Grants återskapar 1912 års Stand Fast whisky

2012-06-21 0 kommentarer

Grants Whisky har återskapat 100 flaskor av den ursprungliga Stand Fast whisky med hjälp av originalreceptet som komponerades av grundaren William Grant.

Grants arkivarie Paul Kendall hittade för en tid sedan grundaren William Grants gamla whiskybok i familjearkiven. I denna fann man bland annat det handskrivna receptet på ”Stand Fast Whisky”, daterat den 11 juni 1912. Nu, exakt hundra år efter receptets datering har Grants nuvarande Master Blender Brian Kinsman tolkat och lyckats återskapa hundra flaskor av den ursprungliga ”Stand Fast whisky”. Kinsman har utgått från de gamla anteckningarna över sorter och proportioner för att lyckas återskapa en blandning som ligger väldigt nära den från 1912. Det är en whisky i typisk Speyside-stil som långsamt utvecklats under åren som destillerier kommit och gått.

Fram tills idag har receptet för Grants whisky gått i arv genom muntlig tradition, från en generation till nästa. Utifrån denna kunskap och sin egen intuition fick varje Master Blender i uppgift att skapa ”Grant Blended Scotch Whisky”.
Som Master Blender lär vi oss att göra whisky utifrån den kunskap som personligen överförs från en verksam master blender till nästa. Det är därför det krävs nästan ett decennium av utbildning för att tilldelas titeln”, säger Kinsman som är Grant sjätte Master Blender.

De återskapade flaskorna är inte avsedda för försäljning utan kommer istället att bevaras i familjearkivet tillsammans med receptboken. På detta sätt kan kommande generationer höja en skål i Master Blenderns ära, såväl dåtidens som nutidens.

Källa: William Grant & Sons Nordic AB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.