Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 283
Norrtelje Brenneri lanserar sin första whisky - whiskyforum

Norrtelje Brenneri lanserar sin första whisky

2015-03-20 0 kommentarer

2005 gjordes ett första trevande försök att framställa whisky, mest för att få kläm på tekniken.

– ”Vi fick många frågor från våra besökare som undrade om vi gjorde whisky, och till slut bestämde vi oss för att prova”, säger Kristina Anerfält Jansson, som tillsammans med sin man Richard driver Norrtelje Brenneri.

2009 bestämde sig paret för en mer allvarlig satsning på whiskyproduktionen och i april samma år laddades den stora kopparpannan med ekologisk malt för destillering. Inledningsvis handlade det om rätt små mängder, men 2012 fick bränneriet upp produktionen. – ”Det är inte så jättestor skillnad att göra whisky jämfört med våra andra produkter. Själva tillverkningsprocessen går fortare, sen är det lagringen som tar tid”, säger Kristina Anerfält Jansson.

Under våren släpps de första flaskorna till kunder som har förbeställt. Lagret som finns kvar kommer att finnas till försäljning i början av sommaren. Själva smaken är fruktig med mjuk rökighet. – ”Vid en provning var det någon som sa att den smakar Norrtälje”, säger Richard Jansson.

Har ni haft någon förebild när ni tagit fram whiskyn? – ”Vi har tittat mycket på ”nya världens whisky” och har haft stor hjälp av en tillverkare i Tasmanien. Vi har även haft hjälp från några österrikiska destillerier.”

Även formen på flaskan som tagits fram i samarbete med designern och affärsutvecklaren Erik Karlsson visar på ett nytänkande. – ”Vi har försökt nischa det som en kvinnlig whisky och det återspeglar sig i flaskan också”, säger Erik Karlsson som tagit fram en bred flaska med ett tydligt W på framsidan.

Alla flaskor är också signerade. – ”Idén fick jag från en jeanstillverkare. Det gör produkten lite mer exklusiv då man vet att varje flaska verkligen är bearbetad för hand”, säger Erik Karlsson.

Den färdigdestillererade whiskyn lagras på sherryfat och förvaras i ett utrymme som tidigare inhyste mjölkkor. – ”Här lagras de under våra förutsättningar med skiftande väderförhållanden under de olika årstiderna”, säger Kristina Anerfält Jansson som under produktionens gång gjort flera tester av innehållet under resans gång. – ”Det intressanta är att trä är ett levande material så det ena fatet är inte exakt det andra likt.”

Mellan 400 och 500 flaskor kommer att släppas i den första omgången. – ”Vi kommer att öka produktionen, men vi kommer aldrig att bli riktigt stora”, säger Richard Jansson.

Källa: Norrtelje Tidning


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.