Nikka From the Barrel

2013-08-06 0 kommentarer

Nikka From the Barrel är något så ovanligt som en blended whisky buteljerad vid fat-styrka. Den japanska whiskyscenen är verkligen kreativ. Scotch som firat triumfer de senaste 130 åren har ännu inte släppt sina bästsäljare i ’cask strength’­ utförande. Nikka From the Barrel lanserades dessutom redan i oktober 1985. Då en nischwhisky för den kräsna publik­ en som sökte sina kickar i exklusiva blends. Idag är det maltwhiskyn som driver intresset och det intressanta är att Nikka From the Barrel mer liknar en karaktärsfull singelmalt än en välpolerad blend. I Europa firar whiskyn trium­fer i barsvängen. Styrkan, energin och sötman gör att den passar perfekt i cocktails.

NIKKA FROM the BARREL

“Neat” Originalstyrka 51,4% utan vatten. Doftar citruskola och knäckebröd med lime­ jos på djupet. Intensiv söt smak av malt och honung, citrus växer, oljig ek och krydda mot slutet. Rund söt gräddig eftersmak med mjuk chokladkaka/kaffe.

MIZUWARI Spike

Mizuwari betyder ”blandad med vatten” och är ett vanligt sätt att dricka whisky på i Japan. Den starka whiskyn Nikka From the Barrel gifter sig bra med sodavatten. Bubblorna och sältan friskar upp whiskyn.


“Mizuwari Spike”
Doften lever upp, frisk söt citrus. Mjuk smak, vattnet ökar sötman, intensiv mastig estrighet, samtidigt pärlande. Sent brusande kryddor. Söt god eftersmak, lite torrare med saltstänk, het chili bär länge. Kaxig.

3/4 Nikka From the Barrel 51,4%
1/4 soda/-vichyvatten

MIZUWARI Refresher

“Mizuwari Refresher” Lång mild fruktsmak med tydlig sälta, kittlande bubblor. Sent en aning kryddvärme och krämig ek. Ren efter­ smak med lätta saltkorn, vagt värmande. Uppfriskande!

3/5 Nikka From the Barrel 51,4% (iskall)
2/5 soda/-vichyvatten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.