Svenska whiskyambassadörer lägger händerna på Benromach

2011-11-24 0 kommentarer

Tre svenska whiskyambassadörer har anlänt för att dela hemligheten med Speysides minsta destilleri, efter att blivit unikt utvalda för att under en dag bli hedersdestillatörer på Benromach.

De tre damerna är vinnare av det första Benromach Fellowship Award 2011, vilket förärar dem med en resa till destilleriet Benromach där de blir exklusivt utbildade i produktionen av singlemaltwhisky. Utbildningen leds av destilleriets två chefsdestillatörer.

Benromach Fellowship Award erkänner individer som har gjort ett enastående arbete med att främja och sprida intresset för skotsk maltwhisky i Sverige.

Whiskybarchefen Susan Stenström, krögaren Helena Hugo och chefredaktören för den populära whiskytidningen Allt Om Whisky, Emma Andersson, fick praktisk känna på konsten att göra whisky. De tre svenskarna fick prova på att mala, mäska och destillera, och fick även chansen att för hand fylla fat som kommer att mogna på destilleriet i många år framöver.

Susan Stenström är en välkänd whiskyauktoritet i Sverige som genom sin passion och engagemang har skapat en unik whiskybar med sin egen personliga prägel på Friiberghs Herrgård. Susan anordnar regelbundet whiskyhelger som syftar till att uppmuntra människor att upptäcka och njuta av whisky.
Susan säger ”Som en stor whiskyfan har det varit en verklig möjlighet att komma till Skottland och få en sådan personlig erfarenhet i produktionen av denna stora singlemalt. Hon fortsätter: – ”Eftersom det ett litet destilleri fick vi en riktig bra inblick i en typisk arbetsdag och den kompetens och skicklighet som är involverad i att göra Benromach. Inte många människor får en chans att vara så nära produktionen och lära direkt från chefsdestillatören. Det har varit en unik resa.”

Michael Urquhart, VD för Gordon & MacPhail som äger Benromach Distillery, tillade: ”Det är en ära att dela vår kunskap med sådana ansedda internationella whiskyambassadörer. Att delta i våt program ”Honorary Stillman” är det bästa sättet att till fullo förstå de praktiska innovativa processer som används vid framställningen av whiskyn på Benromach. I Sverige är whiskyintresset stort och Sverige blir en alltmer populär marknad för Benromach. Vi hoppas att damerna kommer att dela sina erfarenheter av sitt stipendium och vår whisky, med familj och vänner när de är hemma.”

Källa: STV Forres

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.