Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 283
Nu kommer röken från fastlandet - whiskyforum

Nu kommer röken från fastlandet

2012-06-08 0 kommentarer

Den rökiga whiskyn har länge varit omåttligt populär inte minst bland svenska konsumenter. I synnerhet har whiskyn från öarna Isle of Islay och Skye lagt sina rökridåer över Sverige. Nu rullar en helt annan typ av rök in från landet i väster, från Speyside kommer en 17-åring rökfackla med en helt annan typ av välsmakande torvig rökighet.

Benriach bygdes 1898 som ett systerdestilleri till Longmorn utmed vägen mellan Rothes och Elgin i norra Speyside. Ibland har destilleriet beskrivits som Longmorns grindstuga, eller Longmorn 2 och det har länge fått tjänstgöra som arbetshäst till sin storasyster ett stenkast bort. I slutet av 1970-talet köpte Seagrams destilleriet och såg till att det blev en pulsåder till Chivas Regal. I början av 80-talet drabbades Seagrams av brist på rökig whisky. Bolaget ägde inget ö-destilleri och hade ingen annan anläggning där man tillverkade rökig whisky. På Benriach fanns ett mältningsgolv i drift och man påbörjade experiment med att producera en rökig whisky. Malten lät man pyra i kölnan tills den fick en fenolhalt på hela 55 ppm, det vill säga mer än de berömda röktemplen på Islay. Benriach var ett av de allra första fastlandsdestillerierna som började tillverka rökig whisky och man är alltjämt mycket ensamma om att göra det. Att ett Speysidedestilleri kan erbjuda 17-årig rökig whisky är närmast sensationellt. I dag har knappt Islaydestillerierna själva så gammal whisky i sina lagerhus.

Smakprofil

Benriach Peated Septendecim 17 Yo är en ofiltrerad tungviktswhisky med en helt annan rökton än den sötare Islayröken. Här leds tankarna snarare till en robustare sotrök som är kännetecknande för de få fastlandsdestillerier som använder rökigare malt.

Färg: gyllene
Doft: Många distinkta rökdofter, brinnande björkved, torvrök, gräsbrand, men också rostade hasselnötter, tobak och lakrits.
Smak: Intensiva röksmaker, tjära, torv, men också kargare smaker, toner av nylagd asfalt, läder och skorstensrök. I eftersmaken kommer en behaglig fruktighet med äppel och honung.

Visste du att:

  • BenRiach är ett av mycket få destillerier som byggts i betong
  • Den berömda Pattisonkraschen stängde Benriach mellan 1902 och 1965
  • Under hela 1900-talet användes BenRiachs traditionella golvmältningsanläggning
  • BenRiach kommer under 2012 att återstarta golvmältningen och blir därmed ett av endast en handfull skotska destillerier som mältar själva
  • BenRiach var 1983 det första Speysidedestilleriet som påbörjade större produktion av rökig whisky
  • Septendecim är latin och betyder 17

Systembolaget art nr 85367-01 Benriach Peated Septendecim 17 Yo, 799 kr

Om BenRiach

Här kan du lära dig mer om Benriach destilleri


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.