Tullamore hittar hem

2012-03-29 0 kommentarer

Irland är på god väg att få ett nytt destilleri som kommer att återuppliva traditionen av whiskeytillverkning i den lilla staden Tullamore.

Tullamore är huvudorten i grevskapet Offaly, också känt som King’s County, beläget i Midland regionen. Själva namnet Tullamore kommer av ”Tulach Mhor” vilket betyder ”stora backen” och är idag industricentrum i regionen med ca 15.000 invånare.

Det var alltså här som Michael Molloy 1829 grundade och lät uppföra whiskey destilleriet Tullamore, vid strandbanken till floden Clodiagh. För de flesta är dock destilleriet och varumärket främst förknippat med Daniel E Williams, som efter Molloys död utsågs till ”general manager” och vars initialer D-E-W inspirerade till produktnamnet Tullamore DEW.

1963 såldes dock varumärket Tullamore Dew till ”John Power & Son” varpå destilleriet stängdes och produktionen förflyttades till ”Midleton Distillery” i staden Cork. 1966 skedde sedan en sammanslagning mellan John Power & Son, John Jameson & Son och Cork Distillery Company till Irish Distillers Group, som sedan kom att förvärvas av Pernod Ricard i juni 1988. Detta monopol på Irländsk whisky kom dock att brytas 1994 då C&C Group köpte loss Tullamore Dew av Irish Distillers (Pernod Ricard).

Det familjeägda skotska bolaget William Grant & Sons förvärvade slutligen Tullamore Dew av C&C Group 2010 för 300 miljoner euro. Under all denna tid av ägarbyten har produktionen varit outsourcad till Irish Distillers Midleton destilleri. Men efter nästan 60 år har det nu blivit dags för Tullamore Dew att äntligen få återvända hem till sina rötter.

William Grant & Sons är i slutskedet av förhandlingarna för ett förvärv av ca 58 tunnland i Clonminch, vid utkanten av staden Tullamore. En plats som erbjuder stor tillgång av naturligt källvatten av hög kvalité från det närliggande ”Slieve Bloom Mountains”. Här har man tänkt bygga ett högmodernt pot still whiskey och malt whiskey destilleri till en investeringskostnad av 35 miljoner euro.

Det förväntas att nästan 100 byggnadsarbetare kommer att kunna få destilleriet klart för drift vid slutet av 2014. Stella David vid William Grant & Sons säger: ”Investeringen på 35 miljoner euro bekräftar vårt långsiktiga engagemang för Tullamore Dew, staden Tullamore och Irland. Det representerar också ett viktigt ’nästa steg’ i den långsiktiga tillväxten och utvecklingen av varumärket Tullamore Dew”.

Kombinerat med det nya besökscentrat som planeras att öppna i september 2012 så kommer företaget att sysselsätta omkring 25 personer i Tullamore. Buteljeringen kommer dock att stanna kvar i den nuvarande anläggning i Clonmel, där den idag sysselsätter mer än 60 personer.

Maurice Doyle, marknadschef på William Grant & Sons säger: ”Det nya destilleriet kommer att kombinera traditionell destilleringskonst med det allra senaste inom modern och miljövänlig teknik. På detta sätt kommer vi att kunna förbereda varumärke för framtida tillväxt, samtidigt som vi säkerställer att exakt samma smak och kvalité levereras”.

Källa: William Grant & Sons Ltd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.