Svensken har störst whiskyintresse i världen

2012-05-15 0 kommentarer

En studie som nyligen gjordes av William Grant & Son, visar att svensken har ett stort intresse för whisky jämfört med konsumenter i övriga världen. Studien bygger på 200 rapporter som har gjorts bland konsumenter runtom i världen under åren 2005-2010. Svenskar vill inte bara smaka på skotsk whisky, utan även lära sig mer om dryckens historia och tillverkningsprocess. Dessutom har vi gärna upp till tio olika whiskysorter hemma.

Den whisky världskarta man tagit fram är baserad på Grants studie och visar hur whisky vanorna ser ut runt om i världen. Här syns skillnaderna mellan olika kulturers smak, vanor och uppfattningar när det gäller att dricka skotsk whisky.

Studien visar att det fortfarande är mest män som dricker whisky runt om i världen, men att det finns en växande trend även bland kvinnor att välja skotsk whisky. I Frankrike och Ryssland är fördelningen mellan män och kvinnor mer jämn än i exempelvis England. Skotsk whisky är en av världens favoriter.

Oscar J-T Holm, på William Grant & Sons Nordic AB sägen: “Det förvånar oss inte att svenskar är så intresserade och kunniga om skotsk whisky. Grants whisky är en av svenskarnas favoriter.”

Grants whiskykarta visar att sättet att servera whisky varierar:

  • I Sverige har whiskydrickaren mellan 8-10 whiskymärken hemma. Det visar på ett djupare whiskyintresse än i övriga världen.
  • Frankrike ser man whisky som en lugnande dryck, en dryck att koppla av med. Fransmännen har upp till fem olika whiskymärken, helst skotsk whisky, som han väljer mellan.
  • I Tyskland och Storbritannien anses skotsk whisky vara en dryck som man njuter av med vänner efter middagen.
  • I Brasilien, Libanon och Ryssland ställer man gärna fram whisky på bordet i sociala sammanhang.
  • I Venezuela, Kina och Italien ses skotsk whisky som en fin gåva och där är whisky status.
  • I USA serveras skotsk whisky ofta som en cocktail, mycket tack vare att den uppfattas som en social dryck.

Skotsk whisky är en av världens favoriter när det gäller whisky. Den dricks i över 180 länder runtom i världen. Blended whisky står för 92,5% av den totala försäljningsvolymen.

Studien bygger på William Grant & Sons globala whiskyforskning (2005-10) bland konsumenter och mer än 200 rapporter ingår i Grants World Whisky karta. Kartan är en sammanställning av konsumentforskning på uppdrag av William Grant & Sons Ltd och genomfördes av The Insight Connection i november 2010. Forskningen omfattar en omfattande översyn av William Grant & Sons totala konsumentforskning.

Källa: William Grant & Sons Nordic AB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.