Gå till innehåll
whiskyforum
Hakan G

De svenska whiskydestillerierna

Recommended Posts

Hej Håkan

 

Försökte PM dig om XO Wines & Sprits i södra Sanby utanför Lund,

men din box var full.

 

Hälsningar

Tommy

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaha, då har jag uppdaterat om XO Wine & Spirits.

Det var ett destilleri jag aldrig hört talas om.

Hur många fler whiskydestillerier undgår radarn?

Någon som har något tips?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har nu fått uppgift om att Norrtelje Brenneri kommer släppa sin första whiskybuteljering på systembolaget.

Riktdatum är 1 december 2014.

Det blir endast 700-800 flaskor, men de är 70 cl. flaskor.

Buteljen ser ut som de "platta" Norse cask buteljeringarna. (Men med träkork istället för "guldkork").

 

De har även tagit hjälp av en känd (ännu hemlig) (whisky?) profil, som hjälp med att blanda fat till denna buteljering.

 

Det jag provat verkar riktigt lovande.

Vet inte ännu, men jag tror att det blir enbart 5 årig whisky i flaskorna (från både stora och små fat).

Whiskyn är orökt och kommer att till övervägande del komma från sherryfat.

Redigerad av Hakan G
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har nu fått uppgift om att Norrtelje Brenneri kommer släppa sin första whiskybuteljering på systembolaget.

Riktdatum är 1 december 2014.

Det blir endast 700-800 flaskor, men de är 70 cl. flaskor.

Buteljen ser ut som de "platta" Norse cask buteljeringarna. (Men med träkork istället för "guldkork").

 

De har även tagit hjälp av en känd (ännu hemlig) (whisky?) profil, som hjälp med att blanda fat till denna buteljering.

 

Det jag provat verkar riktigt lovande.

Vet inte ännu, men jag tror att det blir enbart 5 årig whisky i flaskorna (från både stora och små fat).

Whiskyn är orökt och kommer att till övervägande del komma från sherryfat.

Vet du något om priset? Provade lite 3-årigt av dem på Sthlms-mässan för snart 2 år sedan och det lovade gott.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vet du något om priset? Provade lite 3-årigt av dem på Sthlms-mässan för snart 2 år sedan och det lovade gott.

Nej inget pris satt ännu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi kan ta bort Gutevin från listan över svenska whiskydestillerier då dom inte destillerar eller någonsin har destillerat whisky. Finns att läsa på deras hemsida att dom tillsätter socker och enbär till sin dricka.

 

citat:"Men innan man tillverkar, så hämtas enbärsris i skogen. Det finns kvar enbär på riset och en del är mogna och en del omogna. Dessa läggs i ett stort fat och därefter fyller man på med den heta malten. Därefter fylls det på varmt vatten men inte för snabbt. Utloppet är öppet mycket svagt och detta underlag jäses sedan i rostfri tank med en jäst som behöver ca två veckor för att jäsa. Styrkan justeras med socker innan jäsningen."

Redigerad av Kainen
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag skickade denna fråga till Gutevin 13 november 2014

Hej Jag såg på er hemsida att ni tillsätter socker i processen när ni tillverkar whisky. Har ni alltid gjort det?

 

Jag fick detta svar från Gutevin 25 februari 2015

Stämmer inte riktigt. Det blev en sammanblandning av texter. Socker användes när vi gjorde vår Austermalt en gång i tiden.

 

Därmed är frågetecknen utslätade. Texten stod på fel ställe och handlade om ett annat destillat. De tillverkar whisky!

 

 

Jag har även gjort ett antal mindre ändringar i översta inlägget i denna tråd angående Wannborga, Lappland whisky, Norrtelje Brenneri och Gammelstilla,

Redigerad av Hakan G

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kommer att producera en stor variation av whisky och inte bara malt utan även grain, har jag hört från säkra källor.

Helt unik produktion så vi får se om den håller vad Håkan lovar ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu har Sverige fått sin 15e whiskyproducent.

 

Välkomna Uppsala Destilleri, som samlade sina första droppar 4 december i år

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu har jag även lagt till Nordmarkens Destilleri som köpt Grythyttans gamla pannor. De släpper nu en 5 årig Grythyttan whisky, som "IB". Den går att beställa via privatimport

Redigerad av Hakan G

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu finns även Gnesta Bränneri med på Whiskykartan, som whiskyproducent nr. 16 i Sverige.

 

:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag fick frågan om vilket av destillerierna Box eller Smögen som var först med att destillera. Så då ordnade jag om från huvudinlägget på första sidan, efter när de började destillera whisky.

 

AB Vin & Spritcentralen (Södertälje)
Stängt.
Destilleringsår 1955-1970.
Detta är det första svenska destilleriet som tillverkar whisky.
1955 köptes tre begagnade mindre enkelpannor från låglandsdestilleriet Bladnoch i södra Skottland, och tillverkningen startade samma år.
1961 började de första flaskorna att säljas hos Systembolaget. Skeppets var en kraftigt rökig blended whisky.
Vid lanseringen bestod den av 55 procent malt och 45 procent grain (grainwhiskyn destillerades i Åhus), men receptet ändrades flera gånger under produktens livslängd. Etikettens motiv var en stor skeppsratt.
Drycken var dock långt från färdigutvecklad, och konkurrensen bland de importerade lättare whiskysorterna var hård.
Framgångarna uteblev och tillverkningen upphörde 1970.
1985 lades Södertäljefabriken ned och de tvånstora pot-stillsen flyttades då till Gärdsbränneriet i Skåne. De pannorna destillerar spriten till det
kryddade brännvinet Östgöta Sädesbrännvin.
Den mindre pannan står idag i entrén till Vin & Sprithistoriska Museet.
http://www.pernod-ricard.com

 

Mackmyra (Gävle)
Aktivt
Destilleringsår 1999-
Detta är det andra svenska destilleriet som tillverkar whisky.
17 december 2011 invigde Mackmyra sitt nya gravitationsdestilleri.
Från och med 1 mars 2006 kunde man köpa Mackmyrawhisky på systembolaget. Det var den första svenska singel malt whiskyn någonsin som sålts!
Mackmyra har vinnit en massa fina priser runt om i världen för sin whisky, och första priset kom redan för deras första buteljering "Preludium 1". Det blev en silvermedalj i IWSC International Wine & Spirit Competition 2006.
Man erbjuder intresserade att köpa helt whiskyfat med råsprit, som sedan ska lagras minst 3 år innan buteljering.
Mackmyra tillverkar 3 olika whiskysrecept; Elegant (orökt), Rök och Extra rök.

Bruksdestilleriet (Valbo utanför Gävle)
Stängt
Destilleringsår 1999-2013
18 december 1999 destillerades de första dropparna på Mackmyra. 1999-2002 användes en liten panna.
30 oktober 2002 kom de nuvarande pannorna i bruket i bruk. 1 mars 2013 stängdes bruksdestilleriet till förmån för gravitationsdestilleriet.
Gravitationsdestilleriet (Gävle)
Mackmyra bygger en "whiskyby" i Gävle. På platsen 2013 finns förutom destilleriet, ett lager (Skogslagret), ett rökeri, en restaurang och kontor.
Destilleringsår 2011-
http://www.mackmyra.se/

 

Gutevin (Hablingbo, Gotland 60 km söder om Visby)
Aktivt.
Destilleringsår 2002- (Whisky 2004- )
Detta är det tredje svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Första dropparna är från 2004. Lagring har gjorts på tre olika fat och storlekar.
Denna första whiskey från Gotland finns i mycket begränsad volym och första släppet sker till våren 2013.
Denna whiskey heter Gutevin Sudret Whiskey och har lagrats på ungerska mindre fat om 30 liter (tidigare innehållit vår egen Brandy), mindre franska ekfat (nya fat, 110 liter) samt sherryfat (barrique).
Denna version har en alkoholhalt på 40 % vol, dvs nervattnad med gårdens egna vatten men den är ej kylfiltrerad.
Flaskorna blir på 50 cl, numrerade och signerade av dryckesmakaren själv.
200 flaskor av denna första whiskey lanseras på marknaden under 2013.
Först kommer bolagets delägare och aktieägare att erbjudas flaskor och sedan kommer eventuellt ett parti att finnas på beställningssortimentet hos Systembolaget och en del av dessa beräknas finnas på hyllorna hos Gotlands tre systembutiker till sommaren 2013.
1 Juli 2013 släpptes flaskorna (200 st) på systembolaget.
http://www.gutevin.se

 

Qvänum Mat & Malt (Kvänum söder om Skara)
Aktivt
Destilleringsår 2006- (Whisky 2006)
Detta är det fjärde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Whisky är väl inte prioriterat i vår produktion. Vi gjorde lite whisky när vi startade destillationen 2006. Men sedan har vi mer fokuserat på traditionell kryddad sprit. Vi jobbar mer åt de lokala traditionerna och där är den kryddade spriten en del.
En annan del är att destillera öl, vi har ju ett bryggeri också, vilket ger vad tyskarna kallar Bierbrand. Det är en typ av dryck som vi tror gjorts även här i Sverige.
Den destillerade ölen lagrar vi sedan på olika typer av fat som fat av Visingsö ek och ex Bourbon fat.
Den destillerade ölen, som vi kallar Brända Visingsö respektive Brända Bourbon säljer vi bara till restauranger. Liksom vårt äppledestillat.
Till Systembolaget säljer vi Qvänum Aquavit och Ryttmästarbrännvin. Ryttmästarbrännvin är Västgöta Regementes snaps och receptet härstammar troligen från 1680-talet. Vi gör den på samma sätt i enkelpanna och kryddar den med enbär, kummin och fänkål.
http://www.qmm.se

 

Wannborga vin & Lamm (Köpingsvik, Borgholm, Öland)
Aktivt.
Destilleringsår 2006- (whisky 2007- )
Detta är det femte svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Destillerings start för whisky november 2007.
Ölands första whisky är destillerad på Wannborga Bränneri.
Vår ”arompanna” är utformad för att bevara så mycket som möjligt av smak och arom från råvaran.
De två första åren lagras whiskyn i större ex-bourbon fat. Därefter tappas drycken om på mindre fat.
1 April 2011 släpptes deras första whisky på systembolaget. Wannborga tillverkar både orökt och rökig whisky.
Under hösten 2014 lades företaget ut för försäljning (på grund av sjukdom). Framtiden är därmed osäker.
http://www.wannborga.nu/

 

Spirit of Hven (Backafallsbyn, Ven)
Aktivt.
Destilleringsår 2008-
Detta är det sjätte svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Invigningen av destilleriet Spirit of Hven gick av stapeln som planerat den 7 Maj 2008. Dagen inleddes med en presskonferens och därpå följde invigningsceremonin.
Under invigningen fylldes det första fatet av den kommande whiskyn.
1 Februari 2012 är det försäljningsstart för deras första buteljering av sin whisky på systembolaget.
Hven tillverkar 2 olika recept: orökt och rök.
http://www.backafallsbyn.se

 

Norrtelje Brenneri (Lohärad, norr om Norrtälje)
Aktivt.
Destilleringsår 2002- (whisky 2009- )
Detta är det sjunde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
4 April 2009 fylldes de första faten med ekologisk singelmalt RoslagsWhisky. Spriten ligger på 200-250 liters Olorosofat.
Tanken är att man ska lägga spriten på "calvadosfat" straxt innan buteljering.
Deras första släpp av whisky var en 5årig whisky från 2009, som släpptes i ett webbsläpp 10 september 2015 på systembolaget
Den första utgåvan av Roslagswhisky Eko No. 1 (fatprov) vann silvermedalj i sin klass i tävlingen Destillata i Österrike 2012. Tävlingen är den största i världen med över 150 deltagande destillerier från tio länder vilka deltog med omkring 1900 tävlingsbidrag med edelbrände.
Man erbjuder intresserade att köpa helt whiskyfat med råsprit, som sedan ska lagras minst 3 år innan buteljering.
Norrtelje brenneri tillverkar orökt whisky. Men man planerar för en rökanläggning.
http://www.norrteljebrenneri.se/

 

Smögen Whisky (Ståleröd, Hunnebostrand, Sotenäs)
Aktivt.
Destilleringsår 2010-
Detta är det åttonde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
14 augusti 2010 destillerades de första dropparna i Smögen Whisky..
Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009, med syfte att etablera ett bränneri för småskalig produktion av en riktig maltwhisky från den bohuslänska västkusten, med stor karaktär. Produktion och tills vidare även hela lagerhållningen finns på gården Ståleröd.
13 mars 2014 var det försäljningspremiär av deras första whisky (Primör) på systembolaget.
Man erbjuder intresserade att köpa helt whiskyfat med råsprit, som sedan ska lagras minst 3 år innan buteljering.
Smögen tillverkar rökig whisky.
http://www.smogenwhisky.se

 

Grythyttan Whisky (Lillkyrka, mellan Arboga-Örebro)
nedlagt
Destilleringsår 2010-2013
Detta är det nionde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Den 20 oktober 2010 kom Grythyttan on streem. Grythyttan Whisky grundades 2007.
(December 2013 släpptes den första buteljeringen av Grythyttan Whisky "First Edition" via privatimport till ägare och fatägare.) Det var alltså inget släpp till allmänheten. Det har ännu ej skett något öppet släpp av deras whisky februari 2016.
Man erbjöd intresserade att köpa helt whiskyfat med råsprit, som sedan ska lagras minst 3 år innan buteljering.
Vi använde tre recept som vi själva tagit fram. Recepten ger oss en rökig (Heavy Peated 50 ppm), en mellanrökig (Medium Peated 16 ppm) och en orökt (Elegant) whisky.
Grythyttan lade ned produktionen 13 april 2013 i Sverige, och planerar att flytta utrustningen till Orkney öarna i Skottland. Flyttförsöket lades ned på grund av k-märkta byggnader på Orkney.
Utrustningen såldes slutligen till Nordmarkens Destilleri utanför Årjäng.
http://www.grythyttanwhisky.se/

 

Box (Bjärtrå, Ådalen, Norr om Kramfors)
Aktivt.
Destilleringsår 2010-
Detta är det tionde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Första destilleringen startad 30 november 2010. Första fatfyllningen 23 december 2010.
5 juni 2014 släpptes 5000 flaskor "The Pioneer", deras första whiskysläpp på systembolaget. De tog slut samma dag.
Man erbjuder intresserade att köpa helt whiskyfat med råsprit, som sedan ska lagras minst 3 år innan buteljering.
Box tillverkar 2 olika whiskyrecept: orökt och rök.
http://www.boxwhisky.com

 

XO Wine & Spirits ( Öster om Lund, Södra Sandby)
Aktivt
Destilleringsår 2009- (Whisky 2012-)
Detta är det elfte svenska destilleriet som tillverkar whisky.
XO Wines & Spirits är ett familjeföretag med en bakgrund inom vinbranschen och Moët Hennessey. Idag finns vi i Skåne, utanför Lund där vi inom kort kommer att bygga upp en spritfabrik och ett besökscentrum med utrymme för provsmakning, restaurang och konferens.
Vi har sedan 2009 tillverkat äppelbrandy av enbart skånska äpplen. Under 2012 har även Pommeau och Whiskey lagts till.

Man erbjuder allmänheten att boka 30 litersfat
Sommaren 2015 släpptes deras första whiskybuteljer på systembolaget.
http://www.xospirits.se

 

Gammelstilla (Hofors, Torsåker, söder om Sandviken)
Aktivt.
Destilleringsår 2012-
Detta är det tolfte svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Troligen har de de enda svensktillverkade pannorna. Pannorna är tillverkade av Bäckströms Mekaniska i Hofors
Fredagen den 13:e april 2012 kom gammelstilla "on streem".
Skrivet 30 november 2011 på deras hemsida om sin ölproduktion; "Produktionen av maltdrycker har påbörjats i Gammelstilla, även om alkoholhalten ännu är försiktig."
Skrivet 23 december 2011 på deras hemsida: "Nu är ångpannan och whiskypannorna testade för första gången, med vatten."
Skrivet 24/3 2012 på facebook: Full fart i destilleriet idag, städning och putsning inför invigningen den 28/4. I väntan på malten som kommer i början av veckan så fortskrider framtagningen av akvaviten som börjar ta form, sen är det mäskning och jäsning till första körningen av råsprit till WHISKYN.
Skrivet 12 april 2012 på facebook: Vinpannan körd för första gången i dag med lyckat resultat! I morgon blir det nysprit!
Skrivet på facebook 13 april 2012: Idag gick spritpanna på "riktigt" för första gången.
Från och med hösten 2014 går det att boka eget fat på Gammelstilla.
http://www.gammelstilla.se/

 

Gotland Whisky (Romakloster)
Aktivt.
Destilleringsår 2012-
Detta är det trettonde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
7 maj 2012 hände det som alla väntat på så länge. Isle of Lime är i drift. De första dropparna destillat har samlats. Gotlands första whisky har börjat tillverkas.
I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler har ett modernt destilleri skapats som kan producera cirka 60 000 liter ekologisk maltwhisky om året.
Den första whiskytypen som tas fram är en single malt, döpt till Isle of Lime och färdig att konsumeras inom tre år. En Gotch istället för en Scotch!
http://www.gotlandwhisky.se

 

Tevsjö Destilleri (Järvsö)
Aktivt
Destilleringsår 2012- (Whiskey 2014-)
Detta är det fjortonde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Vi har nu börjat bygga Tevsjö Destilleri utrustning levereras under Juni-Juli och vi räknar med att vara igång och öppna under hösten 2012.
Vi kommer att producera div alkoholdrycker till att börja med Rent Brännvin som har en stark lokal tradition här i trakterna.
Vidare kommer Gin, kryddat brännvin samt likörer och punsch att tillverkas.
Planer på att producera en egen whiskey finns. Troligen blir det majswhiskey (Bourbontyp)
Skrivet på facebook 20121109:
Nu kokar vi vatten!!!! Nästa gång blir det brännvin!! vi hoppas kunna köra igång en whisky nästa år (2013).
Skrivet på facebook 20121212
Det är inget skämt. 121212 kl 12.12 kom de första dropparna ur pannan. Det kan inte bli annat än bra!!
Från Tevsjös nyhetsbrev 20140312
Som avslutning denna gång vill jag bara nämna att våran första Bourbon snart skall destilleras, detta kommer förmodligen bli den första svenska Bourbonen kanske även europeiska någonsin. Vi har här också haft sådan tur att vi har kunnat skörda majs lokalt, bara ca 2 km från destilleriet fick Bengtsbergs Lantbruk fram fullt mogna majskolvar i år och dessa skall bli grunden till våran första bourbon. Majs i järvsö är så pass unikt att det händer kanske vart 20-30 år vid extremt bra förhållanden vilket vi hade i år.
Sedan 6 november 2014 erbjuder man intresserade att köpa ett 30 litersfat med råsprit av bourbontyp. Spriten måste ligga på fat i minst 2 år.
http://www.tevsjodestilleri.se

 

Uppsala Destilleri (Uppsala, Stenhagen)
Aktivt
Destilleringsår 2015-
Detta är det femtonde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Fredagen 4 december 2015 samlades de första dropparna sprit, och därmed har 15 destillerier tillverkat sprit för whisky i Sverige.
Man erbjuder intresserade att köpa helt whiskyfat med råsprit, som sedan ska lagras minst 3 år innan buteljering.
Jag kommer att producera runt 800 liter första året med mål att producera ca 3000 liter/år på sikt. För att komma dit och till de första magiska tre åren när en mindre försäljning kan börja, finansieras jag likt de flesta andra destillerier av er whiskyälskare. Genom fatförsäljning och andelsförsäljning
http://www.uppsaladestilleri.se/

 

Nordmarkens Destilleri (Holmedal, Årjäng)

Aktivt

Destilleringsår 2016-

Detta är det sextonde svenska destilleriet som tillverkar whisky.

Företaget grundades 2014.

De har under eget recept tillverkat på andra destillerier. De har nu en minipanna och destillerar nu under eget tak.

De håller på att bygga upp ett fullskaligt destilleri, för att vara i drift där under 2016

De nya pannorna är Grythyttans gamla pannor.

För oss är det viktigt att hitta kvalitativa fat och även att hitta bra kombinationer av råsprit och fattyper. Vi jobbar med fattyper av bla svensk ek, ex sherry fat, bourbon fat och
fat av ungersk ek. Gällande fatstorlekar jobbar vi främst med mindre storlekar från 50 liter till 100 liter.

Juni 2016 släppte Nordmarkens destilleri en buteljering med whisky från Grythyttan whisky som hette Initium. 400 flaskor blev det som såldes via privatimport på systembolaget.

http://www.nordmarkensdestilleri.se

 

Gnesta Bränneri (Mellan Gnesta och Björnlunda)
Aktivt
Destilleringsår 2009- (Whisky 2016- )
Detta är det sjuttonde svenska destilleriet som tillverkar whisky.
Torsdagen den 12 maj 2016 samlades tre personer i Gnesta. Anders, Klaus och Malin fyllde tre ekfat med 62-procentigt destillerat öl. Faten döptes till Tron, Hoppet och Kärleken och ska omsorgsfullt lagras av Eskilstuna Ölkultur i tre år. Därefter är Eskilstunas Stolt Whisky färdig att konsumeras. Några månader tidigare levererade Anders Olsson, VD på Eskilstuna Ölkultur flera hundra liter öl till Malin Edman på Gnesta Bränneri.
Malin destillerade ölet i sin kopparpanna med hjälp av Klaus Bitschnau , ordförande i Eskilstuna Whiskykultur.
Han var noga med att det blev lagom mycket av ”svansens” ruffare destillat för att ge whiskyn den rätta karaktären.
Klaus och Anders har också tillsammans besökt Johan Thorslund på Thorslundakaggen i Högsjö och valt ut tre 30-liters ombyggda bourbonfat från Four Roses.
- De doftade så underbart att Anders och jag godkände dem, berättar Klaus.
Eskilstuna Stolt Whisky säljs till medlemmar i Eskilstuna Whiskykultur. De får möjlighet att teckna sig för en andel ur de tre faten som lagras på olika sätt. Andelen kommer bestå av tre flaskor med 35 cl ur varje fat.
http://www.gnestabranneri.se

Redigerad av Hakan G
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har nu uppdaterat intressant info angående Grythyttan, Bergslagen och Nordmarken

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da slipper man bekymre seg for Brexit iallefall..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu har jag skrivit in info om Aktiebolaget Linköpings Jäst- & Spritfabrik.

De hade planer på att börja tillverka whisky redan på 1800 talet

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu är första inlägget i denna tråd uppdaterat igen.

Främst gällande källor till all information, men även om framtida släpp av whisky som tillverkades av Grythyttan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helsingborgs Jäst- & Spritfabrik (Ödåkra) verkar ha tillverkat svensk whisky i slutet av 1800 talet.

Louis Reps håller på att forska om Svensk whiskyhistoria.

Han har inte hittat reda bevis ännu, men han har hittat tillräckligt i arkiv för att göra mig övertygad om att Skeppets whisky inte var den första svenska whiskyn.

Mer information lär komma. Louis är en ihärdig man.

 

Jag föreslår alla intresserade att gå med i facebookgruppen Svensk Whiskyhistoria

 

Där finns mycket spännande att läsa.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu har jag skrivit in om det nygamla Mackmyra Bruksdestilleri, som tas i drift igen nu, under namnet Mackmyra LAB Distillery.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu har jag skrivit in om det nygamla Mackmyra Bruksdestilleri, som tas i drift igen nu, under namnet Mackmyra LAB Distillery.

Det 17 svenska destilleriet.... :wacko: hmmm. Antar att det var felskrivet Håkan!

 

basbear

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har uppdaterat om Gutevin som inte längre tillverkar whisky

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joina konversation

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto If you have an account, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Reply to this topic...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Läser...

×
×
  • Skapa nytt...