Warning: Declaration of title_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/whiskyfo/public_html/wp-content/themes/whiskyforum/functions.php on line 0
Olika typer av whisky - whiskyforum

Olika typer av whisky

2012-03-16 0 kommentarer

Single Malt Scotch
Får bara göras på mältat korn (förutom vatten och jäst) och måste komma från endast ett destilleri. I Skottland måste dessutom spriten vara destillerad i traditionella kopparpannor, lagrad i minst tre år på fat av ek i Skottland samt buteljerad i Skottland vid en alkoholhalt som inte får understiga 40%. Reglerna är inte lika stränga i andra länder framförallt när det gäller typ av pannor och ålder. Om en single malt whisky har en ålder angiven på etiketten, ska denna avse den yngsta whiskyn i flaskan men den får lov att innehålla äldre whisky också.

Exempel: Glenfiddich, Ardbeg

 

Grain Whisky

Görs på olika sorters sädesslag, framförallt majs, vete, mältat korn och råg. Tillverkas genom kontinuerlig destillering, d v s inte i batcher som malt whisky. Utgör den större delen av innehållet i en blended whisky men säljs ibland också oblandad.

Exempel: Cameronbridge, Girvan, Invergordon

 

 

Blended Scotch Whisky
En blandning av single malt whisky från olika destillerier tillsammans med grain whisky. Enklare blended whisky innehåller inte mer än 20% malt whisky men i dyrare sorter kan maltinnehållet vara upp mot 60%. Av all skotskt whisky som säljs utgör blended whisky cirka 93%.

Exempel: Johnnie Walker Red Label, Grants, Famous Grouse

 

 

Blended Malt Whisky
Single malt whisky från olika destillerier som blandats. Kallades förr för vatted malt.

Exempel: Big Peat, Johnnie Walker Green Label, Compass Box Peat Monster

 

 

 

Pure Pot Still Whiskey
En irländsk specialitet som bygger på att man blandar mältat korn med omältat innan mäskning, jäsning och destillering.

Exempel: Redbreast, Green Spot

 

 

 

Irish Blended Whiskey
Den vanligaste typen av irländsk whisky där pot still whiskey (och ibland även malt whiskey) blandas med grain whiskey.

Exempel: Jameson, Bushmills Black Bush, Tullamore Dew

 

 

 

Bourbon
Amerikansk whiskey som enligt lag måste vara gjord av minst 51% majs (men oftast är den andelen högre) och resten råg och mältad korn. Lagringen måste dessutom ske på nya fat. Bourbon får inte destilleras till en högre alkoholhalt än 80% och inte fyllas på fat vid en alkoholhalt högre än 62,5%. Det finns inga bestämmelser hur länge bourbon måste lagras men när den är lagrad mer än två år, får man kalla den straight bourbon. Om en bourbon har en ålder angiven på etiketten, ska denna avse den yngsta whiskyn i flaskan men den får lov att innehålla äldre whisky också. De flesta bourbon som säljs idag är lagrade i minst fyra år oavsett om det står straight på etiketten eller inte.

Exempel: Jim Beam, Four Roses, Maker´s Mark

 

Tennessee Whiskey
En whiskeytyp som påminner om bourbon (måste innehålla minst 51% majs) men som bara produceras i Tennessee. Den stora skillnaden är att spriten filtreras genom ett tjockt lager av kol från sirapslönn innan den fylls på fat. Processen kallas ”Lincoln County Process”.

Exempel: Jack Daniel´s, George Dickel

 

 

Rye Whiskey
Den kanske mest ursprungliga whiskeyn från USA. Måste göras på minst 51% råg och där de andra sädesslagen vanligtvis är majs och mältat korn. Det finns också enstaka rye whiskies som är gjorda till 100% av råg. I övrigt är bestämmelserna desamma som för bourbon. Rye whiskey är oftast mindre kraftig och mindre söt än bourbon samt kryddigare och fruktigare.

Exempel: Michters Rye, Rittenhouse, Sazerac rye

 

Wheat Whiskey

En ganska ovanlig typ av amerikansk whiskey. Måste göras på minst 51% vete och där de andra sädesslagen vanligtvis är majs och mältat korn. I övrigt är bestämmelserna desamma som för bourbon och rye.

Exempel: Bernheim Original

 

 

Corn Whiskey
Måste göras på minst 80% majs. Lagras sällan längre än några månader (ibland bara någon vecka), antingen på nya ekfat eller på fat som tidigare innehållit bourbon.

Exempel: Hudson New York Corn Whiskey

 

 

 

American Blended Whiskey
En typ av whiskey som vi sällan ser utanför USA. Det är en blandning av rye och/eller bourbon samt grain spirit. Andelen rye och bourbon är ofta betydligt lägre än andelen malt whisky i en skotsk blended whisky.

Exempel: Seagrams Seven Crown

 

 

Canadian Whisky
I Canada säljs små mängder single malt whisky och även ren rye whisky men den större delen är blended whisky. Reglerna i Canada är betydligt mindre strikta än i USA och en blend kan innehålla en whisky som vanligtvis destillerats på råg och kanske med tillsats av något annat sädesslag. När den är färdiglagrad blandas den med en mer neutral grain whisky som har destillerats av en blandning av olika sädesslag (råg, majs, korn, vete). Spriten destilleras i kolumnpannor istället för pot stills och måste lagras i tre år för att få kallas whisky men till skillnad från USA behöver det inte ske på nya ekfat.

Exempel: Canadian Club, Lord Calvert, Seagrams VO, Glen Breton (singe malt)

 

Indian Whisky
Såväl malt whisky som grain whisky produceras i Indien och då sker det med i stort sett samma metoder och råvaror som I Skottland eller resten av Europa. Den aboslut största delen av whiskyn från Indien däremot, tillverkas med melass som bas istället för någon form av spannmål. Av denna anledningen får den inte säljas inom EU med benämningen whisky.

Exempel: Bagpiper, McDowells, Royal Stag


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/whiskyfo/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jenz Rönnow

Grundare av whiskyforum och passionerad whiskyälskare. Startade whiskyforum våren 2004. Mottagare av Gordon & McPhail Scholarship 2010.