Sveriges mest kulinariska whiskyklubb utsedd

2012-05-08 0 kommentarer

Landets över 100 registrerade whiskyklubbar bjöds in att tävla med egenhändigt komponerade trerättersmenyer vilka kreativt kombinerades med favoriter ur Classic Malts Selection, Dalwhinnie 15 yo, Talisker 10 yo, Cragganmore 12 yo, Oban 14 yo, Lagavulin 16 yo, Glenkinchie 12 yo, Caol Ila 12 yo. Eftersom svenska whiskyentusiaster är väldigt duktiga på smakkombinationer i köket blev tävlingsbidragen många.

Av det stora antalet inskickade bidrag valdes slutligen tre lag ut till finalen i Söderköping. HABOST Whisky Friends, Örnsköldsviks Whiskysällskap samt The Fox and Anchor Whisky Society var de klubbar som kvalificerade sig till finalkampen. De tre whiskyklubbarnas representanter bjöds in till Söderköping där förra årets vinnare från Small Town Whisky Society stod som värdar för evenemanget. Väl på plats erbjöds en minst sagt smakrik final. Lagen tillagade, serverade och beskrev sina respektive menyer för en kräsen jury samt över tjugo speciellt inbjudna gäster.

Gästerna serverades totalt nio rätter och juryn granskade de olika lagens bidrag enligt kriterierna; smak, kreativitet och presentation. Tillslut var det Fredrik Larsson och Torbjörn Jonsson, medlemmar i The Fox & Anchor Whisky Society från Karlskrona, som tog hem segern. Förutom äran att utses till Sveriges mest kulinariska whiskyklubb får de även en resa till Edinburgh med besök på Glenkinchie och The Scotch Whisky Experience.

Vinnarlagets meny

Coastal feeling
Förrätt där kustnära smaker kombinerats med Caol Ila som serveras i två olika temperaturer. Torvrökt lax samt pilgrimstartar, torkat kornbröd och blomkålscremé smaksatt med Caol Ila.

 

 

Mainland Galore
Varmrätten representerar Skottlands fastland i form av Cragganmore och örtbakad Lammrostbiff som serveras med rökt potatispuré, rotsaker, fond och en spray på Cragganmore och lingon.

 

 

Islay Finish
Ute på rökön Islay hämtade man inspiration till denna dessert. Lagavulinglass med choklad, whiskymaräng och “Obanan” som är namnet på innovationen friterad banan med Oban tillsatt i frityrsmeten. Serveras med klassikern Mint Julep i ny tappning där bourbon bytts ut mot Oban 14 yo.

 

Juryns motivering lyder: ”För en synnerligen kreativ och delikat föreställning, kryddad med en smakfull såväl som finurlig mat- och whiskykonstruktion

Om Juryn

Juryn bestod av kunniga mat- och whiskykännare:

Anne-Marie Bardler Weibe – Representant från förra årets vinnarlag Small Town Whisky Society, sommelier, restauratör samt duktig matkännare med lång erfarenhet av restaurangbranschen.

Pär Andersson – Välkänd kock från området som arbetat med många av Sveriges mest framstående krögare. Ägare av prisbelönta Vädersta Centralkrog som resulterade i utnämningen Årets Nyföretagare 2011. Även årets Östgötakock 2010.

Anders Gjörling – Whiskyexpert, skribent och föreläsare av rang som varit med i många, många år. Belönats med utmärkelser som bland annat Keeper of the Quaich.

Jan Groth – Whiskyambassadör, kokboksförfattare och whiskyexpert som med 15 år i branschen entusiasmerat mängder av nya whiskyvänner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.