Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 283
David Havelin – Mr Irish Whiskey - whiskyforum

David Havelin – Mr Irish Whiskey

2013-03-14 0 kommentarer

Är du intresserad av vad som händer bland de irländska producenterna då ska du titta in på www.liquidirish.com. Liquid Irish är en fullmatad irländsk blogg som drivs av David Havelin. Jag har följt hans blogg under de senaste två-tre åren och han hade vänligheten att ta sig tid att svara på en del frågor jag hade om hur han såg på irländsk whiskey.

Berätta lite om din bakgrund, hur kom du dit du är idag?

Efter college så arbetade jag en del utomlands, bland annat även i Sverige, och vart jag än kom så hittade jag Jameson på hyllorna i spritbutikerna, i Europa så väl som Asien. För att jämna ut balansen så tog jag istället med sig andra irländska whiskeymärken när jag skulle ge bort en flaska som gåva. För att visa upp lite av mitt land, speciellt i Asien där medvetenheten om Irland var/är låg.

Det tog mig flera år att själva komma ner under ytan på det mest uppenbara. Märken som Jameson, Tullamore Dew, Paddys skymmer lite av sikten men eftersom jag flög en hel del och därmed passerade Dublin Airport och dess Duty Free butiker så öppnades långsamt mitt sinne för att det fanns mera i whiskeyväg från den gröna ön. En provsmakning på flygplatsen av Knappogue Castle ledde till ett inköp av en flaska och nyfikenhetens låga var tänd.

Nästa steg kom i samband med att jag flyttade hem igen och genom att Celtic Whiskey Shop öppnade 2003. CWS är för irländsk whiskey samma sak som Gordon&MacPhail är för skotsk whisky när det gäller försäljningen och de har redan från start försökt att utveckla kunskaperna hos irländarna om sitt egna kulturhistoriska arv. Celtic Whiskey Shop har under åren ordnat många provningar med olika folk från destillerierna och det var vid sådana tillställningar jag fick upp ögonen för favoriter som Redbreast 15y och Tyrconnell 10y Port Finish men ännu viktigare. Det var genom dessa provningar som jag träffade likasinnade kamrater med vilka jag i januari 2009 startade Irish Whiskey Society.

Hur skulle du vilja beskriva den förändring som irländsk whiskey har genomgått de sista åren och är mitt upp i nu med alla nya whiskeyprojekt som dras igång?

När jag startade min blogg för fem år sedan var det Cooley som drog i det innovativa repet på Irland. Oberoende, små och vi kan göra vad vi vill var deras budskap. Irish Distillers nere i Cork svarade ganska snart på den ökade efterfrågan av whiskey som inte gick i mainstreamforan genom att plocka fram några riktiga godsaker från sina lagerhus. Bland annat kom det en tillfällig Redbreast 15y som mottogs så väl att den ganska omgående blev permanent och man kan nog säga att single pot still kategorin av whiskey hade blivit återinförd.

I dagsläget har bilden ändrat sig lite genom att Beam köpte upp Cooley men Irland har fortfarande oberoende destillerare. Både Dingle Spirit och Carlow/Alltech har vridit på spritkranarna och producerar alkohol. Av de planerade känns det som om Belfast, Slane Castle, Tullamore och Teeling men stor säkerhet kommer att komma igång.

Tror du att de nya kommer klara sig?

Om vi utgår ifrån att de kommer tillverka bra whiskey så kommer framgången variera med hur bra marknadsföringen blir. Jag upplever att detta har varit en svaghet hos irländsk dryckesindustri i stort. Regeringen har erbjudit stort stöd till våra mindre producenter inom matindustrin och jag hoppas att våra oberoende destillerier får samma experthjälp. Jag skulle önska att regeringen uppmuntrar craft destillerierna att restaurera, använda äldre byggnader för att göra hela produkten mera attraktiv för turister och för att höja statusen på irländsk whisky internationellt.
Jag tror också att det är nödvändigt att vi får se mera av innovationer från industrin. Förr kunde vi lita på Cooley men efter uppköpet har man koncentrerat sig på vissa märken och på att bygga upp försäljningen (Man slutade sälja till oberoende buteljerare bland annat, min anm.) vilket också är bra men det måste komma nischade unika produkter också. Störst hopp på den fronten ställer jag till Teeling Whiskey Company och whiskymagikern Alex Chasko. Båda två herrarna var synnerligen ansvariga för många av Cooleys experimentbuteljeringar som t.ex. Bogoak.

Jag hoppas att den växande destillerifamiljen får irländaren i allmänhet att se på whiskey med större intresse och stolthet på samma sätt som har skett inom ölindustrin.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.