Smaka unik Single Malt whisky i förkrigsstil

2012-09-17 0 kommentarer

Speysides minsta destilleri Benromach ger ut ny karaktärsfull 10-årig singelmaltwhisky.

– ”Vi har fått chansen att återupptäcka framtiden. Nya Benromach görs med traditionella metoder. En modern singelmalt med egen personlighet som smakar som whisky gjorde före krigen”. Det säger Michael Urquhart, VD för Gordon & MacPhail som äger Benromach Distillery i Skottland.

Benromach från 1898 är ett medvetet småskaligt designat destilleri som fick en nystart 1998. Årligen produceras bara 135 000 liter, jämfört med grannarna som kokar upp till 4,5 miljoner liter whisky per år. Allt sköts av två personer, en gör whiskyn och chefen fyller veckans femton fat.

– ”Målet är att göra en tyngre, fylligare och rikare whisky i förkrigsstil. Malten röks över rykande torvbrasor till skillnad från mer storskaliga Speyside-fabriker som använder orökt malt. Vi strävar efter att efterlikna det traditionella golvmälteriet som i början av 1900-talet gav tydligt rökig malt”, säger Michael Urquhart.

Benromach skiljer sig från annan whisky på flera sätt. Den långa jästiden på upp till fem dygn ger mer komplexa smaker jämfört med normen på två dygns jäsning. Speysides allra minsta pannor formar destillatet, en fruktig något oljig nysprit med fenoler. Det är lagringen som skapar whiskyn. Fräscht ekmaterial får whiskyn att mogna på rätt sätt, därför används bara nya bourbon barrels och sherry butts. Viktigast är ändå de båda män som gör whiskyn för hand varje dag med kärleksfull precision.

Familjen Urquhart intar en särställning i skotskt whiskyliv. En handfull familjer styr fortfarande över sina livsverk i en bransch som kontrolleras av globala börsjättar. Gordon & MacPhail har handlat med maltwhisky från Skottlands alla destillerier sedan 1890-talet. – ”Vi förvaltar ett magnifikt whiskyarv, konstaterar Michael Urquhart. Ingen har så mycket whisky från olika tidsepoker som vi. För mig står Benromach för innovation och hantverksmässighet. Vi gör en traditionell whisky som är lite annorlunda”.

Benromach gillas av experterna. Whiskyspots Henrik Aflodal fascineras av 10-åringen: – ”Doften av krutrök och diesel på håll är häpnadsväckande otidsenlig. Rökinfluenserna gör whiskyn elak, estrarna gör whiskyn god. Hemligheten bakom fruktrallyt i munnen är den utdragna jäsprocessen men pannorna och rökmalten skapar mystiken. Röken och den osynliga oljigheten återskapar en ursprunglig whiskyupplevelse jag trodde var förlorad för alltid”.

Benromach 10 år kommer på Systembolaget 1 oktober. Flaskorna säljs i mindre format, 35 cl. Ett medvetet val för att uppmuntra folk att testa fler sorter och upptäcka maltwhiskyns rika utbud av smaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.