Engelbrekt whisky – kvalitet med rötter i Bergslagen

2011-11-30 0 kommentarer

I den pittoreska småstaden Nora har det privatägda whiskybolaget Bergslagens Destilleri etablerat sig. Bolaget ska framställa bla whisky under namnet Engelbrekt, vilken är uppkallad efter regionens mytomspunna bergsman som framgångsrikt kämpade för frihet och demokrati i regionen på 1400-talet.

Engelbrekt whisky har redan visat prov på ett varmt mottagande hos oss svenskar. Både försäljningen på Systembolaget och via fatförsäljning visar lovande tendenser. Dessutom vann Engelbrekt Malt första pris på den allra första mässan där den erbjöds besökarna samt Brons på Stockholm Beer & Whisyfestival 2011.
Idag finns Engelbrekt i en Maltversion och en Blended. Båda är framtagna av Ola Lindberg, vårt lands kanske mest erfarna Master Blender med närmare 30-års erfarenhet bakom sig. Alla processer relaterade till kvalitetssäkring av produkterna, utveckling av marknadsstrategier, utveckling av etikett och flaskornas former sker med utgångspunkt från huvudkontoret i Nora. Detsamma gäller all annan hantering av företagets verksamhet, inklusive försäljning. Här kommer vi också att hålla provningar och andra event i livsnjutningens tecken.

Bergslagens Destilleri kommer att bli Sveriges nya destination för whiskyupplevelser när det står klart under första kvartalet 2012. Det kommer att finnas en whiskybar med unik single cask whisky från ”The Scotch Malt Whisky Society”, en restaurang, provningsrum, butik med besökscentra och café. En trappa upp byggs det nu en modern konferensdel med plats för ca 35 personer och en tillhörande lounge med en whiskybar. Allt detta kommer att ligga under samma tak vilket gör destilleriet komplett.

Bredvid destilleriet finns gott om plats för att lagra whisky och huvudlagret blir ett bergrum som tills i sommras var i försvarets ägo. Det är en Riksbunker som skulle användas för radio och tv sändningar.

Källa: Bergslagens Destilleri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.