Gå till innehåll
whiskyforum

Åke

Vanlig medlem
  • Innehållsantal

    739
  • Gick med

  • Besökte senast

Webbplatsen Anseende

0 Neutral

Contact Methods

  • Website URL
    http://hem.bredband.net/b382726
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Ort
    Hammarö
  • Intressen
    Långfärdsskridsko, segling, träbåtar, trädgård, whisky
  1. Finns du i södra Värmland så har jag en 21-årig GG till ca halva din budget om du hämtar själv.
  2. Jolly Toper´s whiskyprovningar torsdagkvällar på Tollbooth Tavern http://www.jollytopertastings.co.uk/ kanske?
  3. Dailuaine 27 år refill sherry hogshead från Whiskybroker.co.uk anlände i en låda tillsammans med lite annat smått och gott som skall fördelas i vänkretsen.
  4. Mycket länge sedan jag var i Edinburgh, men en tråd på Bladnochs forum kanske kan vara till lite hjälp http://www.bladnoch.co.uk/threads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=38137&fpart=1 På samma forum under rubriken Events återfinns Edinburgh/Canongate regular tastings med protokoll från "Jolly Topers" whiskyprovningar. Jolly är identisk med Mark i Cadenheads butik och är ni i behov av en whiskyprovning kan det vara mannen ni söker (t ex via Bladnochs Forum eller direkt i butiken.
  5. Jag har en uppgift (2002) att destillerimajs importerades från sydvästra Frankrike, men generellt tror jag att majsen är ute ur leken. Bl a förbehandlingen av majs, vete eller andra spannmål skiljer sig åt en hel del, så jag tror inte heller att man blandar, eftersom det skulle kräva utökad utrustning, eller orsaka att man inte utnyttjar det ena spannmålets fulla potential. Antagligen finns det uppgifter att hämta i Brittisk importstatistik, förmodligen på nätet, eller så kan man prova att skriva till http://www.scotch-whisky.org.uk eller till något grainbränneri t ex http://www.northbritish.co.uk/index.asp
  6. Majs var fram till mitten av 1980-talet det spannmål som användes mest eftersom det var relativt billigt och har högt stärkelseinnehåll, högre än vete, gav bättre spritutbyte och orsakade mindre driftstörningar i processen. Diverse prisregleringar för att gynna europeiskt jordbruk innebar prismässiga fördelar för vete. Övergång till odling av genmodifierad majs i USA var ytterliagre ett argument för vete. Förädling av vete för destilleringsändamål har lett till att alkoholutbytet nu är ungefär detsamma som för majs. Omältat korn är relativt billigt, men används inte gärna eftersom det orsakar processproblem. Mältat korn är däremot nödvändigt eftersom det är från det man hämtar de enzymer som krävs för omvandlingen av stärkelse till jäsbart socker. Mältat korn utgör normalt 10-11%, men kan vara upp mot 15%, av det spannmål som ingår vid produktion av grain whisky. Den malt man användet har högt enzyminnehåll och en del korn med speciellt bra egenskaper har importerats, bl a från Sverige. Ursprungligen användes grönmalt, dvs malt som inte kölnats, eftersom det var billigare att producera genom lägre energikostnader. Dessutom har grönmalt högre enzymnivåer. Efterhand som brännerierna lade ner sina mältningsavdelningar skedde en övergång till kölnad malt, som ju väger mindre och är billigare att transportera
  7. Hos http://www.whiskybroker.co.uk/ finns ett antal fat av olika ålder och från olika destillerier.
  8. Nån som missat att priserna på Bladnochs forumbuteljeringar är tillbaka på samma pris för medlemmar i forumet som vid släppet?
  9. Finns en organic grain och d:o Inchmurrin på Loch Lomonds webshop. Hehe. Annars dyker det upp ekologisk whisky från olika brännerier då och då. Såg senast en från Deanston.
  10. Det råder brist på lagerutrymme och även destillerier som är plundrade på utrustning men har kvar lagerhusen kan vara av intresse att förvärva samtidigt som de stora drakarna kan vara intresserade av försäljning för att slippa hålla personal, underhålla byggnader mm på en i övrigt övergiven sajt.
  11. Kom själv från andra hållet när jag besökte Orkney i egen bil för ett några år sedan: Båt från Bergen till Shetland, båt till Orkney och båt till "fastlandet". På den tiden gick det reguljära färjor från Newcastle till Göteborg, dit vi anlände hårt nerlastade, så det blev en rundtur. Finns fortfarande kvar en hel del whisky från den resan... Orkney skulle jag kunna tänka mig att återvända till. Det finns mycket att se förutom brännerierna. Åke
  12. Verkar som om bytet av speditör innebär att det nu är UPS som har hand om transporten. Fick ett e-postmeddelande från dom om planerad tid för leverans. Jag har ingen erfarenhet av UPS och kan inte hitta något vettigt på deras hemsida om hur det fungerar. Man säger att man levererar till privatpersoner mellan kl 09 och 19 och ev ännu senare, men vad som händer med paketet om man inte är hemma står det inget om. I transportvillkoren kan man läsa: "UPS har rätt att leverera sändning/paket till den mottagare som anges i Fraktsedeln eller till en annan person som antas ha behörighet att ta emot sändning/paket för mottagarens räkning (exempelvis personer som vistas i samma lokaler som mottagaren eller mottagarens grannar)." Mitt paket ska anlända den tjugonde, så då lär det väl klarna. Men det kan nog vara vettigt att ordna back-up om man inte räknar med att vara hemma när ens paket ska anlända. Kanske finns det någon forummedlem som har erfarenhet av UPS:s tjänster som kan skingra dimmorna? Åke
  13. Ett gäng av de tidigare aviserade buteljeringarna har nu dykt upp på Bladnochs shop: Balmenach 26 yo, Aultmore 28 yo, Inchgower 28 yo, Cragganmore 19 yo. Kolla själv på http://www.bladnoch.co.uk/cgi-bin/bb000001.pl?PRODUCTPAGE=bladnoch%2dforum%2dbottlings%2ehtml&ACTINIC_REFERRER=http%3a%2f%2fwww%2ebladnoch%2eco%2euk%2fcgi%2dbin%2fbb000001%2epl%3fPRODUCTPAGE%3dCragganmore_%252ehtml Åke
  14. Så här har det fungerat för mig och förmodligen gäller det alla: Priset för whiskyn dras vid inköpet. När du fått ihop de 6 flaskorna som går åt för att fylla lådan dras även pengarna för frakten. Fick hem en låda igår; adressrad till min privatadress och levererad av Schenker till deras service-point för avhämtning. Tog knappt en vecka från att den skickades. Åke
  15. Jo, prissättningen på malt tar sig förvisso egendomliga uttryck. Att rota rätt på ett hyfsat fat 12-15 årig whisky i lagret (hur svårt kan det vara), döpa till Manager´s Choice eller något liknande och klämma på en prislapp på £220, vad är det om inte rena rånet (eller hånet)? Spriten är ju inte dyr att tillverka och lagrar man inte längre än så är ju kapitalkostnader och lagerförluster måttliga. Tur att det finns alternativa inköpskällor. Är förresten rätt nöjd med Bladnochforumets Highland Park och vågar nog rekommendera köp. Åke
×
×
  • Skapa nytt...