Tamdhu öppnar igen

2012-04-03 0 kommentarer

Speyside destilleriet Tamdhu köptes av Ian Macleod Distillers från Edrington Group sommaren 2011 och är nu i färd med att öppna och återuppta sin tillverkning av maltwhisky.

Tamdhu vars namn på gaeliska betyder ”den lilla mörka kullen”, byggdes 1897 vid floden Spey av en grupp lokala entreprenörer. Destilleriet var aktivt fram tills april 2010 då förra ägarna helt oväntat beslutade att det skulle läggas i malpåse.

Det Broxburn baserade familjeföretaget Ian Macleod har tidigare köpt destilleriet Glengoyne (år 2003) som ligger norr om Glasgow av Edrington Group. Sedan dess har man lyckats fördubbla försäljningen av Glengoynes single malt och nu avser man att göra samma sak med Tamdhu.

För att lyckas med detta har destilleriets nya ägare anlitat den Glasgow baserade design- och marknadsföringsbyrån ”Good Creative”. Deras utmaning och ansvar blir att skapa en ny och modern identitet för destilleriet och dess maltwhisky. Byråns andra kunder inkluderar bland annat Nokia, Siemens, AEG och Whyte & Mackay. De var även involverade vid nylanseringen av Glengoyne whisky.

Good Creatives chefer Keith Forbes, Chris Lumsden och Darren Adams som leder projektet, besökte destilleriet innan de påbörjade sitt strategiarbete med uppstarten av Tamdhu.

Chris Lumsden säger: ”Tamdhu var ett av de första destillerierna i Speyside. Det grundades av ett konsortium av lokala entreprenörer som satsade mycket pengar på att bygga vad som vid den tiden var en toppmodern anläggning. Det var en mycket ambitiös satsning för att försöka producera den finaste whisky de möjligen kunde, med hjälp av all modern teknik som fanns tillgänglig vid den tiden. Det är den andan av entreprenörskap och innovation som vi vill återspegla i det nya varumärket”.

Iain Weir marknadschef på Ian Macleod Distillers säger ”Good Creative var högt rekommenderade och har levererat vad de lovat”.

Good Creative chefen Keith Forbes säger: ”Chansen att få arbeta med ett varumärke med den kvalité och det ursprung som Tamdhu representerar kommer väldigt sällan. Det är ett stort ansvar, men vi uppskattar utmaningen och ser fram emot att få bygga det vi vet kommer att bli ett enastående globalt premiummärke”.

Destillerifakta

Du har väl inte missat vår destilleriguide där du kan läsa mer om Tamdhu?

Källa: Ian Macleod Distillers och Good Creative

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.