Lagerhusens mögel fall för aktionsgrupp

2011-07-08 0 kommentarer

Husägare i Mary Fisher och Oaktree Gardens egendomar runt Glasgow Road har i åratal menat att det svamp-liknande ämnet kommer från det närliggande lagerhuset Dumbuck.

Andra städer över hela Skottland som ligger nära whiskylager har också rapporterat liknande nersvärtning. Men Chivas Brothers, som äger lagerhuset, förnekar bestämt att svartmögel – som klamrar sig fast tegel, trä och metall – är relaterat till deras verksamhet.

De har vägrat att acceptera skuld eller att göra någon form av goodwill handling för kostnaden för det högtryckstvättande som invånarna är tvungna att utföra på sina hem och trädgårdar.

Nu har Jackie Baillie, som har tagit upp de boendes sak, organiserat ett möte onsdagen den 13 juli för att bilda en kampanj grupp. Baillie har träffat Chivas representanter i hopp om att övertala whiskyjätten att bekräfta problemet. Men i ett brev till Baillie, säger Rick Connor, från Pernod Ricard, som är dotterbolag till Chivas , att de senaste testerna har visat sig utan resutlat. Han sade: ”Vi kan inte bestrida att dessa byggnader har en del svärtning. Men som vi påpekat kan byggnader utan närhet till destillerier eller lagerhus ha liknande påväxt av mikroflora”. Han hänvisade till en rapport från Centrum för ekologi och hydrologi, som han menade inte anger en specifik orsak till nersvärtningen. Han fortsatte: ”Baserat på vår kunskap om fenomenet kan Chivas Brothers inte ta ansvar för uppkomsten av svärtning på egendom i närheten av vår verksamhet. Vid denna punkt, stöder bevisen inte en enskild faktor som orsak till nersvärtning.”

Chivas, säger han, gör gärna ett besök till området för att möta invånarna och ta prover av påväxten, och kommer att hålla frågan under granskning under tiden som forskningen fortskrider.

Baillie säger att hon är ”besviken” med Chivas svar och har nu skrivit till alla invånare i de två godsen för att bjuda in dem till mötet i Riverside Church Hall. ”Vi har haft kontakt med Chivas Brothers i frågan om nersvärtningen i över ett år nu,” sa hon. ”Jag har sammankallat detta möte för att fastställa om invånarna vill upprätta en aktionsgrupp för att tackla problemet. Det är tråkigt att Chivas hittills misslyckats med att erkänna att det finns ett samband mellan deras lager och närvaron av påväxten på bostäder i närheten. Jag hoppas verkligen att de kommer att agera för att lösa de problem som invånare som plågas av till följd av nersvärtningen.”

Fenomenet med nersvärtning har påverkat ett antal orter under åren, men destillerier har ihärdigt vägrat att ta ansvar. Invånarna i Mary Fisher och Oaktree Gardens säger att möglet klamrar sig fast murverk, uteplatser, trä och även på taket på deras bilar. De fruktar att regelbunden högtryckstvättning av husen kommer att försvaga teglet.

Källa: ralfy.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.