köper destilleriet.
1897-J. & A. Mitchell Co Ltd bildas.
1926-Depressionen tvingar destilleriet att stänga.
1933-Åter i produktion.
1960-Den egna mältningen upphör.
1969-J. & A. Mitchell köper den oberoende buteljeraren Cadenhead.
1979-Destilleriet stänger.
1985-En 10-årig Longrow släpps.
1987-Begränsad produktion påbörjas.
1989-Åter i full produktion.
1992-Destilleriet börjar mälta sitt eget korn igen.
1997-Första destillationen av Hazelburn.
1998-Springbank 12 år lanseras.
1999-Dha Mhile (7 år) blir världens första ekologiska single malt.
2000-En 10-åring lanseras.
2001-Springbank 1965 ‘Local barley’ (36 år) lanseras.
2002-En 12-åring med fem år på Demerara romfat lanseras, liksom en Longrow sherry cask (13 år). En 15-åring ersätter den tidigare 21-åringen.
2004-J. & A. Mitchell’s huvudägare, Hedley Wright, öppnar Glengyle Distillery på nytt. Springbank 10 år 100 proof lanseras liksom Springbank Wood Expression bourbon, Longrow 14 år, Springbank 32 år och Springbank 14 år Port Wood.
2005-En begränsad lansering (2400 flaskor) av Springbank 21 år. Den första versionen av Hazelburn (en 8-åring) lanseras liksom Longrow Tokaji Wood.
2006-Longrow 10 år 100 proof, Springbank 25 år, Springbank 9 år Marsala finish, Springbank 11 år Madeira finish och en ny version av Hazelburn 8 år släpps.
2007-Springbank Vintage 1997 och en 16-årig rum wood lanseras.
2008-Destilleriet stänger tillfälligt. Tre nya buteljeringar av Longrow - CV, 18 år och 7 år Gaja Barolo.
2009-Springbank Madeira 11 år, Springbank 18 år, Springbank Vintage 2001 och Hazelburn 12 år lanseras.
2010-Springbank 12 år cask strength och en 12-åring som har fått mogna på bourdauxfat lanseras liksom nya versioner av CV och 18-åringen. Longrow 10 år cask strength och Hazelburn CV släpps också.
2011-Longrow 18 år och Hazelburn 8 år Sauternes lanseras.
2012-Springbank Rundlets & Kilderkins, Springbank 21 årig och Longrow Red lanseras.
2013-Longrow Rundlets & Kilderkins, en ny version av Longrow RED och Springbank 9 åriga Gaja Barolo finish lanseras.

Karta