BenRiach Virgin Oak

2013-08-21 0 kommentarer

BenRiach fortsätter lansera spännande whisky ur sina gömmor. Den 2 september lanseras en årgångsbetecknad 13-åring som lagrats på bourbonfat. Dofter och smaker som en klassiska Speyside.

Från början hette BenRiach ”Longmorn 2”. BenRiach byggdes 1898 just när den största skandalen i whiskyhistorien – Pattisonkraschen – skulle brisera. Blott fyra år efter starten försattes destilleriet i konkurs.

Benriach fick inte nytt liv igen förrän 1965, men den verkliga pånyttfödelsen skulle dröja nästan 40 år ytterligare. Då förvärvade whiskylegendaren Billy Walker och två sydafrikanska affärsmän Benriach från Seagrams. Vid tidpunkten för affären fanns stora mängder whisky i destilleriets lager och de nya ägarna inledde omedelbart en betydande marknadssatsning. Nu tog ett mycket aktivt buteljerings- och fatarbete sin början. Inget annat skotskt destilleri är lika innovativa när det gäller fatlagringar och nya lanseringar.

Smakprofil

BenRiach 13 yo 1999 Virgin Oak fylldes på ex-bourbon hogshead den 12 augusti 1999 och har avslutat sin lagring på virgin oak-hogshead. Den buteljeras vid 46 procent.

Färg: Ljust gyllene Doft: Generös doft av honung, päron, nötter och fat. Smak: Nyanserad fatkaraktär med inslag av päron, kryddor, apelsinskal, vanilj och nötter.

Visste du att

Under hela 1900-talet var BenRiach traditionella golvmältningsanläggning i bruk BenRiach återupptog 2012 den traditionella golvmältningen och är därmed ett av endast en handfull skotska destillerier som mältar på gammalt vis BenRiach var 1983 det första Speysidedestilleriet som påbörjade större produktion av rökig whisky.

Nr 485-01 BenRiach 13 yo 1999 Virgin Oak 699 kr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.