Legionellautbrott tvingar whiskydestilleri att stänga

2012-06-12 0 kommentarer

Ett utbrott av legionella har tvingat destilleriet North British i Edinburgh att stänga ner sina kyltorn och stoppa produktionen.

Destilleriet som producerar whisky till märken som Famous Grouse, J&B Rare och Johnnie Walker Black Label är för närvarande under utredning för 28 bekräftade och 46 misstänkta fall av legionärssjuka. En 56-årig man har avlidit sedan utbrottet upptäcktes förra torsdagen och 14 andra patienter är så pass sjuka att de måste intensivvårdas.

Storbritanniens Health and Safety Executive (HSE) anser att destilleriet inte haft tillräckliga kontrollåtgärder för att motverka risken för legionella – de bakterier som orsakar legionärssjuka – i ett av sina kyltorn. Man tillade dock att tornet nödvändigtvis inte behöver vara källan till utbrottet och att destilleriet bara är en av sex platser som står under utredning.

North British har mottagit ett krav på att lämpliga kontroller skall sättas på plats inom tre veckor, varpå man valde att stänga alla tre kyltorn som en försiktighetsåtgärd.

Tre andra företag i området – Läkemedelsföretaget Macfarlan Smith som ligger på samma väg som destilleriet, försäkringsbolaget Aegon i södra Gyle och Burtons Biscuit Company i Sighthill – har också fått sina kyltorn testade och kemiskt behandlade.

En talesperson på HSE säger: ”Baserat på vår erfarenhet från tidigare utbrott finns det en påtaglig risk för att källan till utbrottet aldrig kommer att kunna identifieras. De flesta utbrott av sjukdomen som sker utomhus och som leder till en allvarlig form av lunginflammation, är dock oftast knuten till just industriella kyltorn.

Om Legionellabakterier

Legionellabakterier förekommer naturligt i sjöar och vattendrag i mycket låga koncentrationer. De finns därför ibland i distributionsnätet för vatten och i andra vattensystem. Bakterien kan orsaka två typer av sjukdomar – legionärsjuka och pontiacfeber.

Legionellabakterier lever i vatten i temperaturintervallet 0–50°C. De kan föröka sig i amöbor och andra protozoer i biofilmen i vattensystem. Hög risk för att legionellabakterier växer till är det om vattenomsättningen är låg, vattnet syrerikt och temperaturen mellan 20 och 45°C.

Legionärssjuka, är en svår lunginflammation som drabbar mellan 50 och 80 personer i Sverige per år. Vanliga symtom är hög feber, huvudvärk, muskelvärk, påverkad andning och torr hosta. Diarré och psykisk påverkan med förvirring förekommer också. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten. Behandlingen är antibiotika och i svåra fall behövs avancerad sjukhusvård.

Pontiacfeber påminner om influensa med en inkubationstid från några timmar till tre dagar.

Källa: Scottish Daily Record, Medical Xpress, Vårdguiden och Socialstyrelsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.