Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 283
Se Mackmyras ”whiskytorn” på Svenska mässan - whiskyforum

Se Mackmyras ”whiskytorn” på Svenska mässan

2012-08-20 0 kommentarer

På årets Scanautomatic- och Processteknikmässa 9-11 oktober på Svenska Mässan i Göteborg, kommer besökarna att få se en modell av den svenska whiskytillverkaren Mackmyras gravitationsdestilleri.

”– Det här nya sättet att tillverka whisky är en del i vår klimatsmarta vision”, säger Jonas Berg, produktionsdirektör och en av Mackmyras grundare.

När Mackmyra började planera sitt nya whiskydestilleri utanför Gävle så ville företaget hitta nya och mer klimatsmarta sätt att framställa den ädla drycken. I samarbete med sina leverantörer under projekteringen kom de fram till att använda gravitationen i tillverkningen skulle vara mer klimatsmart än traditionell bryggeriteknik.

Det nya är att hela framställningen nu sker i ett nybyggt torn. Enkelt uttryckt kan de beskrivas som att man högst upp i tornet häller i malt, och längst ned kommer det ut whisky tappad på fat.

Whisky framställs genom fem moment:

  • Malten krossas
  • Malten blandas med vatten, mäskning
  • Mäsken jäses till en viss alkoholhalt
  • Mäsken destilleras
  • Destillatet, d v s whiskyn, tappas på fat för lagring

”– Tornet som finns på plats utanför Gävle producerar nu whisky med denna metoden sedan i mars. Det är öppet för besök och innehåller också en restaurang”, berättar Jonas Berg.

Men man behöver inte åka till Gävle för att se detta i höst. En modell finns på mässan och det finns förstås representanter för Mackmyra och deras leverantörer som kan berätta mer om det nya gravitationsdestilleriet.

På mässan finns också möjlighet att provsmaka Mackmyras produkter, och för de verkligt intresserade arrangeras också whiskyprovning. Det senare kräver föranmälan och mer finns att läsa på mässans hemsida, www.processteknik.info

Det arrangeras också tre seminarier varje dag där man får höra mer om destilleriet och hur det projekterats och vuxit fram:

  • Hantverk vs Automation, gränsdragning och varför, i samarbete med Schneider Electric
  • Hållbar tillverkning, klimatsmart vision, i samarbete med Samson Mät- och reglerteknik.
  • Projektering 3D, projektering i 3D kontra kvick fix, i samarbete med FR Food AB.

Det har varit en spännande med utmaningen att hitta rätt nivå på automatiseringen i en process som den här som till stor del är ett hantverk, säger Josef Lindholm, säljare med ansvar för lösningar inom livsmedelsindustri på Schneider Electric. Att automatisera optimalt och samtidigt säkra att de beslut som ska fattas av människor i processen, också gör det. Vår EcoStruxureTM lösning ger de möjligheterna att styra produktionen och även att styra fastigheten.

Ett exempel på hur automation och hantverk kan fungera är maltkvarnen. Den styrs automatiskt, men det är den mänskliga bedömningen som styr automationen. Men när den bedömningen är gjord så tar automationen över och ser exempelvis till att kvarnen stängs av så snart den malt färdigt.

Automation i samklang med hantverk i form av ett whiskytorn, och dessutom möjlighet att få provsmaka produkten. Ett skäl så bra som något att besöka årets mässa. Som naturligtvis också har väldigt mycket annat att bjuda på.

”– Årets mässa går nu på två våningsplan och förutom att vi visar tekniken bakom whiskydestillering så kan man också se den automatiserade tillverkningen av en leksaksbil, bli serverade av en robot och se en massa ny teknik hos våra utställare, alla de ledande företagen är här”, säger en glad mässansvarig Ann Åfeldt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.