Adelphi Distillery behöver din hjälp!

2012-02-10 0 kommentarer

Buteljeringsföretaget Adelphi har planer på att bygga ett flis-drivet destilleri på halvön Ardnamurchan som ligger i västra höglandet i Skottland. Men för att komma vidare behöver de din hjälp!

Anläggningen, som fortfarande väntar på bygglov, beräknas initialt producera upp till 100.000 liter per år med kapacitet att stiga till 300.000 liter råsprit.

Den nuvarande designen är för en 2 ton mäsktunna, en wash- och en spiritstill. De kommer förmodligen att hålla sig till rostfritt stål för jäskar, shell och tube kondensatorer, men det finns ett antal modifieringar som de funderar på att göra.

All sprit som destilleriet producerar kommer att gå till singlemalt, och inget kommer att säljas som bulksprit till blendindustrin.

Ägarna till Adelphi, Keith Falconer och Donald Houston, förbereder sig för att ta in ytterligare investerare för att säkra kapital på flera miljoner pund för att få projektet att gå vidare. Destilleriet kommer att sysselsätta tio anställda och förväntas generera nya arbetstillfällen genom ökad turist- och skogsaktivitet.

Troligen kommer det att erbjudas att köpa fat från destilleriet som ett sätt att finanseria projektet, men alla detaljer är inte klara för detta ännu.

Adelphi hoppas på ett snabbt beslut från myndigheterna på Highland Council innan det lokala myndighetesvalet börjar i Maj, vilket oundvikligen kommer att fördröja all ordinarie verksamhet. Byggare står redo att börja det fleråriga arbetet med att bygga destilleriet så fort bygglovet beviljas.

Alex säger, ”Om tillstånd beviljas innan Maj planerar vi att börja bygga så snart som möjligt. Utbyggnaden bör inte ta längre än 1 år till 18 månader (beroende på ledtider för utrustning etc.)”
Destilleriet är planerat för att producera både rökig och icke-rökig whisky. Platsen där destilleriet är planerat att byggas är en del av Ardnamurchan Estate som drivs av Adelphi’s delägare Donald Houston.

Destilleriet skulle innebära en återkomst av egenproducerad whisky från Adelphi, vars rötter sträcker sig så långt tillbaka som 1826 när det grundades i Glasgow. Destilleringen upphörde 1907 efter en rad ägarförändringar, bland annat med företagets namn och lagerlokaler som togs ur bruk därefter.

Sedan flytten till högländerna 1993, har Adelphi specialiserat sig på att buteljera enstaka fat med sällsynt whisky som köps upp från andra destillatörer.

”Efterfrågan övergår verkligen tillgången på fat”, sade Alex Bruce, försäljnings-och marknadschef på Adelphi. ”Dessutom är vi mycket selektiva – vi tar bara in ungefär ett av 40 fat vi erbjuds, vilket gör det lite svårare att möta den efterfrågan som finns på våra produkter”.

Din hjälp behövs

För att komma vidare och få sitt bygglov behöver Adelphi din hjälp. Genom att du skickar ett e-post till Highland Council, hjälper du till med att skapa uppmärksamhet kring deras projekt. Alex säger ”Det huvudsakliga syftet att någon skickar ett e-post till Highland Council E-planning, är att göra dem medvetna om hur mycket intresse, i Storbritannien och internationellt, det finns i detta projekt. Om vi ​​kan hålla trycket på dem så kommer de förhoppningsvis inte skjuta upp beslutet (vilket ofta händer).”

Så vässa tangenterna och skicka ett e-post till Highland Planning, på adressen ”planning@highland.gov.uk”, och ange projektreferensen ”12/00017/FUL”. Din hjälp kommer att få en direkt betydelse för den fortsatta utvecklingen av Adelphi Distillery!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.