Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 283
Glenlivets mat och dryckkombination - whiskyforum

Glenlivets mat och dryckkombination

2012-10-22 0 kommentarer

Under Stockholmsmässan så bjöd Glenlivet på en kombinerad smakupplevelse. En trerätters middag hade komponerats av Pernod-Ricards egna kockar Conny Johansson och Anders Karlsson med tanke på att matcha olika tolkningar av Glenlivet.

Dessa två började med att dofta och smaka på whiskyn och botaniserade sedan i köket för att sedan testa sina tankar på Pernod-Ricards eget folk. Slutpunkten blev bland annat de matkombinationsprovningar som genomfördes under mässan. Detta var inte det första mateventet i Glenlivets namn, utan bara en fortsättning på deras Supper Club. Via enkäter vet man att många av Guardiansmedlemmarna i Sverige är intresserade av att kombinera mat med olika whiskys och har valt detta som ett focusområde.

Innan jul förra året hade man en sill och whiskyskola där Viktor Westerlind, årets kock 2009, lärde ut om olika sillinläggningar. Man försöker hålla till på roliga platser som i sig har något att erbjuda. Därför var man på Fotografiska i Stockholm och då med Paul Svensson som visade på olika smakbryggor. Även i år kommer man att försöka göra ett event i december fast denna gången planerar man att vara i Göteborg för att sprida sig lite i landet.
Menyn komponerades efter erfarenheterna som har gjorts inleddes med huvudrätten i form av en ingefärsgravad lax med en annanas och havtornsgelé. Till detta var det syrade morötter av olika sorter och en örtkräm. Det hela kompletterades med kavringskrutonger. Valet av dryck hade fallit på Glenlivet 12y. Där efter kom den klassiska ostbrickan i form av en Wrångebäcks trio med hjortronmylta. Det innebar en bit ostpaj, en cheesecake samt en bit helt naturell ost. Här hade man valt Glenlivet Nàdurra som dryck. Till efterrätten valdes Glenlivet 18y ut och denna parades ihop med en Creme catalana med pecanströssel och kompletterande hallon.

Hur smakade det hela då? Ingefärsfisken var fantastisk och fungerade bra ihop med Glenlivet 12y. En försiktig kombination som inte oroande någon av deltagarna men som inte heller riktigt gav något extra i min smak. Jag fuskade och prövade lite Nàdurra till istället, och dess större tyngd och rymde fyllde ut laxen bättre. Bra kombination var det, där laxens fetma faktisk gör det till en rätt som man kan välja många sorters whisky till men framörallt lite yngre, distinktare whisky behöver det lite feta. Till osten som Glenlivet Nàdurran var tänkt för, passade dess lite skarpa, nästan ciderliknande karaktär bra till ostpajen och cheesecaken medan mest intryck gjorde den på mig tillsammans med den lagrade ost. Citrus och äppeltonerna framhävdes mycket fint av hårdosten och vi klev ett steg till på smakskalan. Jag blev väldigt nyfiken på att pröva andra hårdostar till Nàdurran. Jag prövade även Glenlivet 12y till osten men den skulle hålla sig till laxen. Om det är de fyra extra åren i faten som Nàdurran har fått eller om det är faktumet att den varken är färgad eller kylfiltrerad som gör skillnaden spelar kanske mindre roll.

Glenlivet 18y med sin sötma, toffearom var en skön avslutning på provsmakningen. Som dekoration hade man torkad annanas och inte helt oväntat så passade den bra till artonåringens lite apelsinbittra, torra eftersmak. Man fick vara lite försiktig med Creme Catalana och inte ta för mycket i munnen direkt för då försvann nästan whiskyn men i välbalanserade doser blev det väldigt gott och bra avslutning på en middag.

Recept på Ingefärsgravad regnbågslax, ananas och havtornsgelé, örtcreme, picklad morot och kavring krutonger:

Regnbågslaxen

En sida regnbåge ( pinnad )
Ca 5 cm ingefära
1 dl salt
1,5 dl socker

Riv ingefäran blanda med salt och socker och gnid in regnbågen. Låt stå i kylen ca 3 timmar. Dra av skinnet och dela upp den i 2 filéer, frys i 12 timmar och ta ut så den hinner tina innan servering.

Gelén

½ ananas ( mixad)
Ca 1/2 dl socker ( beroende på hur söt ananasen är )
½ dl havtornspuré
Ca 2 msk potatismjöl utrört i vatten

Sila av ananasen och havtornen så man får en slät ”sås”, värm i kastrull och tillsätt potatismjölet och börja röra vänta tills första bubblan bildas och dra sen av från värmen. Kyl ner och spara till servering.

Örtcreme

Ca 40 g blandade örter t.ex persilja, timjan, basilika och-eller koriander
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2,5 dl rapsolja
Salt, citron

Mixa örterna i 2 dl av oljan tills grön, vispa upp äggen med senap och droppa i oljan försiktigt, börja med den oljan som ej mixats med örterna..smaka av med salt och citron.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.