Spirit of Hven – Sankt Claus

2014-12-01 0 kommentarer

För några dagar sedan damp det ner ett paket med smakprov på Spirit of Hvens kommande Single Cask – Sankt Claus. Jag har naturligtvis satt smaklökarna i den, men först lite bakgrundsfakta om kommande buteljeringen. Så här säger de själva om namnet på buteljeringen:

”Vi har valt att kalla denna singelmalt whisky för Sankt Claus. Givetvis med en viss koppling till helgonet Sankt Nikolaus, skyddshelgon för bland annat sjömän och fiskare, några som vi gärna skänker lite extra tanke och värme nu när vinterstormarna börjar vina kring vår ö och haven börjar skumma av böljande vågor.”

De har valt ut tre fat från sitt mellanrökiga recept, kornet är en blandning av Pale ale malt och rökig malt (48ppm). Jäsningen har fått ta tid på sig och är en blandning av traditionell Cerevisiae och Bayanus.

Ett generöst hjärta vid destilleringen har gett eken mycket råmaterial för skapandet av nya aromer och smaker. Råspriten har fått mogna på fransk lufttorkad Allier-ek hämtad från Moulins. Ekfaten har tidigare innehållit ett vin bestående av 100% Merlot, där druvorna skördats för hand och macererats försiktigt över åtta dagar.

Lagringen har skett vid en något lägre alkoholstyrka än normalt och under kontrollerad fuktighet i lagringshuset för att få fram så delikata toner som möjligt.

De tre faten som Hven valde ut är näst intill identiska i sin profil och har fördelats så att ett fat buteljerats för Systembolaget (Sverige: fat 11-222), ett fat buteljeras speciellt för Juuls vinhandel (Danmark: fat 11-224) och ett fat buteljeras för att delas av övriga världen (World: fat 11-229). Varje flaska är buteljerad på plats i destilleriet, vaxad för hand och signerad av destilleriets Master Distiller, Henric Molin.

Smaknoteringar

Doft
Doftmässigt medicinalt, rejält rökig, med associationer åt Laphroaigh-hållet. Lite toner av blöt ek och läder finns där under den rökiga ytan tillsammans med lite lakrits.

Smak
Smaken är härligt rökig med frisk sötma, omgiven av kryddor som tack vare alkoholhalten förstärks ännu mer. Rökt bacon och torkad beef-jerky blandas med trevliga frukttoner som kompletterar smakbilden.

Eftersmak
Medellång och efterhängsen rökighet.

Bedömning

Ett starkt köpråd utropas för denna. Men öva upp ditt avtryckarfinger, för det lär behövas när det blir huggsexa om de buteljer som släpps den 4:e december på Systembolaget.

http://www.systembolaget.se/20276

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.