Upptäcktsresa för nya Amrut Herald

2011-07-12 0 kommentarer

Amrut har visat på en nyskapande anda i och med deras nyaste buteljering Herald. De har valt en vacker, men avlägsen ön som den plats där de låtit fyra fat av sin Bangalore-destillerade singlemalt mogna. För ett projekt som detta kunde man ha förväntat sig att Amrut valde en ö i närrheten av Indien, men det indiska destilleriet har valt den något okonventionella ön Helgoland som ligger ungefär 7 mil utanför den nordtyska kusten.

Helgoland är en oförstörd unik miljö med dramatiska röda sandstensklippor och vackra sanddyner. Här är det fritt från trafik och föroreningar, och tack vare golfströmmen har den ett milt klimat som gör att exotiska växter och djur trivs på den relativt höga latituden.

Från Bangalore, som gjort sig känt som Indiens ”Garden City” på grund av sina lummiga tropiska miljöer, har fat med maltwhisky skeppas till Tyskland innan de flyttats över till en båt för den två och en halv timme långa båtfärden från Cuxhaven till Helgoland. Där hade den tyska importören för Amrut, Prineus, arrangerat för att faten skulle få mogna ytterliggare. Inte bara var klimatet på Helgoland en stor kontrast till det tropiska Indien, utan tunnorna förvarades också nära havet. I Bangalore ligger destilleriet Amrut på en höjd av 3000 meter över havet. Resultatet av denna långa resa är den nya whiskyn Amrut Herald. Detta är första gången som en whisky har mognat och tappas på Helgoland och flaskor från ett av faten kommer att få vara kvar på ön, som är en tullfri hamn. Liksom Amrut’s tidigare begränsade upplagor av singlemalt, kommer Amrut Herald endast att vara tillgängligt i små mängder, och kommer troligen att bli en populär buteljering.

För att whiskyn skall vara i samklang med den oförstörda rena atmosfären på Helgoland, har whisky buteljeras på ett så enkelt sätt som möjligt. Den har inte filtreras eller spätts ner och faktum är att Amrut säger att man kommer att märka av sediment i de handfyllda flaskorna.
Gerd Schmerschneider på importören Prineus är mycket nöjd med samarbetet. Han säger ”Resultatet är en fantastisk whisky, en av de finaste exemplen du kan få ut ur ett Bourbon fat. Whiskyn är ren, kraftfullt och har massor av vanilj och sötma. Det var en stor ära för mig, på uppdrag av Prineus, att få arbeta med Amrut. Varken mognad eller buteljering av whisky har gjorts på ön Helgoland förut, men miljontals liter alkohol har sålts här. Miljön är perfekt för att låta whisky mogna i eftersom den ligger 70km bort från fastlandet, här finns inga föroreningar och biltrafik är förbjuden.”

”Att göra denna maltwhisky var ett riktigt äventyr”, säger Ashok Chokalingam från Amrut. ”Den reste 805 mil till kanten av det europeiska fastlandet. Där kunde vi lagra och buteljera whiskyn på Helgoland, för första gången i öns historia. Och i Amrut Herald har vi skapat en unik maltwhisky som kommer att tillfredsställa finsmakare som har kommit att förvänta det bästa från oss.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.