Tomatin släpper en begränsad 15 åring

2012-06-26 0 kommentarer

Den nya utgåvan från Tomatin är en 15 årig whisky av exceptionellt hög kvalité som lagrats på en kombination av bourbonfat och Tempranillo vinfat. Spaniens stolthet Tempranillo är blåa druvor som odlas främst i de norra och mellersta delarna av landet. Vinerna av denna druva (t.ex. Rioja) lagras vanligtvis på amerikanska ekfat vilket ger dem mycket smak och tydliga toner av vanilj.

På Tomatin Distillery enades man om att 52 % var en optimal styrka för att uppnå den perfekta balansen mellan smak, kropp och den perfekta munkänslan. Resultatet blev en whisky som domineras av djupa fruktiga aromer i kombination med en söt godissmak samt en långvarig och krämig finish.

Graham Eunson, Distillery Manager säger: ”Jag har alltid fascinerats av samspelet mellan faten och whiskyn, denna utgåva av Tomatin är inget undantag. För att uppnå en perfekt balans dämpas intensiteten från vinfaten försiktigt genom användning av second fill ex-bourbons. Kombinationen av de smaker och aromer som uppnås genom användningen av dessa olika fat är helt fantastisk.

3150 flaskor släpps av denna utgåva till ett ca pris på 550 SEK.

Om Tomatin

I vår destilleriguide kan du läsa mer om destilleriet Tomatin.

Källa: Tomatin Distillery och Systembolaget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.