Gå till innehåll
whiskyforum

Oddie

Vanlig medlem
  • Innehållsantal

    21
  • Gick med

  • Besökte senast

Webbplatsen Anseende

3 Neutral
  1. Cointreau används bäst som smaksättare och sötning i cocktails. Margarita: 4 cl tequila, 1 cl lime juice, 0,5 cl cointreau Sidecar: 4 cl cognac, 1 cl citron juice, 0,5 cl cointreau Cointreau-Daquiri: 4 cl vit rom, 1 cl lime juice, 0,5 cl cointreau
  2. Jag trodde faktiskt det skulle finnas mer skepsis mot fenomenet på detta forumet. Här är i alla fall ett intressant klipp på en vodka som destilleras 34 gånger, men det görs tydligen så varsamt att smakerna från råvaran finns kvar i slutprodukten ändå. http://www.youtube.com/watch?v=Pn0ko8powUo
  3. Såg precis att där är en swastika på botten av Finlandia flaskor.
  4. Det lustiga med dessa miniatyrer är att de oftast inte är lufttäta, så när man ser en samling på 100 stycken så är de äldsta nästan nere på 50 % innehåll utan att korken öppnats. Som redan påpekats är det dock samlarvärdet, för vissa samlar ju till och med på miniatyrer innehållande vin, vilket lär vara riktigt räligt efter x-antal år ståendes i vitrinskåp.
  5. Borde det inte gå att ställa fat med mindre procent i lokaler med väldigt torr luft? Då avdunstar ju mer vatten än sprit och procenten borde gå upp igen.
  6. Nu är jag ingen expert, men det borde vara så att takten ökar desto mindre andel whisky där är kvar i tunnan, så 10 cl i en 200 cl tunna borde det försvinna väldigt fort, sedan är det nog inte så bra med så mycket luft i tunnan. Karamellfärg är inget du borde vara rädd för, all whisky är ju egentligen färgad med samma slags karamellfärg oavsett om det kommer från tunnan eller är tillsatt i efterhand. 150a är karamelliserat socker, samma sak som uppstår i tunnorna vid rostning. Vissa rom-tillverkare tillsätter karamellfärg direkt efter destilleringen och lagrar sedan den redan färgade spriten. Det har fördelen att du slipper klanta dig mig karamellfärgen när du sitter med 10 år gammal sprit. Är det ingen som äger en sådan 2 liters tunna här på forumet? Det såg riktigt intressant ut.
  7. Då måste du ha flera sådana mini-tunnor och med jämna mellanrum använda en av dem för att toppa upp de andra. Har en flaska rom som är lagrad 27 år och där står det att 90 % av det som ursprungligen lades i faten dunstat bort. Nu dunstar det ju snabbare i varmare länder, men det är ändå något att tänka på, för om du bara köper en sådan där mini-tunna och låter den vara i 40 år så lär den vara tom.
  8. Att tänka på är att vig hund/white dog oftast inte är cask strength. Det brukar även också vara dyrt av någon märklig anledning.
  9. Vad finns det egentligen att säga om fenomenet "premiumvodka"? Det har varit stort i USA ett längre tag och börjar nu komma till Sverige, men det finns väldigt lite skrivet och testat angående om man ens kan göra en premiumvodka eller om det är en självmotsägelse (då vodka helst bara ska innehålla vatten och etanol). Det enda som jag hittat om detta ämne är detta blindtest, blindtestet kan dock ifrågasättas då deltagarna enbart var vanliga vodkakonsumenter och inga personer som på egen hand genomför vodkaprovningar och letar efter den bästa vodkan. http://abcnews.go.com/2020/Consumer/story?id=3201973&page=1#.Ua3zZUAT32N Finns det någon här som är premiumvodkakonnässör? Vad tycker ni om ha t.ex. 30 olika vodka med pris 500 kr till 1500 kr flaskan som vissa entusiaster har? Slutligen är en länk med de dyraste vodkorna (dock upptrissat pris av diverse extrema flaskor med diamanter och dyl). http://www.complex.com/city-guide/2012/10/most-expensive-vodkas/
  10. http://lmgtfy.com/?q=whiskylik%C3%B6r
  11. Tack, precis vad jag letade efter. Bra också att stammen/stjälken är förstärkt.
  12. Det tog sin lilla tid, men 6 år efter trådstarten kom whisky på burk: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2081966/Great-Scot-Its-whisky---shots-5-sold-United-States.html
  13. Jag skulle behöva er expertis i att hitta ett glas med dessa tre kriterier (blyfritt glas, tulpanformat och med stam). Jag har hittat detta glas, men inte lyckas hitta information om det är blyfritt glas: http://royaldesign.se/viewitem.aspx?ID=76626 Jag har glencairnglas men gillar inte foten, utan vill ha något med en lång stam. Glaset skall användas till all form av lagrad sprit. Tacksam för svar
  14. Precis, alla är olika och jag är i alla fall en sådan som inte hade gillat att ha för många sorter, utan fördrar att ha några favoriter i större mängd. Nu ska jag inte dra denna tråden halvt off-topic mer.
  15. Mycket intressant diskussion. Notera era ordval: "whiskyprovning", "whiskyprovarglas" istället för "whisky drickande" och "tulpanglas". Enligt min mening kan en provning enbart ge en bristfällig insikt i hur whiskyn faktiskt är (men självklart förstår jag att det finns de som kan avgöra en whisky på en provning). Samma sak gäller rom, diverse vindestillat och tequila. Jag har provat whisky i så lite som 0,5 cl och det ger absolut ingenting, för att få något ut ur det ska man upp i 5 cl och ha en flaska på 50-70 cl som man kan dricka av några gånger. Sedan undrar jag hur ofta ni provar kontra avnjuter en whisky. Jag misstänker att det finns många som provar i all evighet, har djup kunskap om många whiskys, men aldrig avnjuter ett glas av sin favorit. Är inte samples egentligen bara till för att folk inte ska behöva köpa grisen i säcken?
×
×
  • Skapa nytt...