Hoppa till innehåll


Bild

Angels´ Breath/Distillery Mould


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Åke

Åke
  • Vanlig medlem
  • 745 Inlägg:
  • Ort:Hammarö
  • Intressen:Långfärdsskridsko, segling, träbåtar, trädgård, whisky

Sparad 21 July 2006 - 15:06

Bara så att ni inte går och slänger med felaktiga latinska namn :D :D ;) :

Richon (1881) remarked on the presence of darkly coloured fungal growth on stone walls of buildings neighboring distilleries in Cognac, France. He named this new fungus Torula compniacensis Richon, currently an invalid name. However, Richon's observation of "warehouse staining" was promptly forgotten and has since received no discussion in the mycological literature. Ironically, the warehouse staining fungus continues to be well known to the spirits industry as it is the basis of frequent aesthetic complaints in regions surrounding facilities where spirits are aged.
http://individual.ut...tt/projects.htm
Åke Johansson
Hammarö

#2 Bullie

Bullie
  • Vanlig medlem
  • 4020 Inlägg:
  • Kön:Man

Sparad 21 July 2006 - 15:43

Bara så att ni inte går och slänger med felaktiga latinska namn :D :D ;) :

Richon (1881) remarked on the presence of darkly coloured fungal growth on stone walls of buildings neighboring distilleries in Cognac, France. He named this new fungus Torula compniacensis Richon, currently an invalid name. However, Richon's observation of "warehouse staining" was promptly forgotten and has since received no discussion in the mycological literature. Ironically, the warehouse staining fungus continues to be well known to the spirits industry as it is the basis of frequent aesthetic complaints in regions surrounding facilities where spirits are aged.
http://individual.ut...tt/projects.htm


Detta latinska namn används i flera böcker och hemsidor om detta fenomen. Både vad gäller cognac och whisky. Har du hittat något annat namn? :huh: Denna länk visar bara att det inte skulle kallas så, men ger ju inget annat namn för svampen... Eller skulle den bara heta Torula compniacensis kanske, utan ändelsen Richon?

Enligt det stora Mycotaxon, the international journal of fungal taxonomy and nomenclature så är det en variant på Torula conglomerata.

Detta inlägg har ändras av Bullie: 21 July 2006 - 16:09

Counting all the assholes in the room,
well I'm definately not alone...

And ye, I'd rather drive my Harley

#3 Åke

Åke
  • Vanlig medlem
  • 745 Inlägg:
  • Ort:Hammarö
  • Intressen:Långfärdsskridsko, segling, träbåtar, trädgård, whisky

Sparad 23 July 2006 - 00:01

Detta latinska namn används i flera böcker och hemsidor om detta fenomen. Både vad gäller cognac och whisky. Har du hittat något annat namn? :huh: Denna länk visar bara att det inte skulle kallas så, men ger ju inget annat namn för svampen... Eller skulle den bara heta Torula compniacensis kanske, utan ändelsen Richon?

Enligt det stora Mycotaxon, the international journal of fungal taxonomy and nomenclature så är det en variant på Torula conglomerata.


Nu är det dags för en trådurspårning, mer eller mindre:
A. Tyckte att det var lite roligt att hitta Scotts hemsida eftersom han inte hemföll till den vanliga gospeln. Ett något uppnosigt inlägg, därför samlingen av gremlins.
B. Taxonomin för svampar, speciellt små sådana, är flexibel och ständigt under förändring. Se här ett ex på hur det går till:
http://www.vaxteko.n...-4/VSN88-4B.BAK
C. Enligt undersökningar av International Centre of Brewing and Distilling vid Heriot-Watt University i Edinburgh och återgivna av Alex R. Kraaijeveld på https://www.lists.un...band.net&P=3498 så är de svampar som identifierats i Angels´Breath vid skotska destillerier Aspergillus niger, Trichoderma lignorum, Mucor racemosus och olika arter av Penicillum

Detta inlägg har ändras av Åke: 23 July 2006 - 00:16

Åke Johansson
Hammarö

#4 ravelli

ravelli
  • Vanlig medlem
  • 984 Inlägg:
  • Kön:Kvinna
  • Ort:Grimslöv
  • Intressen:whisky, fotboll, musik, böcker, öl, matlagning, natur, foto, insekter
  • Whiskyklubb:Växjö Maltwhiskysällskap

Sparad 23 July 2006 - 00:06

Nu är det dags för en trådurspårning, mer eller mindre:
A. Tyckte att det var lite roligt att hitta Scotts hemsida eftersom han inte hemföll till den vanliga gospeln. Ett något uppnosigt inlägg, därför samlingen av gremlins.
B. Taxonomin för svampar, speciellt små sådana, är flexibel och ständigt under förändring. Se här ett ex på hur det går till:
http://www.vaxteko.n...-4/VSN88-4B.BAK
C. Enligt undersökningar av International Centre of Brewing and Distilling, återgivna av Alex R.
Kraaijeveld på https://www.lists.un...band.net&P=3498 så är de svampar som identifierats i Angels´Breath vid skotska destillerier Aspergillus niger, Trichoderma lignorum, Mucor racemosus och olika arter av Penicillum


Min sjuåriga son har haft nästan 40-graders feber i fyra dagar... han kanske skulle må bra av lite Angels´Breath (i vart fall pencillin), hans mamma skulle ju kunna åka till Skottland och hämta lite... :blush:
Ingela Gustafsson
Växjö Maltwhiskysällskap

#5 Bullie

Bullie
  • Vanlig medlem
  • 4020 Inlägg:
  • Kön:Man

Sparad 23 July 2006 - 09:25

C. Enligt undersökningar av International Centre of Brewing and Distilling vid Heriot-Watt University i Edinburgh och återgivna av Alex R. Kraaijeveld på https://www.lists.un...band.net&P=3498 så är de svampar som identifierats i Angels´Breath vid skotska destillerier Aspergillus niger, Trichoderma lignorum, Mucor racemosus och olika arter av Penicillum


Och i samma artikel så nämns följande:

In cognac warehouses in France a Torula species tries to steal a bit of the estimated 15 million litres of cognac that the French angels enjoy yearly.


Varför skulle inte denna svamp kunna vara inblandad även i Skottland? Eller har de kontrollerat alla destillerier?

Helt klart är att det forskats alldeles för lite i dessa svarta väggar. När vi besökte Springbank för ett par veckor sedan så berättade de, att en forskare i Skottland nu tagit detta på allvar och satt igång en mer intensiv forskning i just detta ämne. Det skall bli kul att se vad han kommer fram till.
Counting all the assholes in the room,
well I'm definately not alone...

And ye, I'd rather drive my Harley

#6 Åke

Åke
  • Vanlig medlem
  • 745 Inlägg:
  • Ort:Hammarö
  • Intressen:Långfärdsskridsko, segling, träbåtar, trädgård, whisky

Sparad 27 July 2006 - 21:21

När vi hade ämnet uppe på tråden för Whiskykunskap hade jag en hänvisning till en hemsida med lite "kontroversiella" antydningar. Efter att ha mailat James Scott, vars hemsaida det handlade om, fick jag följande klargörande svar på mina frågor:

Dear Mr. Johansson,

Thank you for your message.

First I will tell you a bit about the ecology of the phenomenon of warehouse staining. You are correct that many fungi are involved in this growth.
However, based on our studies during the past several years, we have found that one fungus, which has been called Torula compniacensis, is responsible for initiating the growth. In other words, this fungus is the "founding colonist".
Although T. compniacensis is able to use ethyl alcohol for its carbon nutrition, this does not appear to be the chief role of alcohol vapour in stimulating its growth. In addition to other effects, alcohol vapour appears to provide a germination stimulus for the fungus. The fungus relies on other readily available organic materials to satisfy its carbon and nitrogen nutrition. In collaboration with my colleagues Dr. Juliet Ewaze and Dr. Menhel Al-Namma, I have a paper in preparation on this.


The conditions under which T. compniacensis colonizes surfaces must have high relative humidity during at least some parts of the year to support the formation of morning dew on surfaces. Once T. compniacensis has started to grow, other fungi become entangled or are dispersed to its mycelium. Thus, at maturity, the colonized surface is polymicrobial. Interruption of colonization must target the prevention of the founding colonist, T. compniacensis. I should mention too that ethanol vapour is important in other ways in the colonization biology of this fungus which we will describe in another upcoming paper. The only non-taxonomic scientific publication to mention this fungus was an interesting yet obscure paper from 1961 by Prof. Annelise Kjøller dealing with germination studies (Svensk Botanisk Tidskrift 57: 47-52).

I should point out that T. compniacensis is not exclusively associated with spirit maturation. We have successfully found it in other habitats, and confirmed the identity by gene sequencing.

Next, I will say something about the identity of the fungus. The genus Torula dates back to the Swedish mycologist Elias Fries in the 1820s. Fries used "Torula" to refer to any fungus that was darkly coloured and yeast-like.
Scientists have realized, not surprisingly, that all things darkly coloured and yeasty are not necessarily related. Thus, for the past 100 years or so, species that were formerly called "Torula" are in the slow process becoming moved to other more suitable genus names.

The warehouse staining fungus, Torula compniacensis, was described by the French mycologist Richon in 1881 (Brebissonia 3(8):113-116) from Cognac, France. The species name "compniacensis" is the Latin work for Cognac, so Richon's fungus literally meant "the Torula of Cognac". In 2001, Dr. Lee Crane summarized the current status of species that have been described in the genus Torula (Mycotaxon 80: 109-162), noting that T. compniacensis was one of the species still awaiting transfer to a new, more appropriate genus.

In collaboration with Prof. Untereiner from Brandon University in Manitoba, I am sorting this out. Dr. Untereiner and I have recently submitted a paper that will set up a new genus to accommodate T. compniacensis. Shortly, if all goes well, the correct name for this fungus will be "Baudoinia compniacensis" (named for Antonin Baudoin, the French pharmacist who first brought the fungus to Richon's attention in 1878). I an upcoming paper we will also add several additional species besides B. compniacensis to accommodate genetically related species from similar habitats in other parts of the world.

I hope the foregoing is useful for you.

With kind regards,

James

-----
James Scott, PhD, ARM(CCM)
Assistant Professor, Environmental & Medical Mycology Dept of Public Health Sciences, Faculty of Medicine, Univ of Toronto
223 College Street, Toronto, Ontario, CANADA M5T 1R4
Tel: 416-946-8778 Fax: 416-978-2608 Email: james.scott@utoronto.ca
Åke Johansson
Hammarö

#7 Per Eriksson

Per Eriksson
  • Vanlig medlem
  • 4056 Inlägg:
  • Kön:Man
  • Ort:Borlänge
  • Intressen:Whisky<br />Film
  • Whiskyklubb:Smad, BBB

Sparad 28 July 2006 - 04:18

Mycket intressant

jag tycker denna hor hemma i faq avdelningen.
Per Eriksson Borlänge
Webmaster i smad (www.smad.se)

#8 Bullie

Bullie
  • Vanlig medlem
  • 4020 Inlägg:
  • Kön:Man

Sparad 28 July 2006 - 07:01

Mycket givande och intressant information. Och efter att ha läst igenom det ett par gånger så kan jag bara tolka det som - fortfarande - att Torula compniacensis inte var ett felaktigt svar i den andra tråden. Åtminståne inte än så länge. Den är ju inte överflyttad ännu... Och har ju en viktig del i väggarnas svarta svamp.
Counting all the assholes in the room,
well I'm definately not alone...

And ye, I'd rather drive my Harley

#9 Åke

Åke
  • Vanlig medlem
  • 745 Inlägg:
  • Ort:Hammarö
  • Intressen:Långfärdsskridsko, segling, träbåtar, trädgård, whisky

Sparad 31 July 2006 - 07:25

Jag har fått lite kompletterande information i ämnet av James Scott:

We are unaware of any potential for this fungus to produce harmful effects (although we have not investigated this question thoroughly and it remains my anecdotal idea). The warehouse staining fungus does not produce spores the prolific way that many related species do. Our studies of air samples taken around spirit aging facilities has so far failed to recover any of the fungus, suggesting to me that it is not primarily dispersed through the air. Thus, I suspect that human exposures via the ambient air are very limited. The main concern of industry and the public for this fungus is its negative aesthetic.
Åke Johansson
Hammarö

#10 nicke--c

nicke--c
  • Vanlig medlem
  • 432 Inlägg:
  • Kön:Man
  • Ort:varberg
  • Intressen:God mat & dricka tillsammans med familjen.
  • Whiskyklubb:WarbergSingleMaltSällskap

Sparad 31 July 2006 - 15:06

Tyvärr har jag inte deltagit i denna konversationen från början,så jag kanske är lite off. MEN-jag behöver nog lite hjälp här,den svarta svampen som växer på främst warehouseväggarna och livnär sig på utfällningar av organiskt materiel från faten har jag på våra provningar kallat "saprofyter". Eller är "torula" bara en beståndsdel av saprofyten...? :huh:
Måste få klarhet i detta,så jag inte sprider några lögner :)
Niklas Carlsson.WarbergSingleMaltSällskap.

#11 Bullie

Bullie
  • Vanlig medlem
  • 4020 Inlägg:
  • Kön:Man

Sparad 31 July 2006 - 15:51

Tyvärr har jag inte deltagit i denna konversationen från början,så jag kanske är lite off. MEN-jag behöver nog lite hjälp här,den svarta svampen som växer på främst warehouseväggarna och livnär sig på utfällningar av organiskt materiel från faten har jag på våra provningar kallat "saprofyter". Eller är "torula" bara en beståndsdel av saprofyten...? :huh:
Måste få klarhet i detta,så jag inte sprider några lögner :)


Jag har tolkat det som att Torulan (som nu tydligen skall få ett nytt namn) är den svamp som sätter igång hela processen, för att sen få en hel del svampkompisar med sig på väggen...
Counting all the assholes in the room,
well I'm definately not alone...

And ye, I'd rather drive my Harley

#12 Roger

Roger
  • Vanlig medlem
  • 1447 Inlägg:
  • Kön:Man
  • Ort:Växjö
  • Intressen:Whisky! (Har varken tid eller råd med fler intressen ;)
  • Whiskyklubb:Växjö Maltwhiskysällskap

Sparad 31 July 2006 - 17:20

Tyvärr har jag inte deltagit i denna konversationen från början,så jag kanske är lite off. MEN-jag behöver nog lite hjälp här,den svarta svampen som växer på främst warehouseväggarna och livnär sig på utfällningar av organiskt materiel från faten har jag på våra provningar kallat "saprofyter". Eller är "torula" bara en beståndsdel av saprofyten...? :huh:
Måste få klarhet i detta,så jag inte sprider några lögner :)

Saprofyt är väl ett samlingsnamn på växter och bakterier som livnär sig på döda organiska ämnen.
Roger Melander
Box Destilleri AB
Maltix AB
Växjö Maltwhiskysällskap
1/1 Bruichladdich, 11/20 Lochindaal, 1/20 Glengoyne, 1/30 Bladnoch and Box casks owner.

#13 nicke--c

nicke--c
  • Vanlig medlem
  • 432 Inlägg:
  • Kön:Man
  • Ort:varberg
  • Intressen:God mat & dricka tillsammans med familjen.
  • Whiskyklubb:WarbergSingleMaltSällskap

Sparad 31 July 2006 - 18:43

Jaha ja,det börjar så smått klarna i undertecknads annars så förvirrade sinne.Verkar som jag inte spridit några allvarligare lögner.
Tack för klargörandet! :D
Niklas Carlsson.WarbergSingleMaltSällskap.