Gå till innehåll
whiskyforum
Bullie

Whiskykunskap - Sammanställning

Recommended Posts

För att få en bra överblick över ställda frågor med svar från Whiskykunskap, Visa vad du kan - tråden, så tänkte jag här samla ihop alla frågorna och svaren i en post. Jag har bara tagit med de frågor som kan verifieras av källor och/eller där de flesta kan vara överens om svaret.

 

Om ni vill läsa andras svar på en fråga, eller se de diskussioner som fördes efter en fråga, så är ordet DETTA länkat till aktuellt inlägg för just den frågan.

 

Kommentarer och synpunkter om denna tråd skickar ni på PM. Jag tar bort alla andra inlägg från denna tråd för att hålla den ren.

 

1.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ok håll i er. Whiskytermen "skulk" vad är det ? (uttalas skalk)

 

Svar:

Qonos svarade i DETTA inlägg följande:

Den whisky man tar på morgonen innan man kör till jobb eller hmm :)dagens första whisky är det iaf om jag inte minns fel.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vart tog Port Ellens pannor vägen efter att destilleriet revs?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Vad sägs om Indien... Där de tillverkar sprit som sedan levereras till Ryssland? ;)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

3.

Bunkermania ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket material är Springbanks kedjemattor, rummager, gjort av?

Den frågan kom upp på en av Aflodals VM-deltävlingar, men svaret kunde inte Henrik, så jag mailade Springbank för att ta reda på det.

 

Svar: Det var många som gissade på koppar här utan att egentligen säga det rent ut, så jag tar med Bunkers egen förklaring;

Bunkermania svarade i DETTA inlägg följande:

I detalj vet jag inte. Jag fick svaret koppar av Springbank. Jag undrade om inte metoden med rummagern ger ett större slitage och att det innebar att pannan behövde bytas ut fortare och deras svar tyckte jag var underbart.

Visst sliter det mer på pannan, men vi är ett litet destilleri som inte kör produktion i stor skala. När pannan är sliten byter vi ut den.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

4.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket maltwhiskydestilleri har de högsta pannorna i Skottland, och vad är det för typ av pannor?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Kan det vara Ginpannor på Glenmorangie....

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Hur många liter ren alkohol får man i regel ut ifrån 1 ton mältat korn?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Har för mig att det ligger på ca 400-500 liter. Beroende på hur de kör pannorna.

Kontrasvar från Roger: Nåja, 500 liter är nog att ta i. Men 400 liter eller strax därunder är ett bra resultat.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

6.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Det som t ex Laphroaig håller på med, när de använder quartercasks som slutlagring, är ju i sig ett expriment i att försöka få en kortare lagringstid för whiskyn. Och de är inte ensamma om det.

 

Men detta är inget nytt. Redan när Alfred Barnard genomförde sin omfattande resa till alla destillerier i UK under slutet av 1880-talet, så besökte han ett destilleri som genomförde sådana experiment. Detta destilleri hade en apparat som genom upphettning och högt tryck skulle göra whiskyn mogen som en tre-fyra årig whisky redan som nygjord. Frågan är alltså, vilket var destilleriet?

 

Svar:

Ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Det är Ageing Apparatus på Yoker destilleriet. "This process is said to have the power of destroying the aldehyde or fieriness of new Whisky and converting it into a mature spirit of three to five years old"

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

7.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri har figurklippta buskar på gräsmattan utanför ?

Det kan kanske finnas fler men jag känner bara till ett.

 

Svar:

MacNilsson svarade i DETTA inlägg följande:

Tormore har en potstill av buxbom utanför destilleriet....lite coolt att ha här hemma i trädgården, intill sin replik av Kildalton cross.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

8.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Jag kontrar med en udda fråga. En av ostvärldens klassiker är Whiskycheddar, när och var föddes den?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

För länge sedan, i hjärtat av Västergötland, mitt emellan bergen på Falbygden började en kreativ och idérik man att injicera whisky i cheddarosten, det var Falbygdens Osts grundare Folke Andersson. Folkes dotter Margareta studerade till sjuksköterska och provade under utbildningstiden olika sprutor. Folke fick en briljant idé, han började med hjälp av spruta injicera smaker i osten. Whiskyn visade sig vara perfekt för ändamålet. Osten smakade förträffligt och snart lagrades allt fler whiskyostar. Ostens goda smak och rykte spred sig snabbt. Ända sedan starten har det varit en självklarhet att endast använda de allra bästa råvarorna av ost och whisky. Under lagringstiden och får whiskyn ?dra? in i osten för att ge osten dess rätta karaktär.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

9.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

En medarbetare vid ett Highlanddestilleri kvalificerade sig på 1980-talet för en plats i Guniess rekordbok, vilken beaktningsvärd prestation låg bakom detta?

 

Svar:

Mathias Nilsson svarade i DETTA inlägg följande:

Borde väl då vara "Towser", en katt på destilleriet Glenturret (tror jag att det var) som fångat 28 899 st möss! Katten blev 24 år gammal!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

10.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ett destilleri är självförsörjade på elektricitet, vilket?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Deanston. :D De säljer dessutom en del av överkapaciteten.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

11.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri har gjort blomsterlådor av gamla whiskyfat som sitter utanför deras fönster ?

 

Svar:

Per Eriksson svarade i DETTA inlägg följande:

Blair Athol

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

12.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Gamla vackra kvarnar av märket Porteus- och Boby är vanliga på destillerierna men det finns åtminstone två destillerier som använder rent ut sagt fula och moderna kvarnar med 5 eller 7 valsar... vilka destillerier, vilket märke och i vilket land görs dessa kvarnar?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Båda destillerierna ägs av The Chivas group och kvarnarna tillverkas i Tyskland:

Braeval, en 5-roll Bühler

Allt-á Bhainne, en 7-roll Bühler

 

Med korrektion av Ravelli:

Bra! Men landet stämmer faktiskt inte om man ska vara petig... men varför vara det när du jobbat så hårt.

 

Landet är Schweiz och de två destillierier jag först kom att tänka på var Glenfarclas (5 valsar) och Allt-á-Bhainne (7 valsar) ... men listan kan även utökas med Glen Spey (4), Braeval (5), Strathmill (6) och Auchroisk, men det finns kannske fler?

 

Bühler är ett schweitsiskt företag som grundades 1860 av schweizaren Adolf Bühler. Men Bühlerkvarnarna sägs även ibland vara tyska och detta beror på det finns Bühler Miag-kvarnar som tillverkades av ett tyskt företag Miag Mühlebau und Industrie GmbHv som köptes upp av Bühler 1972.

Källa: http://www.buhlergroup.com

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

13. Detta var en överdj-vlig fråga som ingen kunde...

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bruichladdich använder ju tre olika vattenkällor i produktionen.

Det vatten man späder ner färdiglagrad whisky före buteljering tas ur Octomore spring.

Denna källa är även känd under ett annat namn. Vilket?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Källan kallas för "Dirty Dotties well" :o

Däremot har jag inte vågat fråga huruvida Dottie var lortig eller... :blush:

 

Jag har tagit en bild på skylten som står invid källan.

post-403-1155292731_thumb.jpg

 

Den här frågan var lite väl knepig.

Jag förstår om inte Bruichladdich använder källans namn i sin marknadsföring.

Så det är nog lite glest mellan träffarna på internet.

Det kan nog däremot bli ett samtalsämne på puben i Port Charlotte.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

14.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket maltdestilleri gjorde maltwhisky i en kontinuerlig panna?

(Kanske finns fler, men jag kommer bara på ett nu)

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Tjoff!!! Glenmavis Distillery! :D

Rivet och raserat, men de var unika i att man 1855 installerade en Coffeyputtrare för att koka maltwhisky i!

1910 stängde man maskineriet för gott... Kanske var väl det... :blink:

 

Extrainfo från Roger:

Jajjemensan!! Där satt den!

Helt rätt

 

Men... Det var faktiskt Convalmore som jag tänkte på. Dom byggde upp destilleriet 1910 efter en brand och passade på att installera en Patentpanna. Kanske tog man över Glenmavis utrustning?? Nja, kanske inte...

I varje fall så blev det inget bra och man lade ner projektet efter bara sju år.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

15.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilken whisky bar ??

bar1.jpg

bar2.jpg

bar3.jpg

bar4.jpg

bar5.jpg

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Baren förresten är The Qaich Bar på Craigellachie hotel.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

16.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

På 1700-talet trodde man att vörten från destillerierna var ett utmärkt botemedel mot... Vadå?

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

En "laddie-kille" kör med en Whisky killer fact, svaret är: "18th Century Royal Navy believed Wort was a Scurvy cure". Kanske något att ta till i vårt stressade århundrade, men de nämner inget om de "magproblem" som uppstår...

 

På svenska blev det enligt Roger:

Åkomman jag var ute efter var alltså SKÖRBJUGG. :blink:

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

17.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleries jäskar användes under andra världskriget som badkar av flottister?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Det är ju det exellenta destilleriet Highland Parks härliga 'badkar' som användes. :D

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

18.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri har kortaste tiden i mashtun och vilken tid är det ?

 

Svar:

Åke svarade i DETTA inlägg följande:

Macallan, om man avser traditionell hantering. Fyra timmar säger Misako Udo. Annars påstår hon att det är Teaninich som mäskar snabbast, men det är ju en helt annan teknik. Och kollar man andra källor så är hennes tre timmar inte en helt riktig uppgift.http://www.gordonandmacphail.com/wg_Teanni...Distillery.html

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

19.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Nu måste jag bara ta en Glenfiddichfråga.. När kom de med sin trekantiga flaska ?

 

Svar:

Qonos svarade i DETTA inlägg följande:

1957

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

20.

mejparn ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Här kommer en fråga om destilleriet Bladnoch, vet ej om den är lätt eller svår men det är säkert någon som sitter inne med det rätta svaret! United Distillers bestämde sig 1993 för att lägga ner bladnoch men dom ville inte sälja till en konkurent så kravet på den som köpte det skulle ha det till bostad vad heter mannen som köpte destilleriet? ;)

 

Svar:

Broraman svarade i DETTA inlägg följande:

På det svarade Broraman helt riktigt:

Raymond Armstrong

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

21.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket år öppnades det första besöks centrat på ett destilleri i Skottland ?

Och givetvis Vilket destilleri var det ?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Glenfiddich 1969

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

22.

mejparn ställde följande fråga i DETTA inlägg:

När förbjöds husbehovsbränning i scotland? :blush:

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

1781

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

23.

Martin-std ställde följande fråga i DETTA inlägg:

"Åh, vad jag älskar den dryck som kommer från den skålformade dalen".

Denna kommentar gjordes någonstans i Skottland 1824 enligt min källa. Vilket destilleris whisky avses?

 

Svar:

Jenz Rönnow svarade i DETTA inlägg följande:

Mortlach

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

24.

Jenz Rönnow ställde följande fråga i DETTA inlägg:

I vilken sammanslutning är Lord Macfarlane en av de högsta ledarmöterna?

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

Keepers of the Quaich?

 

Förutom Martin-std's svar som var rätt följde flera svar som är riktiga, men inte det Jenz tänkte på.

Martin-std: och Skottlands parlament?

 

Bullie:

Han sitter i många sammanslutningar, men den jag tror du tänker på är Diageo, där han är Honorary Life President of Diageo Scotland.

Han innehar även en hög post inom Kelvingrove Refurbishment Appeal som driver det mest populära konstmuseet utanför London (inom UK då...), Kelvingrove museum.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

25.

Martin-std ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ett av de äldsta destillerierna i Skottlad använder sin överskottsvärme till att odla tomater i växthus på sin egendom. Vilket destilleri avses?

 

Svar:

mejparn svarade i DETTA inlägg följande:

Kan det vara Glen Garioch tro! B)

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Varför är 1860 ett viktigt år för oss whiskyvänner?

 

Svar:

MacNilsson svarade i DETTA inlägg följande:

1860....whisky is now started being filled in glass rather than stoneware flagons or jars

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

27.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket år blev det lag på minst 3 år på ekfat i skottland ?

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

1916

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

28.

ronnie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Sprinbank har på sina tunnor bl.a. bokstäverna "A", "B" och "C". Vad betyder de?

 

Svar:

ronnie svarade i DETTA inlägg följande:

A: First fill cask

B: 1st refill

C: 2nd refill

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

29.

Martin-std ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Svenskt korn kan vara användbart och används till viss del vid whiskyframställning i Skottland. Vad har t.ex. Etu-kornet för fördel gentemot skotskt korn och vad innebär det för whiskyproduktionen?

 

Svar:

(Då flera delade svaret så tar jag med Martins förtydligande istället)

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

Svenskt korn används i skotsk grainwhisky. Det är mer motståndskraftigt mot sjukdomar, håller hög kvalitet samt har högre enzymhalt än traditionellt skotskt korn. Den höga enzymhalten gör att det går åt mindre korn för att få fram jäsbar vört, vilket leder till högre avkastning. Trots att det svenska kornet är dyrare per kilo korn så lönar det sig eftersom det går åt mindre för att få fram jäsbar vört.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

30.

mange ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ett par destillerier gör något som kallas "alligator skin". Vad är det? Och vilka gör det?

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

När bourbondestillerier har monterat sina fat utan att locket och botten monterats så bränner de dem på insidan under en kort stund. Hur lång tid de bränner dem beror på hur mycket de vill att fatet ska förkolna på insidan. Den högsta förkolningsgraden #4 kallas även "alligator-skin" pga att faten (med lite fantasi) ser ut som ett sådant på insidan efter att det bränts så hårt.

 

Några destillerier som kör med "alligator skin" är Jim Beam och Wild Turkey.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

31.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Kilchoman sparkade som bekant igång sin panna i juni 2005....det var första gången ett destilleri öppnades på Islay sedan ----- då ---------- såg dagens ljus.

 

Fråga A: När

Fråga B: Vilket destilleri

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

A: 1908 (nedlagt 1960)

B: Malt Mill (som för övrigt använde lokaler från ett nedlagt destilleri som byggts 1816)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

32.

Martin-std ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ett känt uttryck är:

"Rome was built on seven hills, but Dufftown was built on seven stills". (alternativt "Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills")

 

A. Vilka sju destillerier avsågs när sloganen myntades?

B. Ungefär när var det som denna slogan myntades?

 

Svar:

(Här har jag återigen tagit med förtydligandet då det postades hej vilt och svaret spreds ut.)

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

 

Helt korrekt Hasse. Uttrycket myntades under 1890-talet när Dufftowns storhetstid började och fem destillerier uppfördes.

 

Pannorna som då avsågs var:

Mortlach (1823),

Glenfiddich (1887),

Balvenie (1892),

Convalmore (1893-1985),

Parkmore (1894-1931),

Dufftown (1896) och

Glendullan (1897)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

33.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Octomore har fått sitt namn efter ett sedan länge nedlagt destilleri i Port Charlott. Det finns åtminstone ytterligare fem buteljeringar på marknaden som är uppkallade efter saligen avsomnade pannor. Vilka kan detta vara?

 

Svar:

 

Hazelburn, Longrow, Octomore, Port Charlotte, Stronachie, Glengyle, O.O., Man O' Hoy, Glenfoyle, Ferintosh osv.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

34.

mejparn ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ungefär hur många öar består Orkney av och hur många av dom är bebodda och vad kallas huvud ön?

 

Svar:

Bengt L svarade i DETTA inlägg följande:

70

17

The Mainland

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

35.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket år grundades Berrys Bros ???

 

Svar:

mange svarade i DETTA inlägg följande:

Berry Bros. & Rudd is Britain's oldest wine and spirit merchant, having traded from the same shop for over 300 years.

 

The business was established in 1698 by the Widow Bourne at 3 St James's Street, London.

 

Källa: Berry Bros

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

36.

drygmasken ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad kallas vattnet mellan Islay och Isle Of Jura?

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

Sound of Islay eller Caol Ila på Gaeliska

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

37.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Nu har vi varit (i frågorna) på Caol Ila. SOm är snyggt byggt med ett stort panorama fönster.

 

Det finns 2 destillerier till som är likadana, med stora panorama fönster. Vilka är de ?

 

Svar:

Mankan svarade i DETTA inlägg följande:

Clynelish och...

 

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

...skulle sätta halva min veckopeng på Teaninich...

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

38.

rvh ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Jag har tagit 4 foton från 4 destillerier jag besökt. Frågan är vilka? Följ länken nedan och klicka "pil höger" på tagentbordet för att se nästa bild o.s.v.

 

http://d699529.u33.surftown.se/oronvax/dist.pdf

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

1: Glenturret

2: ? Något litet... Edradour kanske?

3: Tullibardine

4: Glengoyne

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

39.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilken är Danmarks största importör av whisky?

 

Svar:

froozen svarade i DETTA inlägg följande:

Jensen's Bøfhus

 

Lite oväntat, men rätt coolt :)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

40.

froozen ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Många destillerinamn kommer från gaeliskan, men när kom gaeliskan till Skotland?

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

300-talet och 400-talet e.Kr.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

41.

mejparn ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Från början hette detta destilleri Strathspey, vad heter destilleriet idag?

 

Svar:

Whille svarade i DETTA inlägg följande:

Dalwhinnie döptes om från Strathspey till Dalwhinnie 1905.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

42.

Whille ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri har kallats för Hosh Destillery?

 

Svar:

mejparn svarade i DETTA inlägg följande:

Glenturret

 

Roger gav oss anledningen till namnbytet:

Destilleriet grundades först som ett litet gårdsdestilleri med namnet Hosh distillery. Det var ett gäng smugglare som startade destilleriet, så det är ett ytterst inofficiellt årtal som anges som destilleriets födelse år,1715.

 

Officiellt anges året 1775 som datum.Kring 1715 fanns det 11 illegala destillerier i trakten och fem av dessa låg på det nuvarade destilleri området. Platsen var ypperlig för illegal bränning. På ömsom sida om destilleriet kunde man, från kullar, spana efter annalkande skattmasar.

 

1717 byggdes ytterligare ett destilleri upp. 1826 fick detta destilleri sitt namn, Glenturret distillery. Detta destilleri lades ner 1852. 1875 övertog Hosh destillery namnet Glenturret.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

43.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Jag tänker på ett destilleri som en gång skulle göra en maltwhisky uppkallad efter pölen som försåg destilleriet med vatten. Den som gjorde mallen för fatmärkningen stavade lite fel, så faten och sedemera whiskyn fick heta något annat.

 

Vilket destilleri tänker jag på och vad heter whiskyn resp. vattenkällan?

 

Svar:

patrik svarade i DETTA inlägg följande:

Glen Flagler/Killyloch och Lillyloch.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

44.

patrik ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vem lanserade whiskyn "General 12"?

I Sverige måste nog tilläggas...

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Swedish Match lanserade whiskyn och Bibendum var importör.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

45.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ni känner säkert till Serendipity där man råkade blanda ihop gammal Ardbeg med ung Glen Moray.

Det var dock inte första gången det hände. En av malterna var tidigare inblandad i ett liknande misstag.

 

Man råkade blanda ihop ett fat av en väldigt ung whisky från ett destilleri med en batch 21 årig från ett annat. Vad kallade man den whiskyn?

 

Svar:

patrik svarade i DETTA inlägg följande:

80/20

 

Och Roger skrev sen lite tilläggsinfo:

Man hade tänkt att buteljera fem fat av en 21 årig Glen Moray, men något apskaft råkade blanda i en 3 årig whisky också. Eftersom man inte kunde skriva varesig 21 år eller Glen Moray single malt på flaskan så blev det namnet 80/20 efter blandningsförhållandet.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

46.

patrik ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket är det destilleri som har haft kortast livslängd (i modern tid)?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Skulle spontant gissa på Ladyburn

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

47.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

1995 kom det en Hollywoodfilm med samma namn som en skotsk whisky, vad hette den?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

ROB ROY! Samma som Morrison Bowmore's blend!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

48.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri på Islay som födde upp grisar som extraknäck?

 

Svar:

MacNilsson svarade i DETTA inlägg följande:

På fråga A svarar jag Ardenistiel

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

49.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

"Jag dricker en bourbon på Edisons bar på 47:th street" sjöng Ulf Lundell i låten USA på det glada 70-talet. Sången lär ha skrivits i bitterhet då en flickvän flyttade till Long Island.

 

New Yorks öar är kanske inte särskilt kända för sin whisky, men faktum är att det finns en singel som heter just Long Island. Vem buteljerar den och vilken destilleri kommer den ifrån?

 

Svar:

patrik svarade i DETTA inlägg följande:

Jag vet att Hotel Skansen/The Long Island Whisky Society har tappat upp en whisky som de kallar "The Long Island Whisky", men jag hittar inte mer än att det är en Speyside från 1994

 

Hasse fyllde i med lite extra info:

Buteljerad av Stefan Norlén. Flaskan finns här.... http://www.hotelskansen.com/whisky_2004.html

Dess innehåll är deklarerat på etiketten, jag höll i flaskan förra veckan...det är Tamdhu

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

50.

froozen ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Jim McEwan är ju en ganska känd person inom whiskyvärlden... Så då kommer det ett par frågor om honom

  1. Vid vilket destilleri jobbar han nu?
  2. Var jobbade han innan dess?
  3. Vad hade han för position när han började där (förra jobbet)?

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Jag är inte riktigt säker på detta, men jag chansar:

1: Bruichladdich

2: Bowmore

 

Och BosseK fixade delfråga 3 med svaret:

Starting at the age of 15 as a cooper at Bowmore Distillery in 1963

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

51.

BosseK ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Den 16 augusti 1941 släppte en JU-88 sin bomblast i Skottland, över ett träningsläger för blivande RAF-piloter från allierade länder, främst Norge. Detta blev en fullträff som resulterade i kraftiga explosioner och bränder på marken. Vad hände och var ?

 

Svar:

rgf svarade i DETTA inlägg följande:

Ett av lagerhusen på Banff distillery blev träffad av en bomb.

 

Sen gav Bunkermania oss lite mer info:

En av brandmännen som var med och släckte branden blev senare åtalad då han tagit whisky från ett av de förstörda faten i sin hjälm. Korna och andra djur runt om kring raglade omkring i flera dar då whiskyn rann ut i vattnet de drack av. I tyska tidningar dagen efter kunde man läsa om det lyckade anfallet då ett av de brittiska vapenförråden förstördes. Nu var det ju ännu värre än så då det var ett lagerhus full med whisky som förstördes.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

52.

rgf ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Gamla mått är lite kul...

 

Proof har vi avhandlat tidigare men hur mycket är en Bushel resp. en Chain och i vilket sammanhang användes de?

 

Svar:

Även denna fråga var en sådan där många hade riktiga svar, så jag har tagit rgf's sammanställning.

rgf svarade i DETTA inlägg följande:

En bushel är lika med 8 imperial gallons men har övergått mer till ett viktmått. SWA anser att det är lika med 25.4 kg (torr vikt). Det är riktigt att det användes för att mäta mängen malt. Måttet användes även för att beräkna hur effektiv ett destilleri var (yield). Måttet var då 'proof gallons per bushel' där ett bra värde var 2,9.

 

En chain är lika med 22 yards. Det är även det riktigt att det är användes för att mäta landyta närmare bestämt (t.ex.) mängden torv som skars.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

53.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri lanserade en single malt under namnet singleton under 80 talet ?

 

Svar:

froozen svarade i DETTA inlägg följande:

Auchroisk Distillery

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

54.

froozen ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri var det som började med att bränna insidan på faten?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Kan det möjligtvis vara Heaven Hill Distillery, med tanke på att enligt rykten så skall Reverend Elijah Craig från Bourbon vara den första som brände tunnorna. Nu vet jag inte om Elijah arbetade/startade Heaven Hill... :blink: Men det Heaven Hill som har bourbonsorten Elijah Craig. :D

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

55.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilka bröder förorsakade whiskybranchen den hårdaste krashen någonsin och vilket var året?

 

Svar:

Per Eriksson svarade i DETTA inlägg följande:

Pattison kraschen 1898

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

56.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri har tidigare kallats för Milton

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Strathisla

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

57.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Nu tycker jag att det är dags för en bildfråga.

Vilket destilleri ses på bilden?

post-403-1156026503_thumb.jpg

 

Svar:

Bengt-Åke Olsson svarade i DETTA inlägg följande:

Nästa gissning blir Isle of Jura, se´n ger jag upp <_< .

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

58.

Bengt-Åke Olsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Hur mycket rymmer Laphroaigs (Low wines & feints) still No. 2?

 

Svar:

Per Eriksson svarade i DETTA inlägg följande:

3630 liter

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

59.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bildfråga. Vad är detta och vad har det gett inspiration till ?

kors.jpg

 

Svar:

Qonos svarade i DETTA inlägg följande:

Inspiration till Ardbegs logga

 

Och givetvis är det som Bengt-Åke Olsson skriver; Kildalton cross. Det enda, så väl, bevarade Keltiska korset i världen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

60.

Qonos ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad/Vem är Fachan?

 

Svar:

Per Eriksson svarade i DETTA inlägg följande:

Det är ett monster/odjur från skotska legender

Lite extrainfo från Quonos: Med en arm, ett ben och ett öga.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

61.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vem var William Mathesen ?

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

Den som 1843 tillsammans med sin bror licensierade tillverkningen av Glenmorangie.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

62.

Martin-std ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Aushentoshan trippeldestillerar sin whisky. Den panna som används mellan wash still och sprit still kallas Intermediate still. Hur många liter rymmer den?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Man fyller den med 8000 liter

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

63.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Hur många destillerier var det som mest i Linlithgow?

 

Svar:

Qonos svarade i DETTA inlägg följande:

5

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

64.

Qonos ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad är/var "moonshine"?

 

Svar:

Per Eriksson svarade i DETTA inlägg följande:

Slang för hembränd sprit i USA

Annan förklaring: "corn-whisky från destillerier utan licens (1880-talet, USA)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

65.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri var först i skottland med en gaseldad panna och när skedde detta ?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Glen Keith, September 1970

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

66.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bildfråga.

Vilket destilleri syns på bilderna? Den här är ganska svår...

post-403-1156028038_thumb.jpgpost-403-1156028048_thumb.jpgpost-403-1156028061_thumb.jpg

 

 

Svar:

Mathias Nilsson svarade i DETTA inlägg följande:

Visst är det Port Ellen

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

67.

Mathias Nilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Var hittar man den här?

post-403-1156028359_thumb.jpg

 

Svar:

froozen svarade i DETTA inlägg följande:

Jag gör en grovchansning och säger: Mackmyra

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

68.

froozen ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Det är kul med bildfrågor, så här kommer en till... Var är detta?

849.JPG

 

Svar:

eronica svarade i DETTA inlägg följande:

Hmm, nu har ju inte jag varit på herrdelen på Lagavulin, men den är misstänkt lik stilen på damtoaletten iaf... :blush:

Och visst misstänkte eronica rätt!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

69.

eronica ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ge mig de klassiska fem benämningarna på huvudkategorierna gällande whiskyns färg..?

 

Svar:

Livsnjutaren svarade i DETTA inlägg följande:

Kan det vara grekiska färgerna

Xanthos

Pellucid

Rubious

Ambrous

Umbrous

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

70.

Livsnjutaren ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket distilleri har flest "pot stills" och hur många ? (I Skottland)

 

Svar:

Per Eriksson svarade i DETTA inlägg följande:

Glenfiddich med 30 pannor

10 mäskpannor och 20 spritpannor

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

71.

Per Eriksson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

West Brewery byggdes om till ett destilleri en gång i tiden. Vilket destilleri och när

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Jag säger Glen Moray. Och det konverterades år 1897.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

72.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri blev av med alla sina kontrakt med blendindustrin 1922 p g a att all whisky de producerade blev alldeles mjölkig i utseendet när man spädde den med vatten?

Och vad tror man förorsakade denna mjölkighet?

 

Svar:

Åke svarade i DETTA inlägg följande:

Towiemore. Hårt vatten förmodligen.

 

Tilläggsinfo om mjölkigheten: Man tror att det är kalksten i vattnet som förorsakade mjölkigheten.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

73.

Åke ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Styrkan på blandningen av foreshots, feints och low wines som man laddar in i spritpannan bör inte ha en alkoholhalt överstigande 30 volym%. Vad kan vara anledningen till detta?

 

Svar:

Åke svarade i DETTA inlägg följande:

Det har att göra med att olika ämnen har olika löslighet i vatten och alkohol. De tyngre oljorna och estrarna som dyker upp i slutet av spritdestilleringen, när destillatet körs till feints recievern, löser sig dåligt i vatten, men desto bättre i alkohol - bättre ju högre styrka den har. Håller man däremot alkolholstyrkan i low wines och feints recievers under 30% så kommer kommer inte ovanstående ämnen att gå i lösning utan större delen av dem kommer att flyta ovanpå och man kan undvika att få in dem i spritpannan. Vid alkoholstyrkor över 30% kommer nämnda estrar och oljor att migrera ner och lösa sig i alkoholen och förorenar hela spritdestillationen vilket visar sig i att man aldrig får ett godkänt demisting test (när man blandar foreshots med vatten till 45,7 vol% är det OK att köra till spirit recievern när ingen fällning uppkommer) eftersom man aldrig blir av med fällningen.

Går att läsa om i Russel, I (ed.): Whisky. Technology, Production and Marketing, sid 166

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

74.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

"Tube and shell condenser" är ju vida känt och används idag för att kyla så gott som alla pannor i Skottland. Konstruktionon dök dock upp tidigare på ett destilleri och då som en del av själva pannan. Närmare bestämt halsen på pannan. (se bild) Den utgör själva svanhalsen och sitter alltså direkt på pannan från ogee och uppåt. Den ser ut som en vanlig kylare och hade just den funktionen att kyla ner destillatet för att öka refluxkonditioneringen. Var var detta?

post-403-1156029183_thumb.jpg

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Då gissar jag på Hazelburn. Herr Barnard har skrivit om de märkliga pannorna... :D

 

Här är en bild hur det såg ut på Barnards tid:

post-403-1156029196_thumb.jpg

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

75.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Det talas alltid om vem som är störst, först, mest, minst osv så nu kommer en fråga som gäller en silvermedaljör. Vilket var det ANDRA maltdestilleriet att bli licenserat 1823 i Skottland?

 

Svar:

drygmasken svarade i DETTA inlägg följande:

Jag är ganska säker på att det skulle kunna vara Fettercairn :)

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

76.

drygmasken ställde följande fråga i DETTA inlägg:

En man vid namn Dr Thomas Beeching har haft viss inverkan på whiskyn i skottland under en kort tidsperiod men även för all framtid.

 

När var detta och vad vad gjorde han?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Han avvecklade en stor del av järnvägsnätet i Skottland under 1960 talet vilket ledde till att många destillerier fick problem.

 

Ytterligare info: Bl a fick The Strathspey Railway och The Royal Deeside Railway stänga.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

77.

drygmasken ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Destilleriet som jag söker har hade ett eget lok som var döpt efter destilleriet. Vet inte om det finns fler destillerier med egna lok, men detta lok skall fortfarande vara aktivt på Strathspey järnvägen. Någon som vet vad det heter och vilket destilleri?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Enligt uppgift skall de ha två lok med destillerinamn:

 

Dailuaine och Balmenach, båda är dock ur trafik just nu och behöver renoveras.

 

Som kuriosa kan berättas att följande destillerier ligger i direkt anslutning till järnvägen och hade egna stationer när det begav sig på slutet av 1800-talet:

Dufftown

Craigellachie

Aberlour

Glen Keith

Knockando

Dailuaine

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

78.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vi fortsätter med tåganknutna frågor. På sätt och vis... ;)

 

Vad jag vill veta är följande:

Vilket destilleri är jag ute efter, vad betyder namnet och vad hette det från början?

 

Här är ledtrådarna:

Byggt 1863 bredvid en järnväg just för att förenkla transporterna. Järnvägen byggdes 1859, och destilleriet fick en egen anslutningslinje.

 

Destilleriet hade från början ett annat namn då det senare namnet redan användes.

 

I maj 1877 så brann det våldsamt, men redan i oktober var destilleriet igång igen. Detta var dock inte den sista gången det skulle brinna här. I mitten av 1900-talet så var det dags för en katastrof igen.

 

Från början så trippeldestillerades deras whisky, men 1924 så övergick man till dubbeldestillering.

 

Svar:

eronica svarade i DETTA inlägg följande:

Sååå min gissning blir Banff. Efter lite uppdatering så kommer jag fram till attd et först hette Mill of Banff för att senare bli Inverboyndie Distillery..Korrekt?

 

drygmasken svarade i DETTA inlägg följande:

Banff betyder Irland. Eller mer exakt, så är det en poetisk benämning på Irland från gaeliskans "Banbh" eller "Banbha"

 

Lite korr: Mill of Banff var inte samma destilleri. Det var därför det först döptes till - precis som du skriver - Inverboyndie.

Lite info: Ordet Banff finns i ett flertal ortsnamn runt om i Skottland. En länk till den tid då Skoterna invandrade till Alba från Irland.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

79.

rvh ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bildfråga.

Vad är det för speciellt med denna Lyne-arm och varför har man valt att göra så? Vad heter destilleriet?

lynearm.jpg

 

Svar:

drygmasken svarade i DETTA inlägg följande:

Ardbeg

 

Bullie kom med en förklaring på vad det var:

Det är en 'Purifier'; Det är en anordning för att öka refluxen. Helt enkelt för att få en ökad kopparkontakt, och som drygmasken skriver, få en renare sprit. Det är dock all sprit som redan hunnit med att kondensera som åker tillbaka, inte bara 'smutsig' sprit.

 

Och froozen kompletterade: Och för att bli lite mer kemistisk (fint ord va? ) så kan man säga att det är de tyngre molekylerna som går tillbaka ned i pannan för att köras en gång till. Därmed bryts de ned till mindre partiklar som sedan kan passera genom lyne arm utan att åka ned i renaren (fin översättning av purifyer).

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

80.

eronica ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad är det som gör att man kan få fram vaniljtoner och kokosnötstoner ur ekfatet vid lagringen?

 

Svar:

Bengt-Åke Olsson svarade i DETTA inlägg följande:

Innehållet i spriten reagerar med ligninet i ekträet.

 

Lite mer info från Bullie: För att öka reaktionen med träet så bränner man av insidan på faten.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

81.

rvh ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad är det för speciellt med den här tunnan och var finns den. ;)

1.jpg

 

Svar:

rvh svarade i DETTA inlägg följande:

Det är faktiskt så att detta är Ardbegs första fat sedan återstarten 1997. Färgen luras lite och varför den målades vinröd vet jag inte men jag kan berätta att den var mycket god för att vara 9 år.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

82.

drygmasken ställde följande fråga i DETTA inlägg:

- Vad heter enzymet som förvandlar stärkelsen till malt-socker? :huh:

- Vad kallas den beläggning som man kan se på väggarna i lagerhusen där whiskyn lagras? :rolleyes:

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Enzymet tror jag att det heter a-amylas, amyloglukosidas, som när det bryter ner stärkelsen i kornet skapar sockertypen maltos.

 

Angel's Breath; Det som täcker väggarna i lagerhusen är en typ av svamp som lever på alkoholångor. Den finns nästan uteslutande på destilleriernas områden. Torula compniacensis är det latinska namnet på svampen...

 

Angående svampen så finns det en intressant tråd om den HÄR.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

83.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Byggdes 1869. Fördubblade antalet pannor 1967.

Första destilleriet som effektivt använde tågtrafik att transportera sin whisky med.

Spritpannorna har ett unikt utseende med sina T-formade toppar istället för vanliga ?swan-necks?. Detta för att öka ?refluxen?.

 

Vilken klippa till destilleri tänker jag på och vad betyder namnet?

 

Svar:

eronica svarade i DETTA inlägg följande:

Cragganmore. BIG ROCK!!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

84.

eronica ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Att den mänskliga faktorn spelar stor roll när det gäller att nosa upp trevliga fat vet vi..

Men vad kallas det instrument som analyserar dofter?

Den engelska benämningen på detta instrument Tack :)

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Hmmm instrument skrev du.... nja... mitt svar blir ändå The Gas Cromatographic analysis.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

85.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Spinner vidare på mätningar och undrar då om ni vet vilka tre tekniker som används för att mäta densitet och därmed alkoholhalten på whisky?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Hittade en intressant länk

 

Bilaga II: Mätning av destillatets densitet

? Metod A = pyknometri

? Metod B = elektronisk densitetsmätning (tidigare nämnd metod 2, NIR, Raman mm.)

? Metod C = densitetsmätning med hydrostatisk våg (tidigare nämnd metod 1, Hydrometer)

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

86.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad har Ardmore, Benrinnes, Dailuaine, Glen Albyn och Glen Mhor gemensamt?

(Och nu letar jag efter något som för dessa destillerier är/var unikt)

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Tippar på saladinlådor.

 

Komplettering från Roger:Maltdestillerier som har haft men inte längre använder Saladin lådor.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------,

 

87.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vem uppfann saladinlådorna och från vilket land kom personen?

 

Svar:

Förtydligade en aning... ;)

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Det var en fransman vid namn: Charles Saladin

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------,

 

88.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Det sägs att "Dufftown was built on seven stills". Men vilket var det åttonde (lagliga) destilleriet som etablerades i den staden?

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Pittyvaich

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------,

 

89.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Nyligen hade vi en fråga om vad en purifyer är för något. Kan ni namnge ett par till destillerier som använder sådana (utöver nämda Ardbeg)?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Glen Grant

Caperdonich

Glenlossie

Mackmyra

 

Ingela kompletterade med Talisker

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------,

 

90.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Nu när vi är inne på lite udda pannor så har jag en till under samma tema.

 

Jag frågade tidigare om Hazelburns konstiga halsar.

Det finns ett par destillerier som har en liknande konstruktion med en vattenkyld mantel runt halsen.

Vad kallas denna anordning och vilka destillerier har den?

post-403-1156031506_thumb.jpg

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Två sådana varianter finns på Dalmore (den på bilden) och Fettercairn.

Och Bengt-Åke Olsson fyllde i med benämningen som är water jacket.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

91.

mejparn ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Hur stor del av en av en flaska single malt består av smak ämnen?

Och hur många smaker har man lyckas isolera på kemisk väg?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Jag tror nog att de smak och doftgivande delarna av en pava är ca 0.2%.

Och mejparn själv berättade att de isolerat ca 400 smaker.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

92.

Bengt-Åke Olsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

När malten torkas i en kölna håller den från början ca 45% fuktighet.

Efter ett tag når man en kritisk punkt som kallas för "break point"

vad innebär detta?

 

Svar:

rvh svarade i DETTA inlägg följande:

Eftersom enzymerna är värmekänsliga vill man initialt inte värma upp malten för mycket utan bara tills dess att fukten på ytan värmts bort. Läs mer nedan:

 

"The aim of kilning is to arrest growth by drying the malt as quickly and uniformly as possible, with the moisture level typically 40 to 50 per cent at the beginning of the process. Taking care not to damage the heat-sensitive enzymes, the initial temperature is around 40 to 50°C. Once the grain reaches the 'break point', when the surface moisture has been driven off, the temperature is gradually increased to around 75°C. "

 

http://homedistiller.org/wash-grain.htm

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

93.

rvh ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad har byggnaden till vänster på bilden för relation till maltwhisky?

060724.jpg

 

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Jag tror att det tidigare var ett lagerhus, men såldes av tidigare ägare och blev till lägenheter.

060724_2.jpg

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

94.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Draven som blir kvar efter mäskning brukar ju gå till boskapsfoder.

Nu är kossor så skapta att de flesta föredrar orökt drav.

På Port Ellen maltings så gör man något med den kraftigt rökta draven för att göra det lite smakligare för dessa fyrfota vänner.

 

Vad då?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

De blandar en del melass i smeten innan de gör pellets av den... :D Så blir det lite sötsliskigt år fastlandskossorna...

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

95.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Som ni alla vet så var Campbeltown en av de mest destilleritäta samhällena i Skottland vid 1900-talets början. Som kuriosa kan berättas ett redan innan 1800-talets början, så fanns ett förbund där, där de flesta av Campbeltowns dåtida destillerier var anslutna - ungefär som SWA idag - som lobbade hårt i den politiska världen. Min fråga nu är följande:

 

Hur många destillerier har det som mest funnits licenserat samtidigt i Campbeltown?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Gissar på 28 st

 

(Och som så många gånger förr så hade vår käre Roger rätt! :))

Lite extrainfo: Totalt har det funnits 34 licenserade destillerier i Campbeltown. Efter 1930 fanns det bara 3.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

96.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Mejeriet i Campeltown var tidigare ett destilleri.

Vilket?

 

Svar:

rvh svarade i DETTA inlägg följande:

Burnside!!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

97.

rvh ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bildfråga

Var är denna bild tagen?

060725.jpg

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

The Pot Still i Glasgow

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

98.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Nu ska vi se om vi kan krångla till det lite med en filmfråga...

 

Det spelades in en komedi med bla. John Wayne på Irland. Novellen som filmen bygger på var skriven av en person som hade en stark koppling till whisky.

 

Vilken koppling och vilket destilleri?

 

Svar:

Wiking svarade i DETTA inlägg följande:

Like another popular novelist of his era, the Irishman Maurice Walsh, he was perfectly placed to opine about a subject so close to his heart because his daily job was as an exciseman and he spent many happy years at the now lost Glen Mhor distillery at Inverness, which with no little surprise became his favorite dram.

 

Och destilleriet han arbetade på var enligt källan "Misako Udo" Glenburgie.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

99.

eronica ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vi känner till butts, puncheons,ankers osv. Men vad säger lagen om vad maxkapaciteten i ett fat i liter angett för att få kallas whisky?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

700 LITER

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

100. :DHundrade frågan!

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri var först med, de nu så vanliga och för branchen kännetecknande, Pagodataken?

Vem skapade dem, och vilket år introducerades de?

 

Svar:

rvh svarade i DETTA inlägg följande:

In 1889 Dailuaine was the very first distillery to be fitted with a 'pagoda' type roof designed by Charles Doig.

 

http://www.maltmadness.com/dailuaine.html

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

101.

rvh ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Colour: Deep copper to chestnut.

Nose: A real multitude of aromas, sherried and medicinal notes slightly over powering the tobacco and spicy aromas. There is also a good amount of salty notes. Water brings out more grassy aromas. There is also honey and fruitier notes developing.

Taste: Lasting mouth coating whisky, starts with a peppery spiciness. The honey and tobacco fade and give way to smokier flavours, also some creaminess. Water slightly tames the smoke and allows more fruity notes (tangerines and fruit cake?) with floral notes also present.

 

Beskrivningen är lånad från en nätbutik men viken malt avses?

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Glen Garioch 15yo OB

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

102.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bland destilleriarbetare i speyside så används ordet dog om någonting. Vad?

 

Svar:

Bengt-Åke Olsson svarade i DETTA inlägg följande:

Vet inte om det bara gällde i Speyside, men har för mig att en "dog " var en behållare

(av koppar tror jag) som destilleriarbetarna använde för att smuggla ut stulen whisky i.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

103.

Bengt-Åke Olsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

3-delad fråga med bild:

 

post-403-1156064960_thumb.jpg

Vad hette denna katten?

Hur gammal blev den?

Vilket destilleri "jobbade" den för?

 

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Towser blev nästan 24 år

och jobbade på Glenturret Distillery

Här var man inte snabb nog <_<

 

Nej, på namnet var Roger inte snabb nog, för det hade eronica klippt!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

104.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Författaren Paul Pacult var en stor vän av Highland Park, men numera dricker han denna gudadryck med en rysning. Varför?

 

Svar:

MacNilsson svarade i DETTA inlägg följande:

HP var hans favoritdryck, han ville uppleva hur det var att sova med whiskyn, eftersom han var en betrodd och aktad vinskribent och förmodligen du och bror med destilleriledningen fick han tillåtelse att vistas en natt i ett av warehousen. Det ryktades att destilleriets grundare Magnus Eunson kunde ses vandra om kring bland faten stormiga nätter. Den natten blåste det upp och kalla kårar svepte genom de dragiga lagerlokalerna och den gode skribenten fick inte en blund i ögonen. På morronen berättade Paul Pacult om hur det blåst inne bland faten. Konstigt, sa gubbarna, det har varit det lugnaste natten på åratal.

 

Om detta står att läsa i HP:s marknadsmaterial. En "give -away-kortlek" "facts about HP", och Pacult har berättat historien om hur Eunson spökade för honom flera gånger, bland annat på nätet. Det är Naturligtvis sant, som alla goda spökhistorier.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

105.

Bengt-Åke Olsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad är det som kan ge en doft av äpple i whiskyn?

Det räcker inte med namnet på den kemiska gruppen

utan jag är ute efter den speciella xxxxxx som doftar såhär.

 

Svar:

nasoferm svarade i DETTA inlägg följande:

I boken "En svensk bok om whisky" av Örjan Westerlund står att läsa (sidan 103): Ester - Amylbutyratepin - Doft - Äpple.

Alltså Amylbutyratepin ger en doft av äpple.

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

106.

nasoferm ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad är "the Weight and Measures Act" och vilket år fastlades det?

 

Svar:

Här härjade Bengt-Åke Olsson och Qonos vilt ett tag, och de hade båda rätt, så därför kör vi med nasoferms sammanfattning.

nasoferm svarade i DETTA inlägg följande:

1963 var året då ovan nämnda act fastlade att tre mått skulle förekomma vid servering av whisky. Varje bar skulle dessutom tydligt ange vilken av volymerna som användes.

1/4, 1/5 eller 1/6 gill var måtten - och i cl blir detta 3.55, 2.84 och 2.36

Det minsta måttet avsågs vara för "bortklemade engelsmän" medan de större användes i Skottland.

 

(1 gill är alltså 1,42dl; 1/2 cup eller 1/4 pint - alltså ungefär en svensk kaffekopp...även om mina är ungefär 2,5dl)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

107.

Bengt-Åke Olsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bildfråga:

Vad är detta? Var finns den?

post-403-1156066114_thumb.jpg

 

Svar:

drygmasken svarade i DETTA inlägg följande:

En Mill på Bruichladdich :)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

108.

drygmasken ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Under jäsningen så produceras den mesta alkoholen dom första 36-48 timmarna.

Vad händer om man låter gäsningen fortskrida i upp till 96 timmar?

Och som en följd av detta kan man få nya smaknyanser i whiskyn vilka?

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Mjölksyrabakterier kan bryta ner sockerarter och producera tex mjölksyra och ättikssyra.

Kortare jäsningstid kan ge nötiga toner. En längre jäsning kan då ge upphov till fruktiga estrar.

Tja, nyligen var det väl en fråga här på forumet om amylbutyratepin - äpple... sedan finns det fler "fina namn" (enligt En bok om whisky) som amylacetat - päron, oktylacetat - apelsin mfl.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

109.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad betyder Glen Elgin?

 

Svar:

Qonos svarade i DETTA inlägg följande:

"Glen Little Ireland" Glen (Anglicised Scottish Gaelic word for gleann, river valley in mountain or hill country) ealg (Scottish Gaelic - old name for Ireland) in (Scottish GAelic suffix for 'litte').

 

http://www.peatfreak.com/art-distillery-na...onunciation.php

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

110.

Qonos ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bildfråga:

Vad heter detta föremål?

Vad är detta föremål?

post-403-1156066367_thumb.jpg

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

En quaich är en "whiskykopp", från det gealiska quach som betyder kopp.

 

Och Bullie fyllde på med: Den användes traditionellt som en välkomstbägare.

Och Qonos kom med en länk:http://www.rampantscotland.com/know/blknow_quaich.htm

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

111.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vad heter det redskap man använder för att ta fatprover?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Valinch!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

112.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Ok, här är en fråga som berör Irländsk whiskey.

 

Vem skrev följande ord till en pjäs 1604:

 

The Dutchman for a drunkard

The Dane for golden locks

The Irish for uisca beatha

The Frenchman for the pox

 

Svar:

rvh svarade i DETTA inlägg följande:

John Marston

 

Tyvärr så har det inte klurat ut i vilken pjäs detta härliga passus kommer från. Troligast från The Malcontent eller Eastwards Ho.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

113.

rvh ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Jag testar en ny bildfråga. Vad föreställer bilden och var är den tagen?

060729.jpg060729l.jpg

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Att det var en pot still såg jag från början, men jag har letat som en galning efter en flatbottnad panna.

Jag gissar på Glengyle!

 

(Rätt igen för Roger. Han är smått otrolig den där Roger! ;))

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

114.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Den där anordningen i toppen på våra whiskyflaskor som gör att nektarna inte rinner ut om man skulle råka välta sin flaska.

De består ju i regel av en del i kork samt en del av trä.

Den där träbiten kommer ganska ofta från en svensk fabrik.

 

Vad heter företaget och var ligger det?

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Elfverson & Co som finns i Påryd. Hemsida: http://www.elfverson.se/svenska.htm

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

115.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Glenfarclas - som förresten betyder vad?

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Det gröna gräsets dal

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

116.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Varifrån kommer Glenfarclas maltkvarn?

 

Svar:

Bengt-Åke Olsson svarade i DETTA inlägg följande:

Bühler.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

117.

Bengt-Åke Olsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri är jag ute efter?

 

Grundades i slutet på 1890-talet. I början på 1900 drabbades destilleriet av en omfattande brand som närapå förstörde allt på området. I samband med ombyggnaden efter branden beslutades det att de skulle prova med continous stills. Ett kontinuerligt flöde i pannan skulle göra att de kunde öka volymen. 1964 utökades antalet pannor från två till fyra i samband med renovering och modernisering.

 

Svar:

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Convalmore

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

118.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Var hittar man den här?

post-403-1156068229_thumb.jpg

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Laphroaig!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

119.

Qonos ställde följande fråga i DETTA inlägg:

hur många "batch" organic whisky har springbank gjort?

 

(Än så länge skall kanske tilläggas!)

 

Svar:

Martin-std svarade i DETTA inlägg följande:

Jag gissar på två st batchar.

 

Och Qonos gav följande info:

Kanske är en ganska svår fråga att hitta svaret på, då jag fick det via ett mail från Frank McHardy,Director of Production. Ett utdrag ur brevet:

We have produced two lots of spirit from organic barley at Springbank Distillery .

One batch was produced on behalf of a customer , John Savage Onstweder , and the second batch is currently maturing within our warehouses .

The second batch of organic Springbank is maturing in our warehouses on behalf of ourselves .

At present we do not have any plans to do more organic spirit but this may change in the future .

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

120.

Martin-std ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri är detta?

Det grundades 1821 och uppkallades efter grundarens familjehem. Den whisky som produceras är en blandning av sprit från två olika pannhus på destilleritomten.

 

Svar:

MacNilsson svarade i DETTA inlägg följande:

Jag sätter mina sekiner på Linkwood

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

121.

MacNilsson ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vem är det som berättar följande och var kommer texten ifrån.

 

För myteri vi kastas alla i arresten,

och med handfängsel på fick styrman följa med.

Ja, det var hemskt, och vi fick besök av prästen,

som gav oss budskap om att även Gud var vred!

Men domar'n sa

att det var bra:

- Ty sådant läder som kaptenen, det ska sådan smörja ha!

(Och denne medgav inför domaren, förresten,

att det gått åt två flaskor Black & White, per dag!)

 

...och följdfrågan Black & White, vem gör den?

 

Svar:

nicke--c svarade i DETTA inlägg följande:

Evert Taube

 

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Det är saxat ur "Balladen om aldebaran av bergen".

 

Det är Diageo som gör Black & White.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

122.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vilket destilleri grundades av en medlem i Scottish Sports Hall of Fame och vad hette personen, som gick 1000 miles på 1000 timmar 1809?

 

Svar:

rvh svarade i DETTA inlägg följande:

Robert Barclay Allardice

 

Roger svarade i DETTA inlägg följande:

Glenury Royal

 

Länk från ravelli:http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Barclay_Allardice

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

123.

Roger ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Bildfråga:

Var hittar/hittade man denna torvbrasa?

post-403-1156069302_thumb.jpg

 

Svar:

drygmasken svarade i DETTA inlägg följande:

Bowmore!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

124.

Bullie ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Från ca 1690 och ungefär 100 år framåt så fanns det en whisky som var helt skattebefriad.

 

Frågorna är följande:

Vilken whisky? (det gällde en whisky som framställdes på flera destillerier, dock en maltwhisky)

Vart kom den ifrån? (det är ett område i Skottland)

Vem ägde dessa destillerier?

 

Svar:

ravelli svarade i DETTA inlägg följande:

Ferintosh och ca tre till på Culloden-egendomen.

The Black Isle, norr om Inverness.

Duncan Forbes.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

125.

ravelli ställde följande fråga i DETTA inlägg:

Vi stannar kvar vid destilleriet Ferintosh, jag undrar vem som skrivit följande:

 

Thee, Ferintosh! O sadly lost!

Scotland lament frae coast to coast!

Now colic grips, an barkin hoast

May kill us a';

For loyal Forbes charter'd boast

Is taen awa!

 

Svar:

Bullie svarade i DETTA inlägg följande:

Robert Burns

 

Och Ingela hade en skön länk! http://www.celticmalts.com/journal-f2.htm

Redigerad av Bullie

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Skapa nytt...