Bowmore presenterar smakkarta för Islay-whisky

2011-12-04 0 kommentarer

Bowmore, Islays första maltwhisky, har under hösten tillsammans med den ansedda whiskyförfattaren Martine Nouet skapat en smakkarta för Islay – vilken tagit över ett år att färdigställa. Martine Nouet, också känd som ”Queen of the Still”, blev hänförd av Islays speciella, men mångfacetterade dofter då hon för förta gången besökte ön för 20 år sedan.

I ett djärvt försök att framhäva whiskyregionen Islay som helhet är kartan, som är den första i sitt slag, den perfekta guiden till de komplexa och mycket varierade karaktärerna hos Islays åtta magiska destillerier: Ardbeg, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig och Bowmore. Kartan är framtegen som ett som ett pedagogiskt verktyg i första hand för barer, restauranger och butiker, men den finns även tillgänglig online.

De fyra grundelementen jord, luft, eld och vatten väcks till liv och får representera Islays milda, men kompromisslösa klimat. Kartan använder färg-matchade smakprofiler för att illustrera hur framträdande varje element är i whiskyn från öns olika destillerier. Från de torviga och mossiga smakerna hos JORD, de blommiga tonerna av ljung och sommaräng i LUFT, rök, lägereld och bränt trä från ELD och till havsluft, sälta och våt sand hos VATTEN. Varje destilleri en unik smakprofil. Kartan förklarar också hur varje whisky smakar både inne och utomhus, samt beskriver dess karaktäristiska profil och anger utförliga smaknoter.

Grundat år 1779, för väl över två sekler sedan, är Bowmore det första dokumenterade destilleriet på Islay och ett av de äldsta i Skottland. Precis som all maltwhisky från Islay är Bowmore känd för sin torvrökighet. Destilleriet röker varsamt sin egen malt på samma sätt som deras förfäder gjorde för hundratals år sedan, ett hantverk som gått i arv från generation till generation. Noga omskött och mognad i det legendariska lagerhuset som ligger under havsnivån (no. 1 Vaults) är Bowmore Single Malt allmänt erkänd att vara bland de finaste och mest perfekt balanserade i världen.

Du hittar kartan på adressen http://www.islaytastemap.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.