Gå till innehåll
whiskyforum
NyhetsRobot

Nytt år med nya värmande drycker

Recommended Posts

vinter14.jpg

 

Nytt år med nya värmande drycker

Som sig bör rivstartar Symposion 2014 med flera mycket intressanta och roliga whiskysläpp. Vi är bland annat mycket glada åt att kunna slå på stora trumman för ett för oss nytt destilleri, Ben Nevis, men i vanlig ordning klämmer vi i med både rara godingar och unga stjärnskott i årets första nyhetsfyrverkeri.

God njutning och trevlig läsning,
hälsar vännerna på Symposion

horizontal_divider_wide.png

bennevistop.jpg

 

Ben Nevis – de stora personligheternas destilleri

bennevismap.png

 

Storbritanniens högsta berg Ben Nevis reser sig 1400 meter upp över den lilla staden Fort William i västra högländerna. Där vid foten av detta storslagna berg ligger ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, Ben Nevis Distillery. Det är inte konstigt att detta ödsliga, vackra och dramatiska landskap har lockat författare, konstnärer och äventyrare i alla tider. Det urgamla destilleriet Ben Nevis har en historia som är just dessa äventyrares och de färgstarka personligheternas historia.

 

Ben Nevis byggdes redan 1825 av den beryktade destillatören John MacDonald, ättling till en Lord of The Isles och till kungariket Argyll. John MacDonald var en ståtlig karl, nära två meter lång, vilket var ytterst ovanligt vid den tiden och hans smeknamn "Long John" har för evigt etsat sig in i whiskyhistorien. Om "Sir John" finns det lika många skrönor som det finns om de väsen och krafter som bor på berget och som bara låter sig betvingas av den som verkligen uppskattar skotsk whisky.


1944 sålde familjen MacDonald sitt destilleri till den excentriske miljonären Joseph Hobbs, som gjort sig en förmögenhet på att skeppa smuggelsprit från Kanada till USA under förbudstiden. När det började brännas under fötterna flyttade han till Skottland och började köpa upp ett och annat lyxhotell och inte minst destillerier, som Bruichladdich, Glenkinchie, Lochside och Ben Nevis. Han slog sig ner i trakten av Glen Albyn där han uppförde en komplett amerikansk ranch med kringgående boskapshjordar som vaktades av cowboys i Stetsonhattar. Han var inte rädd för innovationer, på Ben Nevis installerade han en grainpanna, uppfann begreppet "Blended at birth" och lät bygga jäskar av betong.

 

1989 blev Ben Nevis det första skotska destilleri som fick japanska ägare då Nikka – ett bolag grundat av ännu en storslagen personlighet, den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru – förvärvade destilleriet.

 

bennevis10yo.jpg

I januari lanserar Symposion inte mindre än sex utgåvor från detta fascinerande destilleri vars husstil brukar beskrivas som oljig, söt och väldoftande med en mild rökighet och en fruktig karaktär.

 

Mångas favorit är den klassiska 10-åringen, som med tydliga inslag av kaffetoner, choklad och gräddkola blivit en hyllad storsäljare. Macdonald's Traditional är en prisbelönt singelmalt som lanserades 2010 för att fira destilleriets 185-årsjubileum. Glencoe är en blandning av fatstark singelmalt på modiga 58 procent. Bland Ben Nevis berömda blendwhiskysorter finns något så ovanligt som en åldersangiven de luxe-blend, medan Special Reserve och Supreme Selection är blended whisky som vattnats ner till 40 procent.

 

Nr 85372 Ben Nevis 10 Years Old, 46%, 599 kr
Nr 85525 Ben Nevis Glencoe, Blended Malt 8 Years Old, 58%, 659 kr
Nr 84301 Ben Nevis McDonald's Traditional Malt, 719 kr
Nr 84159 Ben Nevis Dew Special Reserve, 349 kr
Nr 84063 Ben Nevis Supreme Selection, 359 kr
Nr 84922 Ben Nevis 12 Years Old, de luxe Blend, 439 kr

horizontal_divider_wide.png

nztop.jpg

 

Ny whisky från Nya Zeeland

Från Skottland till Nya Zeeland är det onekligen en vådligt lång väg att färdas, men faktum är att den avlägsna ögruppen på andra sidan jordklotet har en lång whiskytradition som går tillbaka till tidigt 1800-tal då skottar och britter koloniserade öarna.


nz.jpg

Mest kända på våra breddgrader är varumärkena Lammerlaw och Milford som båda kom från det numera nedlagda Willowbank Distillery i Dunedin på sydön. Det kvarvarande lagret på 400 fat köptes 2001 av ett företag med ambitioner att starta ett eget destilleri. Dessa planer har ännu inte förverkligats men ambitionerna kvarstår och bolaget The New Zealand Whisky Co har fortsatt att släppa utgåvor från det äldre, men nu snabbt minskade lagret.

Symposion är mycket glada åt att kunna erbjuda två utgåvor av denna synnerligen rara och avlägsna whisky. Äldst är South Island Single Malt som är lagrad i 21 år på amerikanska bourbonfat. Yngre, men minst lika spännande, är den 15-åriga Double Wood som är en lyxblend som först lagrats i sex år på amerikanska ekfat och därefter slutlagrats i ett decennium på vinfat som varit fyllda med nyzeeländskt rödvin.

 

 

Nr 85526 New Zealand Double Wood 15 Years Old, 869 kr
Nr 85687 New Zealand South Island 21 Years Old, 1 249 kr

horizontal_divider_wide.png

gg61.jpg

 

Fler pärlor från den outsinliga skattkammaren

Man förundras ständigt över hur mycket fantastiskt gammal och sagolikt bra whisky som finns i Gordon & MacPhails lagerhus i Elgin. Man har ofta tänkt att lagren måste börja minska, men gång efter gång överraskar de marknaden med nya utgåvor av sådan ålder och dignitet att destillerierna själva bara kan kippa efter andan. Man kan ju undra vad Glen Grant tycker som själva måste leta med ljus och lykta för att hitta sådant som ens är destillerat på 1990-talet när Gordon & MacPhail lanserar en Glen Grant från 1961, 50 YO. Det är förståeligt att prislappen blir anspråksfull, men whisky av den här digniteten finns knappast längre på marknaden. Detta är ett veritabelt samlarobjekt.

 

Men familjen Urquhart ruvar på både gammalt och ungt. Vi har fastnat för två spännande lanseringar av relativt ung whisky. En Connoisseurs Choice från Dufftown Distillery med massor av maltig fruktighet och en Macallan i den legendariska Speymalt-rangen.

Nr 85954 Glen Grant 1961, 40%, 5275 kr
Nr 84291 Dufftown 2004 CC, 46%, 499 kr
Nr 84620 Macallan 2004, Speymalt, 43%, 545 kr

 

 

Redigerad av NyhetsRobot

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Skapa nytt...