Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 0
Ardbeg skickar upp whisky i rymden - whiskyforum

Ardbeg skickar upp whisky i rymden

2012-04-11 0 kommentarer

Experimentet avser att testa lagring av ”Ardbeg molekyler” med kolad ek och ”new make spirit” i ett gravitationslöst tillstånd. När rymdfärjan dockade vid ISS sammanfördes de två olika partikeluppsättningarna, resultatet kommer sedan att jämföras med identiska referensprov som lagrats här på jorden.

Trots att whiskyprovet sändes till den internationella rymdstationen (ISS) i en obemannad raket redan den 30 oktober förra året, så var det först nyligen under ”Edinburghs International Science Festival” som man offentliggjorde experimentet. Dr. Bill Lumsden, Master Distiller på Ardbeg lät avslöja initiativet under ett föredrag med titeln ”Whisky Wisdom – Scotch Whisky; Science, Art or Myth?” Han förklarade: ”Detta experiment kommer att kasta nytt ljus över den effekt som tyngdkraften har på mognadsprocessen. Vi är alla oerhört förväntansfulla på resultatet av detta experiment: vem vet var det kommer att leda?

Testet utförs i samarbete med rymdforsknings företaget NanoRacks LLC och syftar till att testa samspelet mellan terpener och ek i rymden, jämfört med här på jorden, under ett tidsspann av två år. Detta tros vara första gången som någon någonsin har studerat terpener och andra molekyler i ett nära tyngdlöst tillstånd.

Som en del av testet kommer det amerikanska teamet att övervaka lagringen av ”unmatured malt” (new make spirit) mot referensprov på jorden, dels i NanoRacks anläggning i Houston Texas, men även från lagerhus 3 vid Ardbegs destilleri på Islay.

Michael Johnson vid NanoRacks LLC, säger: ”Genom att göra detta gravitationsexperiment och studera samspelet mellan terpener och andra molekyler med träprover från Ardbeg, kommer vi att lära oss mycket om smaker. Kunskaperna torde bidra till att Ardbeg hittar nya kemiska byggstenar i sitt smakspektrum, men de kommer även att kunna tillämpas inom områden för mat och parfym.

Om NanoRacks LLC

NanoRacks LLC är ett amerikanskt företag som erbjuder flera kommersiella möjligheter att använda US National Lab på den internationella rymdstationen (ISS) för utbildning eller industriell forskning.

Detta är möjligt genom att NanoRacks har utvecklat ett standardiserat nyttolast-system som är godkänt av NASA. De kan även erbjuda standardiserade instrument för en mängd vetenskapliga tillämpningar och de flesta av dessa finns redan i US National Lab ombord den internationella rymdstationen (ISS). Detta gör det möjligt för företag att utföra experiment i rymden utan att själva skapa ett nyttolast-system, utveckla instrument och gå igenom en godkännandeprocess hos NASA, vilket är både tekniskt krävande och väldigt kostsamt.

Källa: Ardbeg och NanoRacks


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.