Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 283
Glenfarclas med smak av Cognac - whiskyforum

Glenfarclas med smak av Cognac

2012-05-10 0 kommentarer

Ganska nyligen släppte Glenfarclas en 43-årig Single Malt med cognacsfinnish. Men som om detta inte vore spännande nog så kan vi nu även låta avslöja att de har inlett ett nära samarbeta med cognacproducenten Hine.

George Grant, försäljningschef på Glenfarclas säger: ”Jag talade med Eric Forget, källarmästare på Hine och han frågade om det inte skulle vara trevligt att byta några fat.

Resultatet av detta blev att Glenfarclas skickade över ett par hogsheads från sin 2000-årgång, ett år Grant beskriver som ”exceptionellt år”. I utbyte skickade Eric Forget över två stycken 282 liters fat som tidigare används för att lagra Grand Champagne eau de vie in Hine’s 1959 vintage Cognac. Whiskyfaten kommer att fyllas med cognac och lagras i Hines källare och cognacfaten kommer på samma sätt att fyllas med single malt whisky och lagras i Glenfarclas lagerhus.

Efter 16 år då Hines källarmästare Eric Forget går i pension kommer de båda dryckerna att buteljeras. Om det är möjligt önskar denna nybildade allians att flaskorna ska säljas sida vid sida i form av ett dubbelpack, för att konsumenterna skall få en chans att kunna smaka dem tillsammans.

Förhållandet mellan de två destillerierna har uppstått genom att de dels delar distributören Pol Roger Ltd i Storbritannien, men även genom det faktum att de delar samma reklambyrå, Patricia Parnell.
Både Hine och Glenfarclas skiljer sig från andra i sina respektive regioner genom att de båda tenderar att lägga ett stort fokus på vintage utgåvor. Grant erkänner dock att whiskyårgångar egentligen inte existerar. Den påverkan som exempelvis väderförhållanden har på kornet, som utgör basprodukten vid whiskytillverkning, är klart försumbar. Visst är det så att vissa år är bättre än andra, men i själva verket är det till största del upp till faten att avgöra kvalitén på den färdiga produkten. Glenfarclas har märkt av en växande popularitet på sina vintage utgåvor, som dateras ända tillbaka till 1952. George Grant säger: ”Det är otroligt hur många människor som vill ha en whisky från det år de föddes.

Om Cognac

Cognac är destillerat vitt vin som uppkallats efter ett begränsat område med samma namn i sydvästra Frankrike, norr om Bordeaux. Området delas in i sex mindre distrikt: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fin Bois, Bon Bois samt Bois Ordinaires.

Druvsaften destilleras två gånger i enkelpanna till ungefär 70 % alkohol. Sedan lagras den minst två år på ekfat. Före buteljeringen späds cognacen normalt ner till ca 40-43%.

De lagstadgade lagringsbeteckningarna är:

*** eller VS – 2 år
VSOP eller VO – 4 år
XO eller Napoléon – 6 år

Källa: Pol Roger Ltd, HINE Cognac, Glenfarclas och Cognac-World


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.