Auchentoshan breddar

2012-03-08 0 kommentarer

I mars 2012 kommer Auchentoshan, Skottlands enda trippeldestillerade single malt whisky, att lansera sitt nya taxfreesortiment bestående av fyra helt nya sorter. Detta kompletteras sedan med exklusiva släpp av ytterligare två begränsade utgåvor varje år.

Whiskyn kommer att finns tillgänglig via en rad internationella flygplatser, terminaler och border shops. Sortimentet som tagits fram är särskilt inriktat mot de globala resenärerna som vill utforska ett elegant och unikt utbud av single malt whisky.

I syfte att expandera och växa på den globala single malt marknaden så stoltserar denna övertygande kollektion med en distinkt stil och smak. Lagringen har skett på ett urval av fina nordamerikanska och europeiska ekfat som tidigare använts för lagring av bourbon, spansk Oloroso sherry och Pedro Ximénez sherry.

Rachel Barrie, Master Blender på Morrison Bowmore Distillers: ”Det nya taxfreesortimentet från Auchentoshan ger fatlagringens betydelse och påverkan nytt liv. Den ger konsumenten en möjlighet att uppleva den distinkta skillnaden mellan nordamerikanska och spanska fat, men också ålderns påverkan. Vi har skapat ett sortiment för utforskning och upptäckt, från aperitif till digestif och från len och söt, till mörk och delikat. Jag är väldigt exalterad över att ha fått möjligheten att dela dessa spännande och mycket distinkta uttryck från oss på Auchentoshan med resten av världen.


Springwood
(vårved) är den tid då ett träd växer som mest och därav är denna malt är frisk, kryddig och söt. Den påminner lite om att äta frukter i en trädgård under våren. Springwood är 100 % nordamerikanska ex-bourbon ekfat och dess namn är inspirerat av den högre andelen vårved, (vårveden har en lägre densitet och är således porösare). Buteljerad vid 40 %.

Heartwood (kärnved) är kärnan i trädet och som ett äldre syskon till Springwood (vårveden). Det är en smakrik, värmande och hjärtlig dram, med en intensiv och komplex smak. Lagringen har skett i en kombination av rostade spanska Oloroso sherryfat och kolade nordamerikanska bourbonfat. Buteljerad vid 43 %.


14YO Cooper’s Reserve
har en komplex relation till trät och är perfekt för speciella tillfällen. Vid en ålder av 14 år har denna whisky utvecklat en ideal och helt unik balans mellan torkade frukter och en intensiv nötighet. Buteljerad vid 46 % och non-chill filtered.

Silveroak har en otroligt flerskiktig komplexitet. Det är en sällsynt whisky och därmed har den fått sitt namn efter de silverringar som visas på insidan av ett äldre träd. Buteljerad vid 51,5 % och non-chill filtered, vintage limited edition.

Solera är uppkallad efter en metod för producering och åldring av sherry. I detta fall handlar det om ex Pedro Ximenez fat, kungen av alla sherry. Solera är mörk, intensiv och lockande – perfekt för stunder av ren njutning eller som en gåva. Buteljerad vid 48 % och non-chill filtered.

Källa: Auchentoshan & Morrison Bowmore Distillers.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.