Uppsluppen stämning när Benriach fyller 10 000:e fatet

2011-12-22 0 kommentarer

BenRiach destilleri nådde en milstolpe under förra veckan – för första gången sedan destilleriet bytte ägare 2004, har destilleriet lyckats fylla 10’000 fat med singlemalt whisky på ett år. Fatet, som innehåller ungefär 500 liter, är ett second-fill Pedro Ximenez Sherry-fat, fyllt med det klassiska destillatet från BenRiach.

Stewart Buchanan, produktionschef vid Elgin destilleri, säger: ”Detta är en fantastisk bedrift. Destilleriet byggdes av John Duff under 1898 och vi har en oavbruten inventering av singlemalt ändra tillbaka till 1966. De fat har vi fyllt sedan dess innehåller whisky av högsta kvalitet och de många uttrycken är oerhört komplex och varierande. Det är ingen tvekan i termer av blod, svett och tårar att detta har varit det mest hektiska året har vi haft på destilleriet sedan det blev självständigt. När vi kom in i december hade vi en liten misstanke om att vi skulle kunna fylla det magiska tiotusende fatet för första gången, så vi höll ett vakande öga under tiden fatnummerna ökade. Och så småningom fylldes fat nr 10.000 – på onsdagen den 14:e december 2011.”

VD Billy Walker säger: ”Denna milstolpe i vårt destilleri sammanfaller med en riktigt intressant period för BenRiach. Vi har nyligen vunnit ett antal högprofilerade utmärkelser och vår globala försäljning är stark och vi startar dessutom upp försäljningen av BenRiach på nya marknader. Detta är ytterligare en indikation hur populär skotsk whisky är just nu, och branschen har förtroende i att efterfrågan kommer att växa ännu mer framöver. Fat nummer 10 000 kommer utan tvekan att dra till sig mer uppmärksamhet än andra fat, och det ska bli intressant att se hur whiskyn som finns i det utvecklas med åren!”

Världens största samling av whiskyn BenRiach innhas för övrigt av en Svensk, Magnus Fagerström, som är en aktiv medlem i vår community.

Källa: BenRiach

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.