Gå till innehåll
whiskyforum
noow

Svavelfat?

Recommended Posts

Morsning på er!

 

Satt och läste i Jim Murrays senaste bibel, intressant läsning förvisso men jag blir inte riktigt klok på om han är en whiskyvirtuos eller en köpt galning.... ( läs: Ballantine's Finest 90+ p... t ex )

 

Hur som helst beskriver han ett, i hans ögon, ENORMT problem som whiskyindustrin lider av. Nämligen att andelen dåliga sherryfat ( svavelluktande ), håller på att underminera stora delar av den. Oroande läsning om man delar hans åsikter...ohmy.png

 

Utan att gå in närmare på hans idéer om sherryfaten skriver han i alla fall att ca en tredjedel av jordens befolkning, ( p g a genetisk avvikelse ) inte är förmögen att uppfatta lukten av svavel... lite udda kan jag tycka eftersom alla vet väl hur en tänd tändsticka luktar...eller?

 

Det jag undrar över är, eftersom jag inte kan erinra mig om någon whisky jag uppfattat som svaveldoftande, om någon kan ge ett tips på en whisky med tydlig svavelkaraktär! Inte för att jag längtar efter sådan smakupplevelse utan mer för att ta reda på om jag tillhör tredjedelen av jordens befolkning som saknar förmågan att uppfatta svavel ( i whisky? ) eller om jag helt enkelt inte tycker det smakar/doftar så illa...

 

Så om någon har ett sample, eller kanske ett tips på någon sådan whisky, ( vill kanske inte köpa en flaska svavelos men det lär ju finnas någon bar som har den i så fall ) får ni gärna PM:a mig eller skriva i tråden, eller om ni har egna tankar kring detta!

 

Nu ska jag ta mig en Longrow 14, så skål och Trevlig Helg!!

 

/Oskar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svavel tycker jag man känner relativt ofta i sherrylagrade sc, mer eller mindre. Jag tycker inte alltid att det är av ondo, tvärtom, svavel i rätt mängd - väldigt lite alltså - tycker jag ger whiskyn en extra dimension.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vill minnas en Hanyu - Full Proof som var helt svavelskadad, den värsta jag varit med om.

 

Ska kolla upp mer när jag kommer hem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

Den verkar så extrem så jag provar gärna också om möjlighet finns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

har du kvar så det räcker till mig är jag gärna med också... 1.5cl-2cl räcker bra :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

 

Skulle vara spännande att se"what the fuzz is about"... så att säga...wink.png

 

Ett sample på 2 cl skulle vara väldigt intressant om du skulle kunna avvara det!

Redigerad av noow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vill minnas en Hanyu - Full Proof som var helt svavelskadad, den värsta jag varit med om.

 

Ska kolla upp mer när jag kommer hem.

Ja fyfan... Kommer inte ihåg om det var Big Butt eller systerfatet 9306.. Vidrigt är bara förnamnet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Där verkar det ju som att svavlet verkligen är till dens fördel dock smile.png

Ja "svavel" är väl till en whiskys fördel respektive nackdel, helt beroende av vad jag som dricker tycker om.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Där verkar det ju som att svavlet verkligen är till dens fördel dock smile.png

 

Beror på vem du frågar!

 

...nu ett blindskott från Markus..

Blind #1..svavel,köttig,rökt fårfiol

Alldeles för mycket svavel för min mun...

 

Tack för samplet Markus!

 

Men nej Filip, det är inte samma Blind #1 som du har, så tro inte att du kan fuska! laugh.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men nej Filip, det är inte samma Blind #1 som du har, så tro inte att du kan fuska! laugh.png

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja fyfan... Kommer inte ihåg om det var Big Butt eller systerfatet 9306.. Vidrigt är bara förnamnet

 

9306 var det jag tänkte på.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svavel tycker jag man känner relativt ofta i sherrylagrade sc, mer eller mindre. Jag tycker inte alltid att det är av ondo, tvärtom, svavel i rätt mängd - väldigt lite alltså - tycker jag ger whiskyn en extra dimension.

Håller med Pedda här.

I början visste jag inte riktigt vad jag tyckte, men med tiden har det vuxit sig in.

Det är nästan så att om jag inte finner någon svavel alls i whiskyn (läs sherry lagrat) är det som om något fattas.

Alltid lika kul att smaka om den är snyggt inflätad i lagom mängd eller inte.

 

På förra Whisky Fair hade dock Douglas Laing en Highland Park i OMC serien vill jag minnas.

Å denna va i min mun en mindre lyckad tappning där svavlet var lika kraftigt, som att släcka ett helt paket tända tändstickor med munnen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

Jag såg att det var ca. 3 cl. kvar i provet, men för att några ska få dofta/smaka så har jag hällt de i 3 sampleflaskor. till Oskar, Marcus och Lasse L.

Jag pm:ar er om adress

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joina konversation

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto If you have an account, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Reply to this topic...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

Läser...

×
×
  • Skapa nytt...