Gå till innehåll
whiskyforum
Jasko80

Whisky Choklad tryffel

Recommended Posts

Strosade runt i Saluhallen i Göteborg igår! Hittade hos flickorna Kanold riktigt god Chokladtryffel med smak av whisky! De hade tre sorter gjorda på Mackmyra, Ardbeg och Laphroaig den sist nämda blev favoriten! Kan varmt rekomendera tryffeln! Någon mer här på forumet som har tips eller recept på efterätter med smak av Whisky?

Redigerad av Jasko80
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strosade runt i Saluhallen i Göteborg igår! Hittade hos flickorna Kanold riktigt god Chokladtryffel med smak av whisky! De hade tre sorter gjorda på Mackmyra, Ardbeg och Laphroaig den sist nämda blev favoriten! Kan varmt rekomendera tryffeln! Någon mer här på forumet som har tips eller recept på efterätter med smak av Whisky?

 

En mycket god tryffel som jag gjort med många olika sorter, dock tycker jag att det blir godast med Ardbeg. Ett tips, gör dubbel sats direkt :drool2:

 

1 dl vispgrädde

 

250 gr mörk choklad (ju större kakaohalt desto bättre, går även bra med de olika högprocentiga chokladen i godishyllan dock max 70 % cacao)

 

1½-3 msk (valfri whisky helst rökig) Jag lutar nog åt 3 msk då jag gillar smaken :whistling:

 

 

 

 

1. Koka upp grädden i en kastrull 2. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i kastrullen. Låt dem mjukna och ta sen bort kastrullen från värmen. Rör om till chokladen smält. 3. Tillsätt whisky. Låt smeten kallna och stelna. Rör gärna om då och då så inte fettet stiger till ytan.4. Forma kulor och rulla i kakao (eller doppa i smält choklad och sedan rulla i kakao).

 

Förvara svalt i burk med lock.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fick detta recept av en som brukar göra en större mängd tryfflar inför jul... och dom är riktigt goda!

Jag provade detta förra året men misslyckades lite (chokladen skar sig) men gott blev det i varje fall :)

 

Whisky Tryfflar.

ca 200 st (10gr/st)

 

Mörk choklad 77%. 1 kg

Vispgrädde 5 dl

Whisky. Eftersmak 1 1/2 dl eller mer.

Kakaopulver 100% 1dl

 

Arbetsgång

 

Smällt chokladen över vattenbad, det får inte bli för varmt. ha spisen på näst lägsta.

 

Koka upp grädden, låt den småkoka i 2minuter.

 

Låt den sedan svalna, häll sedan grädde på den smälta chokladen.

 

Rör sedan ihop det VÄLDIGT försiktigt, får ej vispas.

Ha sedan i Whiskyn lite i taget.

 

Häll sedan smeten i en fyrkantigform. Låt sedan stelna över natten i kylskåpet.

Sedan är det bara att stycka upp den i 10 gram, per bit.

Rulla sedan tryffeln till kulor.

Direkt därefter rullar du den i kakaopulvret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joina konversation

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto If you have an account, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Reply to this topic...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Läser...

×
×
  • Skapa nytt...