Highland Park – Dark Origins

2014-09-03 0 kommentarer

Jag har satt smaklökarna i den senaste utgåvan från Highland Park – Dark Origins, och här kommer en recension.

Dark Origins lagras på 80 % first fill sherryfat (60 % från europeiska sherryfat på ek och 20 % från amerikanska sherryfat på ek). Det är dubbelt så hög andel first-fill sherryfat jämfört med vad som används i Highland Park 12 år.

Hur smakar det?

Doft
I doften på Dark Origin möts jag av en svag nyans av brandrök, som blandar sig fint med de friska sherrytonerna, vanilj och lite rostat bränt fat.

Smak
Smakmässigt känner man igen sig om man gillar Highland Park, whiskyn är mer distinkt rökig än den normala HP’n, härliga sherrytoner. I gommen uppfattas den som lite torr.

Eftersmak
Pepprig rökig eftersmak, som dröjer sig kvar en lång stund.

Poäng
87

Bedömning

Om du gillar whiskys åt det lite rökigare hållet, och dessutom gillar Highland Parks sherrybuteljeringar, är det tummen upp. Köp en flaska och njut.

Produktinformation

Volym: 70 cl
Alk/vol: 46,8 %
Pris: 549 kr
Artikelnummer: 85129
Lanseringsdag Systembolaget: 1 oktober (beställningssortiment)

Dark Origins är skapad med inspiration från destilleriets mytomspunna grundare – Magnus ”Mansie” Eunson. Under slutet av 1700-talet arbetade han om dagen i sin lokala kyrka, men med skydd av nattens mörker framställde han whisky med stort mod och passion. Detta skänkte stor glädje för lokalbefolkningen på Orkney.

Vad andra tycker

Så här kommenterar Henrik Aflodal whiskyn: – ”Eftersmaken är fantastisk, lång och halvtorrt rökhulkande på torvrök, barbeque och jod. Sherryn smyger i bakgrunden utan att störa. Ren fin god avslutning. En whisky att drömma sig bort till 1700-talet med.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.